Οι τραγωδίες εκτός γηπέδων: Ο θάνατος του Μπάλντοκ ξύπνησε μνήμες για ποδοσφαιριστές που «έφυγαν» ξαφνικά

Ο αιφνίδιος θάνατος του Τζορτζ Μπάλντοκ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης βύθισε στο πένθος το ελληνικό αλλά και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο 31χρονος δεξιός μπακ του Παναθηναϊκού και δώδεκα φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Ελλάδας (είχε ελληνικές ρίζες από τον παππού και τη γιαγιά του) βρέθηκε νεκρός από παθολογικά αίτια στην πισίνα του σπιτιού του στη Γλυφάδα όπου διέμενε μόνος του καθώς η σύζυγός του με την κόρη τους ζουν στην Αγγλία.

Το σοκ της απώλειας του «Γιώργου» ήταν και παραμένει τεράστιο για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, ειδικά από τη στιγμή που ο άτυχος ποδοσφαιριστής τρεις μέρες νωρίτερα ήταν βασικός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και αντικαταστάθηκε στο 76΄ λόγω τραυματισμού. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι εξαιτίας αυτού του τραυματισμού έμεινε εκτός αποστολής από τον αγώνα της εθνικής στην Αγγλία την περασμένη Πέμπτη στο Γουέμπλεϊ.

Ο αδόκητος χαμός του Μπάλντοκ ήρθε να προστεθεί σε μια άλλη μακάβρια λίστα στην Ελλάδα, εκείνη των ποδοσφαιριστών που έχασαν τη ζωή τους εκτός γηπέδων από άλλες αιτίες, κυριότερη των οποίων παραμένουν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Το Documento γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμίζει εκείνους που «έφυγαν» ξαφνικά εκτός γηπέδων (γιατί υπάρχει και η άλλη μαύρη λίστα, με εκείνους που έφυγαν εντός γηπέδων κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων) και σκόρπισαν θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Η «κατάρα της Λάρισας»

Το πρώτο σοκ για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήρθε το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1979, όταν δύο μεγάλα ταλέντα της Λάρισας, ο 20άχρονος Δημήτρης Μουσιάρης και ο 19χρονος Δημήτρης Κουκουλίτσιος, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα. Οι δύο διεθνείς ταξίδευαν για την Αθήνα προκειμένου να ενσωματωθούν στην εθνική Ελπίδων. Μαζί τους ήταν και ο συμπαίκτης τους Γιάννης Βαλαώρας (που εξελίχθηκε αργότερα σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του συλλόγου), ο οποίος επίσης είχε κληθεί στην εθνική.

Οι τρεις παίκτες άργησαν να ξεκινήσουν κι έτσι αποφάσισαν, αντί να ταξιδέψουν με το ΚΤΕΛ ή το τρένο, να έρθουν στην Αθήνα με το αυτοκίνητο του Μουσιάρη. Ομως το οδόστρωμα ήταν ολισθηρό από τη βροχή που είχε προηγηθεί και στο 111ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, ο Μουσιάρης έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με λεωφορείο των ΚΤΕΛ Λαμίας που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και το αυτοκίνητο που μετέφερε τους τρεις νεαρούς διεθνείς έγινε άμορφη μάζα σιδερικών. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί ο Μουσιάρης και ο Κουκουλίτσιος, ο οποίος καθόταν ακριβώς από πίσω του, ενώ ο Βαλαώρας, ο οποίος κοιμόταν στη θέση του συνοδηγού, γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.

Στις 8 Μαρτίου 1997 η «κατάρα της Λάρισας» χτύπησε πάλι. Εκείνη τη φορά ένα ακόμη από τα αγαπημένα παιδιά της ΑΕΛ, ο Βορειοηπειρώτης μέσος Λευτέρης Μήλος, έφυγε άδικα από τη ζωή στα 31 του χρόνια καθώς άφησε την τελευταία του πνοή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συνέβη λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας.

Εξι μήνες μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου1997, λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, ο πρώην διεθνής κεντρικός αμυντικός με την τεράστια καριέρα σε ΑΕΛ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό Γιώργος Μητσιμπόνας, ενώ κατευθυνόταν (μαζί με τον δημοσιογράφο Νίκο Μίχο) με το αυτοκίνητό του από τον Τύρναβο στην Κοζάνη, όπου η ομάδα του ο Τύρναβος θα έδινε φιλικό με την τοπική ομάδα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ημιφορτηγό στο ύψος του χωριού Γιάννουλη. Ο Μητσιμπόνας τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Το ταλέντο που χάθηκε

Στις 9 Φεβρουαρίου 1998 ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ΠΑΟΚ, ο 22άχρονος αριστερός μπακ Παναγιώτης Κατσούρης, έχασε τη ζωή του ξημερώματα σε τροχαίο δυστύχημα στη Θέρμη.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Κατσούρης οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου προσκρούοντας σε προστατευτικό στηθαίο γέφυρας. Το αυτοκίνητο διαλύθηκε και ο νεαρός ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του. H σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και εκατοντάδες δεκάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αλλά και απλός κόσμος έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν.

 

Στη γέφυρα του ποταμού Σάβα

Παραμονές Χριστουγέννων 2001, στις 22 Δεκεμβρίου, ο μπαλαδόρος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιόβαν Γκοΐκοβιτς βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Βελιγράδι επιστρέφοντας από βραδινή έξοδο, όταν οδηγώντας το αυτοκίνητό του έχασε τον έλεγχο από άγνωστη αιτία και χτύπησε σε κολόνα φωτισμού στη γέφυρα του ποταμού Σάβα, στο σημείο που ενώνεται με τον Δούναβη. Σύμφωνα με την αστυνομία ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ο 27χρονος Σέρβος ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε ξημερώματα Σαββάτου, επιστρέφοντας από βραδινή έξοδο.

 

Δεν πρόλαβε τον γάμο

Στις 18 Απριλίου 2011 ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής της Ξάνθης Ολουμπάγιο Αντεφέμι έχασε τη ζωή του σε τροχαίο λίγο έξω από την Καβάλα. Ο 26άχρονος ποδοσφαιριστής είχε προορισμό το αεροδρόμιο της Καβάλας, καθώς είχε πάρει άδεια για τις γιορτές και θα πήγαινε στην πατρίδα του προκειμένου να παντρευτεί.

 

Λιγότερο γνωστοί

Το βράδυ της 19ης Απριλίου 2014 ο 19χρονος ποδοσφαιριστής της K20 της Κέρκυρας Ανδρέας Νίκας σκοτώθηκε σε τροχαίο όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τρεις συμπαίκτες του βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε σε μια κολόνα. Ο 19χρονος ήταν στη θέση του συνοδηγού. Οι τρεις συμπαίκτες του γλίτωσαν τραυματισμένοι.

Πάντως το καλοκαίρι που πέρασε δεν ήταν λίγοι οι λιγότερο γνωστοί ποδοσφαιριστές που έπεσαν θύματα στην άσφαλτο. Στις 23 Ιουνίου το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πένθησε τον χαμό του Στάθη Χατζηλάμπρου του Ελλοπιακού που άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από τροχαίο δυστύχημα κάτω από άγνωστες συνθήκες. Ο 26άχρονος ποδοσφαιριστής στο παρελθόν είχε αγωνιστεί σε Λεβαδειακό, Θήβα, Αγιο Ιερόθεο, ΠΑΟ Ρουφ και Πανελευσινιακό.

Το πρωί της ίδιας μέρας είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα ο Χρήστος Σταυρόπουλος, ο 31χρονος τερματοφύλακας της ΑΕ Κρανούλας που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της A΄ κατηγορίας στην ΕΠΣ Ηπείρου. Ο άτυχος γκολκίπερ κινούνταν με το IX του στο 89ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας όταν αυτό εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια περίφραξη.

Στις 12 Αυγούστου έχασε τη ζωή του, επίσης σε τροχαίο στη Φθιώτιδα, ο 21χρονος ποδοσφαιριστής Χάρης Πάστρας. Ο πρώην παίκτης των ακαδημιών του Ολυμπιακού σκοτώθηκε με τη μηχανή του κοντά στην Αρκίτσα.

Και το ματωμένο καλοκαίρι τελείωσε στις 21 Αυγούστου όταν ο 22άχρονος Χρήστος Παλαντέσκου του ΠΑΟ Ρουφ, μόλις στα 22 του χρόνια, ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και κατέληξε έπειτα από νοσηλεία μερικών ημερών.

 

Ο «Γιώργος» από το Στιπλ Κλέιντον

Η πορεία του Τζορτζ Μπάλντοκ από την Αγγλία στην Ελλάδα και από τη λάμψη της Premier League στο ελληνικό πρωτάθλημα

Το όνομα του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ είχε ακουστεί για πρώτη φορά για την εθνική ομάδα όταν στον πάγκο της καθόταν ο Αγγελος Αναστασιάδης (2018-19), ωστόσο τότε η υπόθεσή του δεν είχε προχωρήσει. Στο προσκήνιο επανήλθε όταν ανέλαβε τη «γαλανόλευκη» ο Τζον Φαν’τ Σχιπ. Ο Ολλανδός προπονητής με τους συνεργάτες του αναζητούσαν ποδοσφαιριστές με ελληνικές ρίζες που έπαιζαν σε ξένα πρωταθλήματα και θα μπορούσαν να προσφέρουν στην εθνική. Οταν έγινε η πρώτη κρούση στον Μπάλντοκ ήταν ανοιχτός. Ηξερε πως δεν θα γινόταν διεθνής με την εθνική Αγγλίας, οπότε απάντησε θετικά στη σχετική πρόταση που του έγινε από την ελληνική ομοσπονδία και ξεκίνησαν αμέσως τα διαδικαστικά προκειμένου ο δεξιοπόδαρος μπακ να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στο εθνικό μας συγκρότημα.

Ο Αγγλος ποδοσφαιριστής είχε ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του. «Η γιαγιά μου, η οποία έχει πεθάνει, ήταν 100% Ελληνίδα. Ετσι είμαι κι εγώ έστω και κατά 1/4 Ελληνας. Νομίζω πως έχω δικαίωμα να παίξω γι’ αυτή την ομάδα, θα είναι σπουδαίο, θα είναι σίγουρα μια στιγμή περηφάνιας για την οικογένειά μου και για μένα να εκπροσωπήσω τη χώρα. Μακάρι να συμβεί. Περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν θα απέρριπτα ποτέ αυτό το ενδεχόμενο» είχε δηλώσει ο Μπάλντοκ την περίοδο που περίμενε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο χρόνος περνούσε, ο Φαν’τ Σχιπ παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γκουστάβο Πογέτ και επί των ημερών του ο Μπάλντοκ έκανε ντεμπούτο στην εθνική Ελλάδας. Στις 2 Ιουνίου 2022 μπήκε ως αλλαγή του Λάζαρου Ρότα στο 92΄ του αγώνα Ιρλανδία – Ελλάδα (0-1). Ως βασικός αγωνίστηκε στο αμέσως επόμενο ματς, πάλι εκτός έδρας, εναντίον του Κοσόβου (νίκη 1-0). Συνολικά αγωνίστηκε σε δώδεκα παιχνίδια με τη γαλανόλευκη φανέλα.

Το πλήρες όνομά του ήταν Τζορτζ Χένρι Αϊβορ Μπάλντοκ και γεννήθηκε στο Στιπλ Κλέιντον, ένα μικρό χωριό κοντά στο Μπάκιγχαμ της Αγγλίας, στις 9 Μαρτίου 1993. Ηταν ο τρίτος γιος της οικογένειας, με δύο μεγαλύτερα αδέρφια. Η ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία άρχισε από τη Μίλτον Κέινς Ντονς το 2010 σε ηλικία 17 ετών και έκτοτε αγωνίστηκε σε αρκετούς αγγλικούς συλλόγους (Νορθάμπτον Τάουν, Τάμγουορθ, Οξφορντ Γιουνάιτεντ), ενώ ένα μικρό χρονικό διάστημα αγωνίστηκε στην Ισλανδία. Με τη φανέλα της ΙBV Βεστμανάεϊγια στις 3 Ιουλίου 2012 έκανε την πρώτη εμφάνισή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση εναντίον της ιρλανδικής Σεντ Πάτρικς Αθλέτικ, για τον πρώτο αγώνα της πρώτης προκριματικής φάσης του Europa League.

Τον Ιανουάριο του 2016 η Μίλτον Κέινς Ντονς, έπειτα από συνεχόμενους δανεισμούς, ανακοίνωσε ότι ο Μπάλντοκ επιστρέφει στην ομάδα και τον Ιούνιο επανενώθηκε με τον πρώην προπονητή της Οξφορντ Κρις Γουάιλντερ όταν εντάχθηκε στο ρόστερ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Τον Απρίλιο του 2019 ο Μπάλντοκ είδε τις «λεπίδες» να κερδίζουν την άνοδο στην Premier League έπειτα από δώδεκα χρόνια απουσίας. Από τη Σέφιλντ αποχώρησε τον Μάιο του 2024 έχοντας καταγράψει 219 συμμετοχές με έξι γκολ.

Με την περίπτωση του Μπάλντοκ είχαν ασχοληθεί αρχικά ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αλλά τελικά φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι». Στις 29 Μαΐου 2024 ανακοινώθηκε επίσημα από τον Παναθηναϊκό για τρία έτη. Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, με την οικογένειά του να παραμένει στην Αγγλία.

Διαβάστε επίσης

Ο Δένδιας κλείνει την πόρτα στον Μητσοτάκη: «Δεν είναι στις προθέσεις μου» να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη στη ΔΕΘ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πύρρειος νίκη Ανδρουλάκη – Τα δύσκολα είναι μπροστά

Φόβοι για νέο Βατερλώ «αλά Ρηγίλλης» στο Μαξίμου – Σκέψεις για ακύρωση εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ

Ισραήλ: Διαψεύδονται οι πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο αρχηγός του IDF Ερζί Χαλέβι σε χτύπημα με drones

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε: «Οι Αριστεροί ξέρουν να παίρνουν λαιμό, κανονικό λαιμό» (Video)