Με ευκολία και αρκετές ημέρες καθυστέρησης απάντησε τελικά η Αθήνα στις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου που έφθασε στο σημείο να αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς κυριαρχίας των Ελληνικών νησιών!
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με δήλωσή του επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών. Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».
Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε θέσει εκ νέου χθες το γνωστό θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, να δηλώσει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».
Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο νέο Τουρκικό αφήγημα. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, είχε αναφερθεί εκ νέου λέγοντας μάλιστα επί λέξει: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία».
Προσκλήσεις και στο «πεδίο»
Την ίδια ώρα η Τουρκία εκτός από το «YUNUS» στο κεντρικό Αιγαίο βγάζει για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο και το CESME ενώ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με ανακοίνωσή του εξαπέλυσε βολές κατά της Ελλάδος.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Express.co.uk» η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Φινλανδία) στο ΝΑΤΟ.
Το παζλ ολοκληρώθηκε με τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που κράτησε η Γερμανία διά στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Κριστιάνε Χόφμαν η οποία δήλωσε ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών.
Και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».
Εντός του παραπάνω κλίματος ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς αρκέστηκε να τον ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες φυσικά παραμένουν αναπάντητες.
Διαβάστε επίσης:
Η κυβέρνηση αλλάζει ξανά γραμμή και μιλάει για «ασύμμετρες απειλές»