Οι Times υπέρ του «δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

Οι Times υπέρ του «δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

Αλλαγή τόνου των Εργατικών «βλέπει» η έγκριτη βρετανική εφημερίδα.

Αλλαγή ρότας από τους Εργατικούς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρει χθεσινό κεντρικό δημοσίευμα των Times, μετά από την τοποθέτηση του υπουργού πολιτισμού της Βρετανίας Κρις Μπράιαντ στο κοινοβούλιο, στην οποία τόνισε ότι ο «δανεισμός» των Μαρμάρων στην Αθήνα είναι «ζήτημα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν «επιδιώκει μια εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική πλευρά».

Η στάση των Εργατικών διαφέρει από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα, όταν πέρυσι τον Νοέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκάλεσε δημόσιο διπλωματικό επεισόδιο ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό εξαιτίας συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία μίλησε για τα Γλυπτά.

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση«, χαρακτηρίζει η εφημερίδα τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι «είναι χρήσιμο να εκτίθενται όλα τα αρχαία αντικείμενα μαζί στο μουσείο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό», κάνοντας λόγο για «δανεισμό» τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, όρος που αποτελεί διαχρονική κόκκινη γραμμή της Ελλάδας. Η αναφορά των Times ότι «θα μπορούσαν να εκτεθούν στην Αθήνα χωρίς να εγείρονται τεχνικά επιχειρήματα περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος» είναι μια θέση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας γίνονται «εν κρυπτώ», χωρίς καμία ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης, έχουμε λόγους να ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη χρήση του όρου από τους Βρετανούς.

Στο άρθρο των Times αναφέρεται επίσης το γνωστό επιχείρημα του λόρδου Έλγιν περί της νόμιμης μεταφοράς των αγαλμάτων στη Βρετανία προκειμένου να αποτραπεί η αλλοίωση και η καταστροφή τους. Επιχείρημα έωλο και ψευδές φυσικά, το οποίο έχει καταρριφθεί από τα πιο επίσημα χείλη, αφού καμία νομιμοποίηση δεν υπήρξε από Οθωμανικής πλευράς, όπως εκκωφαντικά δήλωσε η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην τελευταία σύνοδο της Unesco τον Ιούνιο προκαλώντας διεθνή αίσθηση. Είναι γνωστό εξάλλου πόσο βάναυσα ο Έλγιν και η ομάδα του τραυμάτισαν τα Μάρμαρα εξαιτίας της βάναυσης αποκόλλησής τους από το μνημείο αλλά και πόσο έχουν κακοπάθει στα χέρια των Βρετανών από τις κακές συνθήκες έκθεσης και συντήρησης στο Βρετανικό Μουσείο.

Η στάση της εφημερίδας ωστόσο είναι ξεκάθαρη υπέρ του «δανεισμού» των Παρθενώνιων Γλυπτών προτάσσοντας ως κύριο παράγοντα που θα πρέπει να απασχολεί όσους νοιάζονται για τα Γλυπτά την ιδιότητα των αγαλμάτων ως εξέχοντα καλλιτεχνικά έργα και όχι τις άγονες διαφωνίες 200 ετών που δεν βγάζουν πουθενά, όπως αναφέρει.

Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) συμφωνεί με το άρθρο των Times, όπως έκανε σαφές με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Times ήταν επί πενήντα χρόνια το κύριο συντηρητικό μιντιακό δεκανίκι της Βρετανικής Κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου ενάντια στην επιστροφή των Γλυπτών. Για πρώτη φορά σε κύριο άρθρο τους τον Ιανουάριο του 2022, προχώρησαν σε μια ιστορική στροφή της πολιτικής τους, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή τους «έχει γίνει επιτακτική διότι οι εποχές και οι συνθήκες έχουν αλλάξει».

Documento Newsletter