Στα σκαριά είναι τηλεμαχίες παντός τύπου, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας (διαδικτυακές, τηλεοπτικές, δημόσιες συζητήσεις) με επίκεντρο τις εσωκομματικές εκλογές στη Χαριλάου Τρικούπη.
Μέρες του 2017 θυμίζει η ανυπομονησία στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη να δουν να ξετυλίγονται πολιτικά σχέδια σε δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ. Όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι σήμερα άτυπες τηλεμαχίες έχουν ξεκινήσει από νωρίς. Μάλιστα, οι διαξιφισμοί μεταξύ ξεπερνούν το ενδοκομματικό επίπεδο και τα πρόσωπα που μετέχουν, λαμβάνοντας πολιτικά χαρακτηριστικά διακομματικής πολεμικής (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), με το βλέμμα στην κεντρική σκηνή.
Τα debate μεταξύ υποψηφίων του ΚΙΝΑλ ενόψει του συνεδρίου και της εκλογής επικεφαλής έρχονται. Όμως, παράλληλα, ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ γίνεται το επικοινωνιακό αντικείμενο του πόθου της σοσιαλδημοκρατίας, που κινείται βουστροφηδόν από Χαριλάου Τρικούπη ως Κουμουνδούρου και ξανά… γύρω γύρω όλοι. Οι επιθέσεις φιλίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται. Οι αντιδράσεις από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα ενταθούν για τον διεμβολισμό (με ψηφοθηρικό στόχο) και μαζί οι αιτιάσεις για συριζολογοκλοπές (εννοείται με πολιτική προέκταση), με αφορμή τη χρήση συνθημάτων, χρωμάτων και σημάτων. Η Νέα Αρχή σαν σύνθημα του 2021 από τον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το σύνθημα του ΚΙΝΑΛ του 2015 ενώ τα περί Αλλαγής που αναμένεται να ενισχυθούν από την Κουμουνδούρου διατρέχουν την ΠΑΣΟΚική προϊστορία, με την παπανδρεϊκή …γένεση, την αξιοποίηση επί επιγόνων στο ΚΙΝΑΛ και την επανάχρηση. Σαν πολιτικό Παλίμψηστο…
Όλοι βιάζονται να δουν διαξιφισμούς μεταξύ των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ, ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής. Δεν είναι τυχαίο ότι προκαλεί ήδη ζωηρό ενδιαφέρον ότι τρεις υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, και οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος θα συνυπάρξουν σε μια πολιτική εκδήλωση (22.9.2021) και θα διασταυρώσουν δημοσίως τις απόψεις τους για ζητήματα δημοκρατίας αλλά και για την προοπτική που έχει η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας. Τις εντυπώσεις κερδίζει η απουσία της Φώφης Γενηματά, όχι επειδή δεν θα ήθελε αλλά εκ του ρόλου της ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ και της απόφασής της να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θεσμικότητα της διαδικασίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οργανωτές της «συνάντησης» είναι οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία». Πρόκειται για την ομάδα στελεχών του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς που το 2015 αποφάσισαν «να συμπράξουν στην ανασυγκρότηση «της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράταξης» μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ- από την Δημοκρατική Συμπαράταξη στο πέρασμα στο ΚΙΝΑΛ ως συνιστώσα του. Οι «Κινήσεις» δεν έπαψαν να παρεμβαίνουν πολιτικά εντός της Χαριλάου Τρικούπη, με στελέχη όπως ο επικ. Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και Γραμματέας των «Κινήσεων», Μιχάλης Χάλαρης, το μέλος της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης “Ανανεωτική Αριστερά” Θόδωρος Μαργαρίτης, ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Θόδωρος Τσέκος , κ.ά.
Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν με τον Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφώντα Κοντιάδη και τον Καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργο Σωτηρέλη. Θέμα τους θα είναι «Η Δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς. Κίνδυνοι και εγγυήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο» (Tετάρτη 22/9 , 18.00-21.00,
Βεβαίως, την ίδια ώρα η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ ρυθμίζει θέματα που αφορούν την εξασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των εσωκομματικών εκλογών. Παράλληλα, η συλλογή 5.000 υπογραφών ή η εξασφάλιση του 15% των της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση ώστε οι υποψηφιότητες να κατατεθούν επισήμως. Αξίζιε να σημειωθεί ότι πέρα από τα ζητήματα που αφορούν κάλπες, εκλογικά κέντρα και τεχνικά ζητήματα (πληροφορικά συστήματα) για αποφυγή διπλοψηφίας, τίθεται και το ζήτημα ντιμπέιτ μεταξύ υποψηφίων.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 ( ήταν εννιά οι υποψήφιοι και μετείχαν στη δημιουργία ενιαίου φορέα πολλά κόμματα ) για την συγκέντρωση υπογραφών είχε δοθεί προθεσμία 14 ημερών (22.9.2017) από την ημέρα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας (7.9.2017).
Αν και είχε προταθεί αρχικά να γίνουν δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, τελικά επιλέχθηκε να γίνουν debates σε κανάλι εθνικής εμβέλειας. Επιλέχθηκε η ΕΡΤ. Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών έγιναν δυο τηλεμαχίες. Η πρώτη πραγμτοποιήθηκε το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 2017 με τη συμμετοχή πέντε δημοσιογράφων από εφημερίδες/κανάλια της περιφέρειας (συντονίστρια η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου) και η δεύτερη στις 6 Νοεμβρίου 2017 οπότε οι ερωτήσεις ετέθησαν από δημοσιογράφους καναλιών εθνικής εμβέλειας ( συντονιστές η δημοσιογράφος Δώρα Αντωνίου/ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας/SKAI). Όμως η τηλεμαχία για τον δεύτερο γύρο μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη αναβλήθηκε λόγω της κήρυξης τριήμερου πένθους για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής με τις πλημμύρες από την κακοκαιρία της 15ης Νοεμβρίου 2017.