Με αναφορά στον Βασίλη Βασιλικό ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που εκτός από σπουδαίος συγγραφέας «ήταν και ο σύντροφός μας». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Β. Βασιλικού που είχε τιμήσει τα έδρανα της Βουλής.
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Όρθιοι με θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Τσίπρα οι βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Photos)
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του εστίασε σε 4 άξονες:
Πρώτον: Φορολογική δικαιοσύνη
Δεύτερον: Διαβίωση του πολίτη
Τρίτον: Ασφάλεια του πολίτη
Τέταρτον: Στεγαστική πολιτική
«Μην ανησυχείτε που είμαστε 36 βουλευτές, η ηθική μας παρουσία είναι 47 βουλευτές» είπε και επιτέθηκε σε αυτούς που έφυγαν από το κόμμα και «έχουν πιάσει στασίδια στα κανάλια», ενώ πριν δεν υπερασπίζονταν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το βίντεο της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη
«Η πανίσχυρη προπαγάνδα της ΝΔ κατάφερε να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές “ρετσινιές” τα τελευταία χρόνια», είπε και ανέφερε μερικές «εναντίον της αριστείας», «εναντίον των χαμηλών φόρων», «μπαχαλάκηδες» κ.ά.
Για την επιστολική ψήφο είπε ότι δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και ζήτησε απαντήσεις και εξειδίκευση για το πώς θα εφαρμοστεί.
Αναφέρθηκε στην Παλαιστίνη και ζήτησε να επιστραφούν όλοι οι όμηροι και να σταματήσουν οι ισραηλινοί εποικισμοί. Τάχθηκε υπέρ των δύο κρατών για την ασφάλεια και των δύο λαών, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που ψήφισε «παρών» στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός.
Στην υπόθεση των Γλυπτών είπε ότι ενώ αποδοκίμασε αμέσως την πράξη του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, τάχθηκε κατά της αλλαγής θέσης του κ. Μητσοτάκη που συζητάει για «δανεισμό». Και αυτό είναι διαφορετικό από την εθνική θέση ότι τα Γλυπτά μας ανήκουν. «Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του», τόνισε.
Ενημέρωσε ότι «πήρα πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».
Κόκκινα δάνεια
Για τα κόκκινα δάνεια μίλησε για αναποτελεσματικές ρυθμίσεις από τον κ. Μητσοτάκη και είπε ότι οι δανειολήπτες «θα βιώσουν πλήρη ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία».
Θύμισε το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον νόμο Κατσέλη. Πρότεινε λύσεις με κούρεμα των κόκκινων δανείων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
«Προτείνουμε λοιπόν τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων», εξήγησε.
«Τα δάνεια θα διαγράφονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει», συμπλήρωσε.
«Αδιαμφισβήτη αποτυχία της κυβέρνησης» είπε ότι είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μίλησε για την ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά αλλά και τις αυξήσεις στα φορολογικά έσοδα εξαιτίας του ΦΠΑ και έκανε μια σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδαν μειώσεις στις τιμές.
Τόνισε ότι δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων παρά το γεγονός ότι η ΕΕ προέβλεπε επέκταση της έκτακτης προσφοράς.
«Η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τις επενδύσεις το 2023», είπε και «μεταφέρει την αισιοδοξία της στο 2024».
«Περίπου το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες π.χ. δεν οφείλεται στις ανατιμήσεις των τιμών πρώτων υλών ή στην αύξηση του ονομαστικού μισθού», είπε αλλά ξεχώρισε τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα.
Για τα εσωκομματικά είπε ότι «έχουμε πολλά χιλιόμετρα για να ανασυγκροτήσουμε τον κομματικό μηχανισμό».
Αύξηση μισθών
«Σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί. Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια. Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ.», τόνισε.
«Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει κράτος κοινωνικής πρόνοιας» είπε, ενώ θύμισε ότι 6,5 δισ. ευρώ φεύγουν από τις οικογένειες για υπηρεσίες Υγείας.
«Να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη πρόταση για τη στέγαση, που θα λύσει αυτόν τον εφιάλτη», είπε για το στεγαστικό.
Στην εξωτερική πολτική μίλησε για την κόντρα Μητσοτάκη – Σαμαρά και για τις ακροδεξιές θέσεις του κ. Σαμαρά σχετικά με τα δικαιώματα, τους μετανάστες και τη Βόρεια Μακεδονία. Ταυτόχρονα είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ασκεί «Ι.Χ. εξωτερική πολιτική».
Είπε «ναι» στο διάλογο με την Τουρκία αλλά με «κόκκινες γραμμές»: Καμία αποστρατιωτικοποίηση και καμία συνεκμετάλλευση ΑΟΖ. Η κυβέρνηση και η ΝΔ αντιμετωπίζουν την Τουρκία με όρους εσωκομματικούς, τόνισε και εξήγησε ότι «ο πατριωτισμός για εμάς δεν έιναι λέξη, είναι πράξη και αυτό έχουμε αποδείξει».
«Ο κ. Μητσοτάκης φτάνει να μιλάει για υποχωρήσεις πριν ανοίξει ο διάλογος», είπε και ότι «εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή».
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Το συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του» – Το μήνυμα Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία
Βραδινή έξοδος του Κασσελάκη με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Photos)