Μετά την ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει προκληθεί ανησυχία και μεγάλη κινητικότητα. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη «πρώτης γραμμής» παίρνουν πρωτοβουλίες ελπίζοντας μήπως… γεφυρωθεί το χάσμα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα «τραπεζώματα» υπουργών σε βουλευτές, με στόχο να ηρεμήσει το κλίμα.
Στην πραγματικότητα, οι συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Οκτωβρίου δύσκολα θα αντιστρέψουν το κακό κλίμα που επικρατεί στην ΚΟ της ΝΔ.
Τι φοβούνται οι βουλευτές
Ένας πολύ σημαντικός λόγος για τη γκρίνια που επικρατεί εντός της «γαλάζιας» ΚΟ είναι ότι δεκάδες βουλευτές γνωρίζουν πως γίνεται πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να μην επανεκλεγούν, εφόσον συνεχίζεται η πολιτική φθορά. Άλλωστε δεκάδες βουλευτές και πέρα από τους 11 που έκαναν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζουν ότι δέχονται μεγάλη πίεση στις εκλογικές τους περιφέρειες από τους πολίτες. Ζητήματα όπως η ακρίβεια κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών αφόρητη. Παράλληλα, η συρρίκνωση των ποσοστών γιγαντώνει τον εσωτερικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα γαλάζια στελέχη. Ήδη στο παρασκήνιο ακούγεται έντονη γκρίνια για ανθρώπους που «αυτοπαρουσιάζονται» ως υποψήφιοι για τις επόμενες εθνικές εκλογές, προκαλώντας πονοκέφαλο στους νυν εκλεγμένους.
«Κλειδί» ο ρόλος των Καραμανλή – Σαμαρά μετά τις ευρωεκλογές
Επίσης, ένα άλλος παράγοντας που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο ρόλος των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρόεδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Η εκδήλωση που έκαναν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο πολεμικό μουσείο (1/7), μετά τις ευρωεκλογές, απελευθέρωσε δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι διαφωνούν σε στρατηγικές επιλογές του Μαξίμου. Από τις ομιλίες των Καραμανλή- Σαμαρά φάνηκε ότι το χάσμα με τον νυν πρωθυπουργό είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποδόμησαν όλες τις στρατηγικές επιλογές του Μητσοτάκη.
Τα βλέμματα στην εκλογή του νέου ΠτΔ
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που έχει θέσει με εμφατικό τρόπο η σαμαρική πτέρυγα είναι να εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη». Μέχρι να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Μάλιστα, αποτελεί την πιο δύσκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πρέπει να βρει ένα σημείο ισορροπίας, όπου όλες οι γαλάζιες ομαδοποιήσεις να είναι «ευχαριστημένες». Το μόνο σίγουρο είναι ότι τους επόμενους μήνες όχι μόνο δεν θα υπάρχει «νηνεμία» στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, αντιθέτως οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα πυκνώνουν οι διαφοροποιήσεις από αρκετούς βουλευτές. Άλλωστε όπως είχε πει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης «το μένουμε σπίτι τελείωσε, μετά τις ευρωεκλογές».
Διαβάστε επίσης:
Politico: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στον Φίτσο τέσσερις μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας
Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ
Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση Μπαρνιέ προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα λιτότητας στη Γαλλία
Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι
El Pais: «Ο Σάντσεθ υποστηρίζει το σχέδιο Ντράγκι και ποντάρει στα ευρωομόλογα»