Στη νοτιοανατολική Ασία εντοπίζονται οι 14 από τους 15 κορυφαίους κόμβους ανάπτυξης στον κόσμο, αφήνοντας πίσω τις χώρες της Δύσης.
Σύμφωνα με τον Growth Hub Index 2024 της βρετανικής υπηρεσίας ακινήτων Savills, οι εν λόγω ασιατικές πόλεις αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα γρήγορα έως το 2033, με βάση δείκτες που μετρούν τον αυξανόμενο πλούτο, την επέκταση των οικονομιών και τις δυνατότητες για νέα ανάπτυξη και επέκταση των επιχειρήσεων.
Όπως δείχνει το διάγραμμα με του Statista, τέσσερις πόλεις της Ινδίας εμφανίζονται στην πρώτη 10άδα, με τη Μπανγκαλόρ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ακολουθεί η πόλη Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ και το Δελχί της Ινδίας.
Η έκθεση υπογραμμίζει παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται μια ενδοπεριφερειακή μετατόπιση από την Κίνα στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ρυθμούς αστικοποίησης.
Διάφοροι λόγοι επισημάνθηκαν για την αναμενόμενη άνοδο συγκεκριμένων ασιατικών πόλεων και αφορούν στο κατά πόσο αυτές έχουν «αγκαλιάσει» την ανάπτυξη με γνώμονα την τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να επωφελούνται από έναν ισχυρό παραδοσιακό μεταποιητικό τομέα.
Οι αναλυτές της Savills εξέτασαν αρκετούς δείκτες για τις οικονομίες, τους πληθυσμούς και τον πλούτο σε 230 πόλεις με ΑΕΠ 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω το 2023, ώστε να προσδιορίσουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις.
Πολλές ασιατικές πόλεις προβλέπεται επίσης να δουν αύξηση της μεσαίας τάξης καθώς ο προσωπικός πλούτος αυξάνεται σε όλη την περιοχή, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές καθώς και οι στρατηγικές για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας είναι επίσης μεταξύ των λόγων που βοηθούν αυτές τις περιοχές να κατατάσσονται πολύ ψηλά μεταξύ των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων.
Επιπλέον, τονίζεται πως εάν η ταχεία αστικοποίηση αντιμετωπιστεί σωστά, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των πληθυσμών και βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης, ενώ εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση μπορεί να επιδεινώσει τη φτώχεια, την εγκληματικότητα και να αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας.
Η περίπτωση της Ινδίας
Με τον ρυθμό της αστικοποίησης να επιταχύνεται στην Ινδία, δεν αποτελεί έκπληξη που οι πέντε από τους 15 κορυφαίους κόμβους παγκόσμιας ανάπτυξης βρίσκονται εκεί, σημειώνει η έκθεση. Αυτό περιλαμβάνει το Δελχί, το οποίο, λόγω της αύξησης της μετανάστευσης, αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη πόλη του κόσμου έως το 2050.
Η συνέχιση της ανάπτυξης ενός ισχυρού τομέα υπηρεσιών, που υποστηρίζεται από ένα νέο και υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε πρόοδο στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα – και, ολοένα και περισσότερο, στην τεχνολογία. Αυτές οι βιομηχανίες θα ωφελήσουν τα μεγάλα κέντρα, όπως η Μπανγκαλόρ και η Βομβάη, καθώς και το Χαϊντεραμπάντ – έναν τεχνολογικό κόμβο που προβλέπεται να δει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια από τις 230 πόλεις που αναλύθηκαν.
Με μόνο το 35% της Ινδίας να ζει σε αστικά περιβάλλοντα, αναμένονται υψηλά επίπεδα μετανάστευσης από τις πόλεις της δεύτερης και τρίτης βαθμίδας, καθώς και από μικρότερες πόλεις και αγροτικές τοποθεσίες. Ενώ αυτό λειτουργεί προς όφελος των μεγαλύτερων πόλεων, φέρνει προκλήσεις όπως ο υπερπληθυσμός – κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει μέσω μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές.
Διαβάστε επίσης:
Λίβανος: Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης έχουν σκοτωθεί σε ένα έτος
«Παρέλαση» του Ερντογάν στα Βαλκάνια με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει θεατής