Οι Ταλιμπάν προελαύνουν – Υπόσχονται ειρήνη, σταθερότητα και…επενδύσεις

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν – Υπόσχονται ειρήνη, σταθερότητα και…επενδύσεις

Οι ΗΠΑ υποχωρούν άτακτα από το Αφγανιστάν και η επίσημη αφγανική κυβέρνηση στη Καμπούλ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Πλέον, το ερώτημα είναι το πότε, όχι το εάν θα καταρρεύσει. 

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι ελέγχουν το 85% της χώρας και περίπου τις μισές περιφέρειες τις χώρας. Ζητούν επενδύσεις από τη Κίνα και διαμηνύουν ότι δεν θα επιτεθούν στους συμμάχους της Ρωσίας ή στο Ιράν. 

Οι Ταλιμπάν δεν επιτίθενται απευθείας στις πόλεις για πολιτικούς, επικοινωνιακούς και ενδεχομένως για στρατιωτικούς λόγους αλλά τις περικυκλώνουν. Οι ίδιοι αποσκοπούν στην αναίμακτη παράδοση των πόλεων είτε δια της πείνας, είτε δια της πειθούς. Παράλληλα, έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα σε Ιράν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, κόβοντας τη πρόσβαση της επίσημης κυβέρνησης σε ξένη βοήθεια και εμπόριο, ενισχύοντας τη δική τους θέση. 

Οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις διακατέχοντα από χαμηλό ηθικό, εξοπλιστική ανεπάρκεια και απουσία πρωτοβουλιών. Συνήθως οι Αφγανοί στρατιώτες παραδίνονται ή οπισθοχωρούν στο άκουσμα της έλευσης των Ταλιμπάν. Προσφάτως, 1.000 Αφγανοί στρατιώτες υποχώρησαν στο γειτονικό Τατζικιστάν ώστε να μην πιαστούν αιχμάλωτοι.

Ιράν, Ρωσία, Κίνα, και Τουρκία ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. 

Οι Ταλιμπάν αντιλαμβάνονται τη Κίνα ως μία φιλική χώρα του Αφγανιστάν και επιθυμούν μία μεταπολεμική οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Σουχαΐλ Σαχίν δήλωσε σε συνέντευξη του στην κινεζική εφημερίδα South China Morning Post (https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/3140399/china-welcome-friend-reconstruction-afghanistan-taliban ) ότι ελπίζει να μιλήσει με τη κινεζική ηγεσία ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της χώρας «όσο το δυνατόν νωρίτερα», προσθέτοντας ότι η οργάνωση καλωσορίζει τις κινεζικές επενδύσεις και εγγυάται την ασφάλεια των επενδυτών και των εργαζομένων. 

Αυτή η κίνηση φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Κινέζους αφού έχουν ήδη επενδύσεις στο Αφγανιστάν και ενδιαφέρονται να τις επεκτείνουν. Επιπλέον, το γειτονικό Πακιστάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νέου δρόμου του μεταξιού και η προσθήκη του Αφγανιστάν στην γεωπολιτική σφαίρα επιρροής του Πεκίνου θα επεκτείνει και τον δρόμο του μεταξιού στην Κεντρική Ασία. Την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν για να κάνουν τη πρόταση πιο δελεαστική εγγυώνται την αποχώρηση των Ουιγούρων μαχητών από τη χώρα. Κίνηση που σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Κινέζους. 

Από την άλλη η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους Ταλιμπάν. Οι συζητήσεις φαίνεται να περιλαμβάνουν την εξασφάλιση των συνόρων του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν. Οι Ρώσοι μάλιστα, δια στόματος Πούτιν έχουν δώσει εγγυήσεις ασφαλείας στο Τατζικιστάν. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Τατζικιστάν κινητοποίησε 20.000 εφέδρους στρατιώτες και τους έστειλε στα σύνορα ώστε να τα ασφαλίσουν.

Το Ιράν από τη μεριά του, δια στόματος του ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ συνάντησε τους διαπραγματευτές των Ταλιμπάν ώστε να συζητήσουν τις προθέσεις τους για τη χώρα του. Από τη συνάντηση βγήκε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έλεγε ότι οι Ταλιμπάν δεν υποστηρίζουν τις επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Το Ιράν συνορεύει με το Αφγανιστάν σε ένα μήκος 700 χιλιομέτρων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την της συνοριακής γραμμής. Αυτό διότι φοβάται ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο θα έρθει και θα προστεθεί στους ήδη 780.000 πρόσφυγες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν πιστέψει κανείς τα ανεπίσημα στοιχεία τότε η αριθμητική φτάνει στα 2.1-2.5 εκατομμύρια Αφγανούς που διαβιούν στο Ιράν.

Η Τουρκία ως ο μικρότερος παίκτης στη χώρα επιχειρεί να ανεβάσει τις μετοχές της στο ΝΑΤΟ καθώς και στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό φιλοδοξεί να το καταφέρει μέσω της υπεράσπισης του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ. Το τελευταίο, είναι η τελευταία αξιόπιστη γραμμή επικοινωνίας της αφγανικής κυβέρνησης με τον έξω κόσμο, ενώ ενδιαφέρει και τη διεθνή κοινότητα αφού αρκετές διπλωματικές αποστολές θα παραμείνουν στη χώρα. 

Τέλος, ο Τζο Μπάιντεν τη Τετάρτη υπερασπίστηκε την επιλογή του να διατάξει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, σε μία φορτισμένη συναισθηματικά Συνέντευξη Τύπου, που σηματοδότησε το τέλος των «αέναων πολέμων» (forever wars). Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Αφγανικός λαός οφείλει να αποφασίσει για το μέλλον του και δεν πρόκειται να θυσιάσει μία ακόμη γενιά Αμερικανών σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να νικήσει. «Κανένα έθνος δεν ενοποίησε το Αφγανιστάν. Αυτοκρατορίες πήγαν εκεί και δεν τα κατάφεραν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Ετικέτες

Documento Newsletter