Οι συσχετισμοί και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συσχετισμοί και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ανθρωπογεωγραφία μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών ψηφοφοριών για τις νέες νομαρχιακές επιτροπές. 

Ολοκληρώνονται σχεδόν στην πλειονότητά τους σήμερα (Κυριακή) οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή των νέων νομαρχιακών επιτροπών σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί στις 60 από τις 62 νομαρχιακές ανά την επικράτεια και υπολείπονται μόνο η Καστοριά και η Ικαρία.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Ολο το προηγούμενο διάστημα συνεδρίασαν πάνω από 800 οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ στις συνδιασκέψεις έλαβαν μέρος περίπου 15.000 αντιπρόσωποι με τη συμμετοχή στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να φτάνει το 40-50% και στις νομαρχιακές συνδιασκέψεις να ξεπερνά το 80% των μελών.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ψηφιακό άλμα, αφού σε όλες τις διαδικασίες υπήρχε για τις πολιτικές εισηγήσεις και τους χαιρετισμούς ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο με μέσο όρο παρακολούθησης τα 1.000 άτομα. Η τεχνογνωσία αυτή θα είναι πολύτιμη στο εγγύς μέλλον, λένε τα στελέχη του κόμματος.

Τα ίδια στελέχη θέτουν επόμενο στόχο τη μεγάλη προγραμματική συνδιάσκεψη τον Απρίλιο, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και όλες οι νεοεκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές, δηλαδή περισσότερα από 1.500 άτομα. Το κόμμα, λένε τα ίδια στελέχη, έχει πλέον την τεχνογνωσία και την εμπειρία να πραγματοποιήσει διαδικτυακά τη συνδιάσκεψη αυτή.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανανέωσε (25% υποχρεωτική ποσόστωση για νέους και 30% για γυναίκες) το στελεχιακό του δυναμικό αλλά το κυριότερο, σε μια πολύ δύσκολη και αντιπαραγωγική περίοδο λόγω κορονοϊού, αναζωπύρωσε και «φρεσκάρισε» την πολιτική συζήτηση και τον διάλογο στο εσωτερικό του (κανένα άλλο κόμμα αυτήν την περίοδο δεν «έτρεξε» ανάλογη διαδικασία), ενώ κατέγραψε και σημαντικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του.

Εάν σε κάτι πρέπει να σταθεί κάποιος είναι η κυριαρχία των λεγόμενων προεδρικών, αλλά και το γεγονός ότι η δημιουργία της ΡΕΝΕ άλλαξε λίγο το τοπίο. Σε πολλές νομαρχιακές για παράδειγμα τα στελέχη της ΡΕΝΕ υποστήριξαν υποψηφίους που υποστηρίχτηκαν και από την Ομπρέλα, υπερβαίνοντας τις παραδοσιακές γραμμές. Υπήρξαν επίσης πάρα πολλές νομαρχιακές στις οποίες η ψήφος στον έναν ή τον άλλο υποψήφιο συντονιστή υπερέβη τις τάσεις, έχοντας και προσωπικά ή τοπικά στοιχεία.

Ετσι αν κάποιος παραθέσει μόνο αριθμούς δεν θα αποδώσει πλήρως την πραγματικότητα. Επίσης, σε αρκετές νομαρχιακές επιτροπές κατέβηκαν υποψήφιοι που εκτός από τις τάσεις υποστηρίχτηκαν και από κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Στα αξιοσημείωτα προστίθεται και το γεγονός ότι όλες οι πλευρές – τάσεις – ιδεολογικά ρεύματα προσπάθησαν την τελευταία στιγμή να προβούν σε εγγραφές νέων μελών ή να αποτρέψουν νέες εγγραφές από την πλευρά των εσωκομματικών «αντιπάλων» τους, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο.

Στην ΟΜ Κυψέλης για παράδειγμα δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής νέων μελών που είχαν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα isyriza είτε λόγω προθεσμιών είτε λόγω νεαρής ηλικίας είτε λόγω διαφορετικής παράταξης, όπως η περίπτωση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, και μια μέρα πριν από τις εκλογές απορρίφθηκαν οι αιτήσεις (είχαν απορριφθεί και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ) επειδή υπήρχε από το κόμμα η δέσμευση να μη γίνονται δεκτά μέλη που ανήκουν σε φοιτητικές παρατάξεις αντίθετες προς εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δώδεκα υποψήφιοι σύνεδροι της νομαρχιακής ζήτησαν να διαγραφούν από τη λίστα υποψηφίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους «κομμένους» συντρόφους. Το θέμα έφτασε και στα κεντρικά, ενώ ζητήθηκε ακόμη και η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το Documento έχει στη διάθεσή του όλα τα σχετικά στοιχεία αλλά θεωρεί ότι η περιπτωσιολογία υπολείπεται της ουσίας και η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με αργούς ρυθμούς, ανανεώνεται κλείνοντας την ψαλίδα μεταξύ του κόμματος και του περίπου 1.800.000 πολιτών οι οποίοι τον ψήφισαν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Το ρεπορτάζ που προκάλεσε αντιδράσεις

Είναι αλήθεια ότι το ρεπορτάζ του Documento της προηγούμενης Κυριακής στο οποίο δημοσιεύσαμε αποτελέσματα ανά την επικράτεια προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες από πολλές νομαρχιακές. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν οφείλονταν στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύσαμε ήταν λανθασμένα, αλλά στο ότι η στήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου υπερέβαινε τις τάσεις ή αν θέλετε τα ιδεολογικά ρεύματα και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε και στήριξη, για παράδειγμα, της Κίνησης Μελών ή της Ομπρέλας ή της ΡΕΝΕ. Αλλωστε σε πολλές νομαρχιακές επιτροπές υπήρξαν συνεργασίες που εκ πρώτης άποψης θα ήταν παράταιρες.

Υπήρξαν και επώνυμες αντιδράσεις. Τις καταγράψαμε και τις παραθέτουμε σήμερα.

Στην Ηλεία, για παράδειγμα, γράψαμε ότι εκλέχθηκαν 18 από την Κίνηση Μελών, πέντε από την Ομπρέλα και τέσσερις ανεξάρτητοι προεδρικοί, ενώ μέλη από τον νομό επικοινώνησαν με την εφημερίδα λέγοντας ότι η ΚΜ εξέλεξε 14 μέλη και 13 ο ανεξάρτητος προεδρικός ο οποίος ήταν και ο προηγούμενος συντονιστής της νομαρχιακής. Στη Χαλκιδική γράψαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν εννιά για την ΚΜ και τέσσερις για την Ομπρέλα, ωστόσο στελέχη της νομαρχιακής και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό επικοινώνησαν με το Documento λέγοντας ότι το αποτέλεσμα υπερβαίνει τις τάσεις και η στήριξη ή μη στα πρόσωπα έγινε με προσωπικά κριτήρια.

Υπήρξαν και περιπτώσεις που κορυφαία στελέχη μέτρησαν τις δυνάμεις τους ανεξαρτήτως τάσεων στηρίζοντας συγκεκριμένο υποψήφιο όπως στον Βόρειο Τομέα στην Αττική ή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επιπροσθέτως η δημιουργία της ΡΕΝΕ περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ωστόσο η νεοσύστατη τάση ενέγραψε σημαντικές δυνάμεις επιλέγοντας να συνεργαστεί και με την Ομπρέλα σε πολλές περιπτώσεις. Στην A΄ Θεσσαλονίκης για παράδειγμα επικράτησε οριακά ο υποψήφιος που στηρίχτηκε από τον γραμματέα του κόμματος, τη ΡΕΝΕ και τους 53, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης έγινε το αντίθετο όπου επικράτησε ο υποψήφιος που στηρίχτηκε από την ΚΜ και την Ομπρέλα έναντι του υποψηφίου που στήριξε βουλευτής που πρόσκειται στη ΡΕΝΕ. Στον Πειραιά πιθανότατα θα έχουμε αποτέλεσμα σήμερα (Κυριακή). Οποιος όμως και να είναι αυτός που θα επικρατήσει στο μεγάλο λιμάνι θα το κάνει με οριακή πλειοψηφία. Τέλος, στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρήθηκαν και τα περισσότερα προβλήματα, δεν έχει εκλεγεί ακόμη συντονιστής.

Νέες οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Εξίσου σημαντικό είναι και το ότι δημιουργήθηκαν πολλές νέες οργανώσεις σε καποδιστριακούς δήμους και χώρους δουλειάς, όπως στη Θεσσαλονίκη (από 19 σε 39), στα Τρίκαλα σε ποσοστό μάλιστα 40%, στην Κοζάνη, την Κατερίνη, την Αιτωλοακαρνανία και τη Μεσσηνία, ενώ σε πολλά νοσοκομεία φτιάχτηκαν οργανώσεις δουλειάς.

Πρόβλημα υπήρξε στο «σπάσιμο» των οργανώσεων, οι οποίες με βάση το καταστατικό του κόμματος δεν μπορούν να έχουν πάνω από 150 με 200 μέλη. Υπήρξαν οργανώσεις, ειδικά στην Α΄ Αθήνας, οι οποίες δεν τήρησαν το καταστατικό.

Οπως γράψαμε και παραπάνω, στο άθροισμά τους οι νομαρχιακές είναι συντριπτικά προεδρικές. Οι πλειοψηφίες όμως αυτές είναι άθροισμα συμφωνιών τοπικών παραγόντων από διαφορετικές μήτρες, όπως η ΚΜ και η ΡΕΝΕ για παράδειγμα σε Κατερίνη, Εβρο, Δράμα, Χαλκιδική, Φωκίδα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Γρεβενά, Καβάλα, Κυκλάδες, Αιτωλοακαρνανία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter