Οι «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» ξανά στα σινεμά

Οι «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» ξανά στα σινεμά

O αντιφασιστικός ύμνος του Νταβίντ Τρουέμπα «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» βασίζεται στο στο ομότιτλο best seller του Χαβιέρ Θέρκας.

Στις αρχές του τρέχοντος αιώνα, στην Ισπανία ξανάνοιγε ο διάλογος για τον Ισπανικό εμφύλιο. Περίφημα φιλμ φτιάχτηκαν εκείνη την περίοδο με τις δημιουργίες του… μεξικανού Γκιγιέρμο ντελ Τόρο να ξεχωρίζουν. Την ανατριχιαστική «Ράχη του διαβόλου» (ή «Ραχοκοκαλιά του διαβόλου» όπως προβλήθηκε σε κάποια φεστιβάλ) του 2001, διαδέχτηκε πέντε χρόνια αργότερα ο ανυπέρβλητος πεσιμισμός του «Λαβύρινθου του Πάνα» που κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ. Κοινό στοιχείο και στα δύο φιλμ ο εξορκισμός του φρανκικού εφιάλτη, μέσω της αιματοβαμμένης πολιτικής παραβολής.

Άλλα φιλμ που καταπιάστηκαν, έμμεσα ή άμεσα, εκείνη την εποχή με τον ισπανικό εμφύλιο ήταν το «Broken silence», το «Las 13 rosas» και το «Σκούρομπλεσχεδόνμαύρο» ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι οι «Στρατιώτες της Σαλαμίνας». Το φιλμ του Νταβίντ Τρουέμπα γυρίστηκε το 2003 και είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται στο best seller του Χαβιέρ Θέρκας ο οποίος γεννήθηκε το 1962 στο Κάθερες της Ισπανίας.

Το φιλμ παρουσιάζει την Λόλα, μια καθηγήτρια φιλολογίας η οποία μελετά ένα δευτερεύον επεισόδιο του ισπανικού εμφυλίου και προβληματίζεται για το νόημα της λέξης «ήρωας» στη σημερινή εποχή. Στην έρευνα της ειδικά μέριμνα έχει για τους ξεχασμένους «μικρούς» ήρωες εκείνης της περιόδου. Ο Τρουέμπα επιχειρεί να μείνει πιστός στο πνεύμα του δημοφιλέστατου ομώνυμου βιβλίου του Χαβιέ Θέρκας που ήταν ένα υβρίδιο ρεπορτάζ- μυθοπλασίας, θυμίζοντας τη δουλειά του Τρούμαν Καπότε στο «Εν ψυχρώ». Η γραφή του σκηνοθέτη εστιάζει στην ιδιότυπη αφηγηματική μορφή και την υπογράμμιση της σημασίας ενός φαινομενικά ασήμαντου γεγονότος προκειμένου να αναγεννηθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς.

 

Για τον Τρουέμπα ο πόλεμος είναι πόλεμος και ο εμφύλιος η χειρότερη μορφή του. Ο απόηχος του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου που στοίχειωσε τόσες γενιές δίνεται χωρίς τάσεις ισορροπίας στο φιλμ, με τον σκηνοθέτη να καταφέρνει να σπάσει τα στερεότυπα των ιδεολογικών διαχωρισμών προκειμένου να περιγράψει την αλήθεια από όλες τις γωνίες. Οι «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» πριν γίνουν εκδοτικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα, απέσπασαν το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το 2001 στην Ισπανία. Η ταινία με την σειρά της κέρδισε το βραβείο Goya καλύτερης φωτογραφίας, ενώ ήταν ακόμη υποψήφια για 7 βραβεία Goya.

Διαβάστε επίσης

Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατό του – Τριήμερο πένθος στη χώρα

Καρυστιανού: Δε μπορεί να ξεκινήσει η δίκη, έχουν φροντίσει να λείπουν στοιχεία – Δεν έχω πενθήσει ακόμα όπως θέλω (Video)

Λειψυδρία: Aνοιξε τις κάνουλες για χαράτσια και ιδιώτες ο Μητσοτάκης – Επιστήμονες και ειδικοί μιλούν στο Documento για τα μέτρα Σκυλακάκη

Ομηροι των servicers είναι 2.271.548 οφειλέτες

Ποιοι είναι οι «άριστοι» Διοικητές της ΔΥΠΑ με τα ευαίσθητα αυτιά που σκορπούν τα χρήματα για την αγορά πανάκριβων ηλεκτρικών συσκευών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter