Οι στόχοι του ΟΑΣΑ για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα

Οι στόχοι του ΟΑΣΑ για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα

Η εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που θα περιλαμβάνει καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές στον τομέα των υποδομών, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Τάσος Ταστάνης κατά το στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την έρευνα στις μεταφορές με θέμα «Το μέλλον των μεταφορών στην Ελλάδα: Ένα όραμα για το 2030» που πραγματοποιείται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ταστάνη σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένονται τα αποτελέσματα μελέτης για την αστική κινητικότητα, τα οποία και θα αξιοποιηθούν για τον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού δικτύου της Αθήνας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ μίλησε για την επικείμενη ανανέωση του «γερασμένου» στόλου οχημάτων με νέα λεωφορεία που «θα πληρούν αυξημένες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές». Όπως είπε, η διοίκηση του ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την ΟΣΥ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βρίσκονται σε διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδοτικών εργαλείων για τον σκοπό αυτό. Σε πρώτη φάση έχουν εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και πλέον δρομολογείται η προμήθεια 92 οχημάτων, από τα οποία τα 12 θα είναι ηλεκτρικά και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας μέσα στο 2018.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος τόνισε, η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτέλεσαν «δύο έργα εκσυγχρονισμού στρατηγικής σημασίας, για τα οποία υπάρχει θετική αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, 400.000 πολίτες κάνουν χρήση της εφαρμογής OASA TELEMATICS, ενώ ποσοστό 95,8% των επιβατών δηλώνει ότι με την τηλεματική βελτιώθηκε η ποιότητα των μετακινήσεων. Αναφερόμενος δε, στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επισήμανε πως με την εφαρμογή του γίνεται εφικτή η πρόσβαση σε πολλά σημεία πώλησης για την αγορά και χρήση της έξυπνης κάρτας, η χρέωση πιο δίκαιη, μέσω της εισαγωγής νέων πολιτικών τιμολόγησης και νέων προϊόντων σε μετέπειτα στάδιο, και αποφεύγεται η ουρά στα εκδοτήρια

Τέλος ο κ. Ταστάνης τόνισε ότι ο όμιλος ΟΑΣΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της χώρας, παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

«Το 2016 πραγματοποιήθηκαν από λεωφορεία και τρόλεϊ 3.635.000 δρομολόγια, ενώ από μετρό και τραμ 540.000 δρομολόγια.

– Οι επιβιβάσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ ανήλθαν σε 340 εκατομμύρια κατά μέσο όρο, ενώ σε μετρό και τραμ σε 274 εκατομμύρια.

– Συνολικότερα την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΑΣΑ 614 εκατομμύρια μετακινήσεις, δηλαδή από τα δημόσια αστικά μέσα μεταφοράς της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια και οχηματοχιλιόμετρα που αντιστοιχούν 3.431 φορές στο γύρο της Γης ή 357 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη».

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό επίσης ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, η πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Γλυκερία Καλφάκου και ο πρόεδρος της ΟΣΕΘ Κώστας Αμπατζής

Ετικέτες

Documento Newsletter