Οι στόχοι του επιτελικού παρακράτους 

Οι στόχοι του επιτελικού παρακράτους 

Στη νέα λίστα του Predator που δηµοσιεύει σήµερα το Documento περιλαµβάνονται ονόµατα υπουργών, γενικών γραµµατέων, συµβούλων υπουργών και βουλευτών, εκείνο του αρχηγού της ΕΛΑΣ και ανώτατων στελεχών του σώµατος, εισαγγελέων, συζύγων και συνεργατών στελεχών της κυβέρνησης, µετακλητών και κρατικών υπαλλήλων, νοµικών, στελεχών επιχειρήσεων, πολιτευτών και τηλεπαρουσιαστών. Το επιτελικό παρακράτος είχε στρέψει τους κοριούς του και στους αρµούς της εξουσίας και στο δίκτυο των θεσµών.

Μιχάλης Καραμαλάκης. Τον Ιούλιο του 2019, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, αναλαμβάνει χρέη αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ο αντιστράτηγος από τον Αχεντριά του Δήμου Αχαρνών – Αστερουσίων Ηρακλείου χαρακτηρίστηκε πρόσωπο πλήρους εμπιστοσύνης του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτης, αφού ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν που εισηγήθηκε την αναβάθμιση του Μιχ. Καραμαλάκη. Η παρακολούθησή του αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι το επιτελικό παρακράτος, που δρούσε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε όχι μόνο να ελέγχει αλλά και να… ακούει τους αρμούς της εξουσίας. Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, λίγες μέρες μετά τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι ο Μιχ. Καραμαλάκης θα είναι ο αντικαταστάτης του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, κουμπάρου του Γιάννη Λαβράνου, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ολως τυχαίως την ίδια μέρα της αντικατάστασης Τσουβάλα ανακοινώθηκε και η ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες. Σύμπτωση…

 

 

Βασιλική Βλάχου. Η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών. Εντός και εκτός κοινοβουλίου δηλώνει «ανέλεγκτη», φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι «θα παρακολουθούσα και την πρόεδρο της Δημοκρατίας αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα». Ο λόγος της «παγίδευσής» της σχετιζόταν –σύμφωνα με τις πληροφορίες– και με προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα ήταν χρήσιμες προκειμένου η εισαγγελέας με το «βαρύ» βιογραφικό να βάζει την υπογραφή της χωρίς να ρωτά πολλά πολλά για τους στόχους παρακολούθησης της υπηρεσίας. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με οριακή πλειοψηφία (6-5). Εναντίον της τοποθέτησής της είχε ταχτεί η ανώτατη ηγεσία των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας, δηλαδή ο τότε πρόεδρος και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η Βασ. Βλάχου είχε απασχολήσει την επικαιρότητα το 2006, όταν τιμωρήθηκε πειθαρχικά με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από το 2000 έως το 2004. Είχε προηγηθεί η εισήγησή της για παύση των διώξεων αναφορικά με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ενώ το 2018 βρέθηκε στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδίκασε σε βραδύτατους ρυθμούς την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Νoor One» σε δεύτερο βαθμό.

 

Νίκη Κεραμέως. Ακόμη ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου προστίθεται στη λίστα των θυμάτων του Predator. Κατά το παρελθόν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων χαρακτηριζόταν από στελέχη του Μαξίμου ως πρόσωπο που ήταν «πολιτικά επικίνδυνο», χρεώνοντάς της «χάραξη προσωπικής ατζέντας». Μάλλον κάποιοι ένιωσαν την ανάγκη να ενημερωθούν γι’ αυτού του είδους την ατζέντα.

 

 

Γιάννης Οικονόμου. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο ρόλος του στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι προφανώς η αιτία της παρακολούθησής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Οικονόμου, ως πορτ παρόλ του πρωθυπουργού, έχει στηρίξει επανειλημμένως τα ψεύδη και τις συκοφαντίες που ξεστομίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε βάρος του Documento. Επιπλέον, έχει υποστηρίξει από το βήμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης αλλά και μέσω γραπτών δηλώσεών του ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει και δεν έχει χρησιμοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό Predator, γεγονός που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ (για κακή τύχη της κυβέρνησης, όχι μόνο του Documento) δεν ισχύει.

Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται για τον δεύτερο υποψήφιο για την προεδρία του (τότε) ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται στη λίστα Predator λόγω της παρανοϊκής επιθυμίας του καθεστωτικού παράκεντρου να ελέγξει πλήρως τις πολιτικές εξελίξεις. Διατέλεσε υπουργός Υγείας από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 17 Μαΐου 2012, όπως επίσης ήταν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τις 6 Οκτωβρίου 2009 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Επιπλέον, εκτέλεσε χρέη υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τις 27 Ιανουαρίου 2015 και υφυπουργού Εξωτερικών από τις 23 Ιανουαρίου 2002 έως τις 10 Μαρτίου 2004. Είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στις 9 Αυγούστου 2022 εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, βάσει του οποίου τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της εμπλοκής του Ανδρ. Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis.

Γιώργος Μυλωνάκης. Από τον Ιούλιο του 2019 είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής. Για την ακρίβεια, ήταν τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργού στη Βουλή έως ότου αλλάξουν τα κόζια και βρεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένης συνιστώσας του Μεγάρου Μαξίμου. Το 2016 είχε αποσπαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να οριστεί σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Εχει μεταξύ άλλων υπάρξει πρόεδρος και μέλος ομάδων εργασίας του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Ακόμη έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη από το 2013 έως το 2015 και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

Τίνα Μεσσαροπούλου. Μετά τις συζύγους των υπουργών Βασίλη Κικίλια, Κωστή Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη και η σύζυγος του γγ της Βουλής Γ. Μυλωνάκη ήταν παγιδευμένη από το Predator. Είναι γνωστή πανελίστρια, αυτή την περίοδο εργάζεται για την εκπομπή «Happy Day» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με παρουσιάστρια τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

 

Χρήστος Μπαρδάκης. Είναι επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία ασχολείται με σειρά μεγάλων ποινικών υποθέσεων. Ο εισαγγελέας εφετών Χρ. Μπαρδάκης είναι εκείνος που ως επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ενέκρινε τη σκανδαλώδη αρχειοθέτηση της εμπλοκής του Αδ. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis με τα διαβόητα «αδιευκρίνιστα ποσά». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εισαγγελική υπηρεσία της οποίας προΐσταται ερευνά το σύνολο των εγκλημάτων «λευκού κολάρου», δηλαδή υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και εφοπλιστές ή επιχειρηματίες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Γιώργος Σταμαδιάνος.Είναι γιος του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου. Κατά το παρελθόν είχε διοριστεί στο γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Στις 22 Ιανουαρίου 2014 είχε διοριστεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Οταν αποκαλύφθηκε ο συγκεκριμένος διορισμός ο πατέρας του Κων. Σταμαδιάνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» του ποδοσφαίρου που είχε τότε αναλάβει, όπου κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

 

Βασίλης Ανδρικόπουλος. Στις αρχές του Αυγούστου 2019 ανέλαβε τη θέση του ειδικού συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, όντας προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2020 χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της παραίτησής του. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και την αφαίρεση όλων των κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τον Αδ. Γεωργιάδη, με τον οποίο ο Β. Ανδρικόπουλος διατηρεί στενές σχέσεις. Εως τον Ιούνιο του 2019 ήταν να κατέλθει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, αλλά τελικά το όνομά του βρέθηκε σε τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Ο Β. Ανδρικόπουλος είχε αναλάβει στο παρελθόν επιτελικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι Green Cola, caremarket.gr και GFG Bakery. Το 2017 το fortunegreece.gr τον είχε παρουσιάσει ως «dealmaker με πολλά επιχειρηματικά καπέλα». Πλέον είναι στέλεχος της εταιρείας Καραμολέγκος, ενώ είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων Premia, η οποία έχει μισθώσει το ακίνητο όπου στεγάζεται η Teleperformance.

 

Αλεξάνδρα Σδούκου. Η «παγίδευση» της γενικής γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλαισιώνει τη διπλή παρακολούθηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος προτού μεταπηδήσει στο «βολικό» υπουργείο Εργασίας ζέσταινε την καρέκλα του επικεφαλής του ΥΠΕΝ, με τον «κοριό» της παρα-ΕΥΠ να πιάνει συνομιλία του με το στέλεχος της ΔΕΗ Π.Π. στις 21.11.2020 αναφορικά με το «μικρό Ελληνικό». Η Αλ. Σδούκου ως γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών χειρίστηκε ευαίσθητες πληροφορίες και υποθέσεις, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον του παράκεντρου. Αλησμόνητο θα μείνει το ενσταντανέ με το στέλεχος του ΥΠΕΝ να «σερβίρει» τούρτα γενεθλίων στον τότε πολιτικό προϊστάμενό της τον Απρίλιο του 2020. Απ’ ό,τι φαίνεται, η πρωτοβουλία αυτή άρεσε στον Κ. Χατζηδάκη, αφού τον επόμενο χρόνο έγινε περίγελος με την τούρτα… Σούπερμαν.

Γιάννης Θεοδωράτος. Είναι ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης μαζί με τη σύζυγό του ήταν υπό παρακολούθηση μέσω Predator όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Προφανώς η παγίδευση του Γ. Θεοδωράτου έχει στόχο την ολοκληρωτική παρακολούθηση της δραστηριότητας και των επικοινωνιών του υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε αποκαλυφθεί πως ο Γ. Θεοδωράτος διορίστηκε ως μετακλητός στη θέση του διευθυντή του υπουργικού γραφείου, όντας απλώς κάτοχος απολυτηρίου λυκείου, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε για τον συνεργάτη του ότι «ο συγκεκριμένος είναι σαν να έχει δέκα πτυχία για όσους γνωρίζουν». Διδάσκει, επίσης, μαθήματα ιστορίας και γεωπολιτικής στην Ελληνική Αγωγή, το «σχολαρχείο» του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ στο παρελθόν είχε διοριστεί μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδη. Είχε διοριστεί δε ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Βρούτση, από όπου κι έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακόμη ο Γ. Θεοδωράτος συμπεριλαμβάνεται στις 22 παράνομες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη.

 

Απόστολος Παυλίδης. Είναι πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ωστόσο ο λόγος της παρακολούθησής του σχετίζεται αποκλειστικά με το γεγονός ότι διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ ήταν και επιστημονικός συνεργάτης του από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020. Οπως ανέφερε δημοσίευμα που αφορά την περίοδο αναβάθμισής του σε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο Απ. Παυλίδης «ήταν για χρόνια κοντά του (σ.σ.: στον Ν. Παναγιωτόπουλο) και τώρα αναβαθμίζεται, αφού ο ρόλος του εδώ στην Καβάλα έχει γίνει σημαντικός».

 

Μαρία Διαμαντή. Εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι πληροφορίες για την ακριβή δραστηριότητά της εκεί δεν είναι πολλές, προκύπτει από δημοσιεύματα ότι ήταν ειδική συνεργάτιδα του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο Γρ. Δημητριάδης παραιτήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη εκτός από το Predator και από την ΕΥΠ. Η Μαρ. Διαμαντή είναι σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο Τwitter δικηγόρος, ενώ διαρκώς αναρτά ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

 

Λία Αθανασίου. Πρόκειται για τη συνεργάτιδα και συνέταιρο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και επίσης παρακολουθούμενου από το κακόβουλο λογισμικό Predator Γιώργου Γεραπετρίτη στο δικηγορικό γραφείο Αθανασίου – Γεραπετρίτης & Συνεργάτες – Εταιρεία Δικηγόρων. Η Λία Αθανασίου ασχολείται με υποθέσεις εμπορικού και ενωσιακού δικαίου, ιδίως ναυτικού δικαίου, εταιρικού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμού, της ενέργειας και των μεταφορών και προφανώς παρακολουθείτο από το λογισμικό Predator στο πλαίσιο της «σφαιρικής» παρακολούθησης του Γ. Γεραπετρίτη.

Μερόπη Κομνηνού. Εργάζεται από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα στη θέση της προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.

 

Πηνελόπη Μανιάτη. Σύμφωνα με τη λίστα των παρακολουθούμενων από το κακόβουλο λογισμικό Predator που έχει στη διάθεσή του το Documento, παρακολουθείτο από το σύστημα Μαξίμου και γυναίκα με το όνομα Πηνελόπη Μανιάτη. Πιθανότατα πρόκειται για την υποστράτηγο της ΕΛΑΣ και πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία ωστόσο ονομάζεται Μηνιάτη. Η εν λόγω εν αποστρατεία από τις 31 Μαρτίου 2022 ανώτατη αξιωματικός της αστυνομίας αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα αστυνομικών ιστοσελίδων λανθασμένα ως Μανιάτη.

Μένιος Φουρθιώτης. Είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που του έδωσε το δικαίωμα ακόμη και να τους εκβιάζει σε κοινή θέα ή να τους τραμπουκίζει με μπράβους στα υπουργικά τους γραφεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα SMS που δημοσιοποιούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με υπουργούς και συνεργάτες αυτών. Η πρωτόδικα καταδικασμένη τηλεπερσόνα της trash TV, η οποία έστηνε επιθέσεις με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του ή έβαζε να καίνε αυτοκίνητα συνεργατών του για να εξασφαλίσει αστυνομική φύλαξη, παρακολουθούνταν από το παράκεντρο στο πλαίσιο των εσωτερικών ερίδων που είχαν αναπτυχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Νανά Παλαιτσάκη. Πρόκειται για πρόσωπο που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τον Μ. Φουρθιώτη έως ότου αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με τις διώξεις και τον μιντιακό διασυρμό του πρώην αγαπημένου παρουσιαστή μεσημεριανής ζώνης για το Μέγαρο Μαξίμου. Η «παγίδευσή» της εξυπηρετούσε την ανάγκη «ολιστικής» παρακολούθησης του Μ. Φουρθιώτη, από τον οποίο η Ν. Παλαιτσάκη έσπευσε να απομακρυνθεί υπό το φως των σοκαριστικών αποκαλύψεων για την παράνομη δράση του.

 

Παρασκευή (Βιβή) Παπουτσάκη. Συνεργάτιδα του Μ. Φουρθιώτη, η οποία συμμετείχε κατά καιρούς στο πάνελ της εκπομπής του στο κανάλι «Εpsilon». Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο παρουσιαστής την παρουσίαζε ως ξαδέρφη του, ενώ εμφανίζονταν και να συγκατοικούσαν.

 

Γρηγόρης Δημητριάδης. Δεν πρόκειται για τον ανιψιό του Κυρ. Μητσοτάκη και πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γρ. Δημητριάδης που περιλαμβάνεται στη λίστα Predator κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ συμμετέχει και στο ΔΣ της ΔΕΗ. Τον Ιούλιο του 2019 είχε οριστεί γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Εχει επίσης διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΟΣΑ και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον τομέα των εξαγωγών. Είναι πολύ καλός φίλος του Αλέξη Πατέλη, ο οποίος επίσης ήταν υπό παρακολούθηση.

Γιώργος Γεράρδης. Είναι το τρίτο στέλεχος της V+O που βρίσκεται στη λίστα του Predator, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του παρακρατικού κέντρου για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Στη δεύτερη λίστα που δημοσίευσε το Documento εντοπίζονται τα ονόματα των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου. Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο ίδιος στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο οικονομικός σύμβουλος της V+O είχε εμπλακεί σε σειρά πρότζεκτ πολυεθνικών ή ελληνικών εταιρειών προτού αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο στην εταιρεία επικοινωνίας της οικογένειας Βαρβιτσιώτη. Στο παρελθόν εργάστηκε στις εταιρείες Piraeus Securities, Kantor Management Consultants, FMCG, Γιώτης και Creta Farms.

 

Δημήτρης Μαζιώτης. Με αυτό το όνομα εμφανίζεται ο συνιδρυτής της εταιρείας W2 Strategy με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων, την πολιτική και την εταιρική επικοινωνία. Μαζί με τον συνεταίρο του Κωστή Καπόπουλο έχουν ιδρύσει ακόμη το δίκτυο Trikala Korinthias Network αλλά και το Cycladic Touristic Network of Andros. Η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα «The Observer» στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του Δ. Μαζιώτη, ο οποίος χαρακτηριζόταν «στρατηγός δημόσιων σχέσεων που εργάστηκε στην καμπάνια (σ.σ.: για τη χειμερινή τουριστική περίοδο στην Ελλάδα)».

Γιώργος Πολίτης. Με το συγκεκριμένο όνομα εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ Euroxx, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στον εν λόγω κλάδο. Στα τέλη του 2019 η χρηματιστηριακή εταιρεία απορρόφησε τις Αττικές Επενδύσεις Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων. Τον Μάρτιο του 2021 δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτηση του Γ. Πολίτη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, όπως επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν οι συζητήσεις της Euroxx με υποψήφιο επενδυτή τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό που φαίνεται να μετέτρεψε σε στόχο τον CEO της Euroxx ήταν η εμπλοκή της εταιρείας στην εξαγορά της Vivartia από τη CVC, αφού η χρηματιστηριακή είχε αναλάβει χρέη αποκλειστικού συμβούλου του fund. Επιπλέον, η εταιρεία συνέβαλε και στην εισχώρηση του αμερικανικού fund στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στη CVC προσλήφθηκε η κόρη του Κυρ. Μητσοτάκη, Σοφία, λίγο μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund που αποίκισε στην Ελλάδα.

 

Φωτεινή Ιωάννου. Με το συγκεκριμένο όνομα εμφανίζεται η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων, Specialized Asset Solutions και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας. Κατά το βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στο σάιτ της Εθνικής, είχε εργαστεί σε σειρά θέσεων του ομίλου κυρίως στους τομείς Στρατηγικής και Εταιρικής Τραπεζικής το 2006-2017. Επιπρόσθετα είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, δεδομένο που ενδεχομένως πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες στο επιτελικό παρακράτος για τον τρόπο που οι συστημικές τράπεζες προτίθεντο να διαχειριστούν την «καυτή» –για την κυβέρνηση– ατζέντα των «κόκκινων» δανείων.

 

Νίκος Μπάμπαλης. Με αυτό το ονοματεπώνυμο εντοπίζονται δύο πρόσωπα. Το πρώτο έχει τοποθετηθεί από την 6η Απριλίου 2020 στη θέση του business development chief officer στην εταιρεία Wind, δηλαδή έναν από τους σημαντικότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος έχει μεταξύ άλλων συμβάλει στον μετασχηματισμό της Wind από τη θέση του chief network officer (2010-2014), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε θέση CEO της Victus (2014-2016). Εχει εργαστεί επίσης στη Vodafone Ελλάδας σε διάφορες θέσεις ευθύνης στον τομέα της τεχνολογίας.
Με το ίδιο όνομα εμφανίζεται και ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες προηγούμενων δεκαετιών του εγχώριου nightlife. Ηταν μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Must.

 

Γιάννης Φυτίλης. Δικηγόρος, εμφανίζεται τον Οκτώβριο του 2015 να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα 100 στελεχών της ΝΔ που είχαν υπογράψει κείμενο προς τους τότε τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Στις 9 Φεβρουαρίου 2021 είχε αποστείλει εξώδικο προς την Cosco υπό την ιδιότητα του πληρεξούσιου δικηγόρου του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων.

 

Λαμπρινή Ρόρη. Με το όνομα αυτό εμφανίζεται η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνη Τύπου του Greek Politics Specialist Group της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών και συγκαταλέγεται στους 117 «επώνυμους» που είχαν στηρίξει το 2015 μέσω κοινής επιστολής τους το Ποτάμι. Η διάλυση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται να συνέβαλε στην επανασύνδεσή της με την κεντροαριστερά, κάτι που αποτυπώνεται και  στην αρθρογραφία της και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε για τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πριν από μερικούς μήνες είχαν φιλοξενηθεί δηλώσεις της σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian», στις οποίες αναφερόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών η Λ. Ρόρη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κοινή γνώμη και η πολιτική ελίτ ήθελαν να γνωρίζουν καταρχήν γιατί ο Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε κι αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα δυσκολευτούν να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία έπειτα από αυτό».

 

Ροσάννα Μόρτογλου. Είναι η επικεφαλής εκπρόσωπος του ομίλου Libra, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη στην Ελλάδα. Πριν από αυτήν τη θέση η Μόρτογλου είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και CEO του ομίλου στη Νέα Υόρκη. Ο όμιλος Libra, για λογαριασμό του οποίου εργάζεται η Ρ. Μόρτογλου, δραστηριοποιείται σε περίπου 35 χώρες. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento από το 2020, ο όμιλος Libra, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, είχε αγοράσει με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς εφοπλιστικά δάνεια περίπου μισού δισ. ευρώ, τα οποία αργότερα πούλησε στους ίδιους τους εφοπλιστές. Ομως ο όμιλος Libra έχει αγοράσει στο παρελθόν και δάνειο του χρηματοδότη του ζεύγους Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, δηλαδή της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη. Μάλιστα, όπως προκύπτει τόσο από πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων είναι σε γνώση του Documento, ο ευεργέτης της οικογένειας Μητσοτάκη, που επιχειρήθηκε στοχευμένα να καταστεί και «εθνικός» µε αφορμή τη δωρεά των παγουριών στα σχολεία, επωφελήθηκε από κούρεμα άνω του 60% του δανείου του.

Κώστας Τούμπουρος. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Πρόκειται για όμιλο-κολοσσό, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον χώρο των κατασκευών, των δημόσιων έργων και της ενέργειας.

Γιάννης Παπαδόπουλος. Λόγω και του ιδιαίτερα κοινού ονόματος και επιθέτου δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί.

Γιάννης Αστραπός. Το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθηκε.

Αννα Αστρινάκη. Το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθηκε.

Τι απαντούν τα θύματα των παρακολουθήσεων μέσω Predator

 

Το Documento απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους εισαγγελείς, αστυνομικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες, τηλεπαρουσιαστές και υπαλλήλους της κυβέρνησης μόλις έμαθε ότι παρακολουθούνται. Οταν τους γνωστοποιήθηκε η πληροφορία ρωτήθηκαν αν ήξεραν ότι είχαν γίνει στόχος υποκλοπών. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους.

 

Μιχάλης Καραμαλάκης

«Δεν έχω εικόνα, δεν το γνώριζα. Τι να σχολιάσω; Δεν ξέρω κάτι. Τώρα το ακούω από εσάς. Δεν έχω εικόνα».

Νίκη Κεραμέως

«Σε απάντηση του ερωτήματός σας, δεν έχω ιδέα γι’ αυτό που μου λέτε και δεν έχω την παραμικρή ένδειξη».

Γιάννης Οικονόμου

«Δεν έχω καμία ένδειξη
ότι αυτό συνέβαινε, κανένα
σχόλιο».

Ανδρέας Λοβέρδος

«Εγώ παίρνω διάφορα κουφά μηνύματα στα emails και κυρίως στα SMS. Ανοιξα ένα δύο στην αρχή και δεν καταλάβαινα. Μετά παίρνω από τράπεζες τάχα μου. Τώρα τα διαγράφω αμέσως. Εκείνο που μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα είναι ότι ορισμένες φορές τα τηλέφωνα είναι πραγματικά. Μου δημιούργησε μια κατάσταση που ό,τι δεν αναγνωρίζω αμέσως δεν το απαντάω. Το συναίσθημα είναι φρίκη! Δεν είναι να το παίρνεις στον χαβαλέ. Από την πρώτη στιγμή δεν το παίρνω στον χαβαλέ. Από αυτά τα links που κυκλοφορούν δεν έχω λάβει. Μου παρουσιάζονται σαν κάτι που θα με ενδιέφερε. Δήθεν ειδοποιήσεις και μετά κάτι ακατανόητα άλλα. Δεν είχα κάτι άλλο όμως. Δεν είχα παρατηρήσει κάποια περίεργη συμπεριφορά του κινητού. Ούτε η μπαταρία τελείωνε γρήγορα. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση πάντως».

Γιώργος Μυλωνάκης

«Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα καθώς δεν πιστεύω ότι εγώ και η σύζυγός μου έχουμε παρακολουθηθεί».

Χρήστος Μπαρδάκης

«Δεν γνωρίζω τίποτα, κύριε. Κανένα σχόλιο, ευχαριστώ».

Βασίλης Ανδρικόπουλος

«Δεν θέλω να απαντήσω σε κάτι, ευχαριστώ πολύ».

Απόστολος Παυλίδης

«Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό.
Θα το δω. Δεν είχα παρατηρήσει
κάτι περίεργο, αλλά δεν το θεωρώ και παράλογο. Με αυτά που ακούγονται, πιθανώς και να έχει συμβεί».

Μαρία Διαμαντή

«Δεν το γνωρίζω και δεν έχω κάποιο σχόλιο».

Λία Αθανασίου

«Προφανώς δεν το
γνωρίζω και δεν το πιστεύω διότι εδώ έχετε καλέσει σε δικηγορικό γραφείο. Είναι ένα απλό
δικηγορικό γραφείο».

Οταν επισημάνθηκε από το Documento ότι προφανώς δεν αναφερόμαστε σε παγίδευση των τηλεφώνων του δικηγορικού γραφείου αλλά στο κινητό της τηλέφωνο απάντησε:
«Και για το κινητό μου τηλέφωνο λοιπόν.
Μιλάτε με έναν άνθρωπο που είναι ακαδημαϊκός και δικηγόρος. Αρα δεν έχει ανάμειξη με τα πολιτικά πράγματα. Γι’ αυτό το ανέφερα το δικηγορικό. Ευχαριστώ πολύ».

Πηνελόπη Μηνιάτη

«Οχι, δεν το γνώριζα.
Δεν έχω κάτι άλλο να σας πω στην παρούσα φάση.
Είναι υλικό για σκέψη αυτό που μου είπατε. Τι να πω; Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση».

Μένιος Φουρθιώτης

«Δεν το γνωρίζω, δεν ασχολούμαι μ’ αυτά τα πράγματα, τι να πω;
Οχι, δεν είχα υποπτευθεί κάτι».

Νανά Παλαιτσάκη

«Δεν το πιστεύω! Φυσικά και δεν το γνώριζα, από εσάς το ακούω. Αυτήν τη στιγμή που το λέτε προσπαθώ να το διαχειριστώ. Τι λέτε τώρα; Δεν θυμάμαι να πήρα κάποιο περίεργο SMS. Είμαι σοκαρισμένη».

Γρηγόρης Δημητριάδης

«Δεν το γνώριζα και δεν έχω να σχολιάσω κάτι».

Γιώργος Γεράρδης

«Από εσάς το ακούω, δεν έχω κάτι να πω».

Ροσάννα Μόρτογλου

«Δεν το γνώριζα.
Δεδομένης της ενεργής
από το 2019 δικαστικής διαμάχης του Libra Group, το οποίο εκπροσωπώ, με τον Φέλιξ Μπίτζιο και συνεργάτες του,
η παρακολούθησή μου
δεν προκαλεί καμία έκπληξη».

Κώστας Τούμπουρος

«Δεν το ήξερα. Αν ισχύει, είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο».

 

Documento Newsletter