Οι στενές σχέσεις της οικογένειας Βορίδη με τον φασισμό

Οι στενές σχέσεις της οικογένειας Βορίδη με τον φασισμό

Ναζιστικά σύμβολα σε τοίχους, ακροδεξιές μαθητικές οργανώσεις, καταγγελίες για απειλές και τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμοί. Το Documento παρουσιάζει άγνωστες πτυχές από τη δραστηριότητα του Μάκη Βορίδη στο Κολλέγιο Αθηνών και στα φοιτητικά του χρόνια, η οποία απέχει πολύ από το προφίλ που προβάλλει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μαυρουδής Βορίδης, σπουδαστής στο Κολλέγιο Αθηνών, ιδρύει τους Ελεύθερους Μαθητές. Επρόκειτο για μια ακροδεξιά μαθητική οργάνωση με έντονα εθνικιστικά και ελιτιστικά χαρακτηριστικά, η οποία επεκτάθηκε σε άλλα δύο «καλά» σχολεία της εποχής, το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Αρσάκειο. Ο πρώτος πυρήνας τους, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα των «Νέων» της περιόδου εκείνης, αποτελούνταν από μέλη της ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου και όχι μόνο. Μεταξύ των μελών της οργάνωσης ήταν και ο σημερινός εκδότης των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso» Γιάννης Φιλιππάκης.

Οταν βγήκαν τα στιλέτα

Οι Ελεύθεροι Μαθητές αναπτύσσουν γρήγορα πλούσια δράση. Οι τραμπουκισμοί και ο ξυλοδαρμός μαθητών του κολεγίου που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους είναι συχνό φαινόμενο. Οπως και τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε οικογένειες Εβραίων σπουδαστών του κολεγίου, που είχε αποκαλύψει στο πρώτο τεύχος του το περιοδικό Hot Doc. Σε μια περίπτωση μάλιστα χρειάστηκε η μεσολάβηση επιφανούς στελέχους της ΝΔ στον ίδιο τον Μ. Βορίδη προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος εβραϊκής οικογένειας.

Συχνά πυκνά, ορισμένα από τα μέλη των Ελεύθερων Μαθητών χρησιμοποιούν ακόμη και στιλέτα προκειμένου να επιβάλουν τις απόψεις τους ή να εκφοβίσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Τα δημοσιεύματα της εποχής αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό από τις μαθητικές εκλογές στο λύκειο του Κολλεγίου το 1982 στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα «Τα Νέα». Οταν άνοιξαν οι κάλπες, οι Ελεύθεροι Μαθητές αναδείχθηκαν νικητές. Ωστόσο οι φήμες για νοθεία οργιάζουν. Ενας μαθητής που δεν ανήκει στην κίνηση του κ. Βορίδη ζητεί εξηγήσεις από την εφορευτική επιτροπή. Αντί για εξηγήσεις ένας συμμαθητής του τού βάζει στον λαιμό ένα στιλέτο και του λέει χαρακτηριστικά: «Δίνε του». Το περιστατικό έλαβε διαστάσεις και καταγγέλθηκε και στους καθηγητές του Κολλεγίου Αθηνών. Το επιβεβαίωσαν μάλιστα και οι καθηγητές σε έκθεσή τους. «Χρησιμοποίηση μαχαιριών από μαθητές μέσα και έξω από το σχολείο και απειλές χρήσης τους σε βάρος συμμαθητών τους για την εξάσκησης ψυχολογικής βίας και δημιουργίας κλίματος φοβίας» ανέφεραν σε αυτή.

Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό με στιλέτο. Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα της εποχής, με στιλέτο απείλησαν επίσης να κόψουν τη γραβάτα συμμαθητή τους επειδή θεώρησαν ότι τη φόρεσε για τη γιορτή του Πολυτεχνείου, ενώ σε γνωστή ντισκοτέκ της εποχής στη λεωφόρο Κηφισιάς έσκισαν τη γραβάτα κάποιου άλλου νεαρού. Μάλιστα για το συγκεκριμένο περιστατικό κατατέθηκαν και μηνύσεις.

Ο ίδιος ο κ. Βορίδης εμφανίζεται ως υπέρμαχος της αγωνιστικότητας και της άμεσης απάντησης στην «έκδηλη αριστερή πρόκληση». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει ο νεαρός τότε Βορίδης σε κείμενό του στο περιοδικό της οργάνωσης «Νέο Σχολείο» με τίτλο «Ιδεολογικό υπόστρωμα και πολιτικός προσδιορισμός των Ε.Μ.».

«…Αγωνιστικά (σ.σ.: οι Ελεύθεροι Μαθητές) είναι συντονισμένοι και δυναμικοί. Μέσα στην έκδηλη αριστερή πρόκληση και τρομοκρατία απαντούν έντονα, άμεσα, αδέσμευτα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται ο δεξιός μαθητής ότι και η δεξιά έχει μεγάλα αποθέματα ενεργητικότητας που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτή η αγωνιστικότητα μέσα στο σχολείο εκδηλώνεται καθημερινά και μεθοδικά…» τόνιζε στο «μανιφέστο» του.

Σβάστικες, ύβρεις και απειλητικά συνθήματα

Το βράδυ του Σαββάτου της 29ης Ιανουαρίου 1983 μια ομάδα των Ελεύθερων Μαθητών εισέβαλε στο Κολλέγιο Αθηνών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αδερφός του Μάκη Βορίδη, Κωνσταντίνος, ο σημερινός σκηνοθέτης της τηλεοπτικής παραγωγής «Survivor» που προβαλλόταν τους τελευταίους μήνες από την τηλεόραση του Σκάι. Οι μαθητές έγραψαν υβριστικά και απειλητικά συνθήματα κατά καθηγητών αλλά και συμμαθητών τους. Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν έναν καθηγητή τους «γύφτο» και «κομμουνιστή», έναν άλλο «καθίκι», ενώ δίπλα στο όνομα συμμαθητή τους που κατήγγειλε ότι οι Ελεύθεροι Μαθητές σχεδίαζαν κρυφά στο έντυπο της κοινότητας του γυμνασίου τη σβάστικα έγραψαν: «Θα πεθάνης». Οι ίδιοι μαθητές έγραψαν επίσης τα αρχικά «ΝΔ» (Νέα Δημοκρατία) και «ΕΜ» (Ελεύθεροι Μαθητές), ενώ σχεδίασαν και αγκυλωτούς σταυρούς.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν σάλο στο κολέγιο. Υποκινητής των παραπάνω θεωρήθηκε ο Κωνσταντίνος Βορίδης. Ο Σύλλογος Καθηγητών του κολεγίου με ψήφους 49 υπέρ, μία κατά και τρία λευκά αποφάσισε τη διά παντός αποβολή του. Ο πατέρας του, Χρήστος Βορίδης, προσέφυγε κατά της απόφασης του Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το τμήμα Γ΄ ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 4102/1983 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή του και δικαίωσε τον Σύλλογο Καθηγητών. Μεταξύ των μελών του ΣτΕ που εξέδωσαν την απόφαση αυτή ήταν ως πάρεδρος ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο μετέπειτα πρόεδρος του ΣτΕ ο οποίος διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Ναζιστικές οι πράξεις τους»

Οσα συνέβαιναν στο Κολλέγιο Αθηνών είχαν θορυβήσει για τα καλά τους καθηγητές που εργάζονταν εκεί. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλωστε φοιτούν παραδοσιακά τα παιδιά των λεγόμενων καλών οικογενειών, επομένως η ανησυχία όλο και εντεινόταν. Ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του Κολλεγίου Αθηνών Δημήτρης Καραχάλιος, πατέρας του πρώην στελέχους της ΝΔ Νίκου Καραχάλιου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» την περίοδο εκείνη είχε καταδικάσει τις πράξεις των Ελεύθερων Μαθητών με σκληρά λόγια, μιλώντας έμμεσα για ενέργειες με φασιστικό και ναζιστικό περιεχόμενο.

«…Ολοι οι φορείς του σχολείου στάθηκαν αντιμέτωποι και αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν τέτοιες αντιπαιδαγωγικές και αντικοινωνικές ενέργειες. Ας μην ξεχνάμε ότι απευθύνονται σε νέους μιας ευαίσθητης ηλικίας. Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι και αυτά τα παιδιά που έφτασαν σε τέτοιες πράξεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ναζιστές. Οι πράξεις τους μπορεί να έχουν τέτοιο περιεχόμενο αλλά οι ίδιοι φτάνουν σε αυτές από αντίδραση, από μιμητισμό, από άρνηση. Ελάχιστοι είναι οι συνειδητοί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι καθηγητές του σχολείου αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Μια ομάδα από αυτούς ανέλαβε να συγκεντρώσει στοιχεία, να συζητήσει με μαθητές, να μελετήσει την έκθεση των φασιστικών εκδηλώσεων και να προτείνει μέτρα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα των «Νέων». Εκτός όμως από τους καθηγητές του Κολλεγίου Αθηνών η δράση των Ελεύθερων Μαθητών προκάλεσε αντιδράσεις και στη ΝΔ, καθώς κάποια από τα μέλη τους προέρχονταν από την ΟΝΝΕΔ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ ο τότε βουλευτής Διονύσης Λιβανός έφερε την ιδρυτική διακήρυξη των Ελεύθερων Μαθητών και κάλεσε τη ΜΑΚΙ (Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση – μαθητικό όργανο της ΟΝΝΕΔ) να υπογράψει πράξη διαγραφής τους. Επίσης είχε επικρίνει τις ακροδεξιές τάσεις που είχαν εκδηλωθεί στη Νεολαία και στο κόμμα.

Η ΕΠΕΝ και το τσεκούρι

Ο Μάκης Βορίδης ωστόσο δεν περιορίστηκε στη δραστηριότητα των Ελεύθερων Μαθητών στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1984 ανέλαβε αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ. Επρόκειτο για φιλοχουντική οργάνωση την οποία είχε ιδρύσει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή. Στη θέση αυτή ο κ. Βορίδης διαδέχτηκε τον σημερινό γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι ΕΠΕΝίτες αναπτύσσουν και αυτοί με τη σειρά τους πλούσια δράση. Οι επιθέσεις και ο ξυλοδαρμός φοιτητών αντίπαλων παρατάξεων είναι συχνό φαινόμενο. Ο Μ. Βορίδης πρωτοστατεί σε πολλές από αυτές, όπως για παράδειγμα το 1985, όταν οι ΕΠΕΝίτες επέδραμαν κατά διαδηλωτών στα Εξάρχεια.

Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» στις 13 Μαΐου 1985 με τίτλο «Επίθεση φασιστών» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ωρα 10.45: Επίθεση φασιστών: Μεγάλη προβοκάτσια με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης επιχείρησε να κάνει χθες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους. Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Βορίδη».

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 14 Μαρτίου, ο Μ. Βορίδης είχε διαγραφεί παμψηφεί από τον σύλλογο φοιτητών της Νομικής λόγω φασιστικής δράσης. Την απόφαση αυτή υποστήριξε και ο μετέπειτα προϊστάμενος της ΥΠΕΕ Σπύρος Κλαδάς. Στις 22 Απριλίου 1986 το όνομα του Μ. Βορίδη φιγουράρει και πάλι σε εφημερίδα, αυτήν τη φορά στην «Ελευθεροτυπία». Είχε προηγηθεί αιματηρή επίθεση των ΕΠΕΝιτών στη Νομική με στιλέτα και λοστούς. Το δημοσίευμα ανέφερε τον Μ. Βορίδη ως φασίστα φοιτητή ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νομική για φασιστική δράση.

Το κάλεσμα Σαμαρά και τα αξιώματα

Η συνέχεια της διαδρομής του Μ. Βορίδη είναι λίγο πολύ γνωστή. Από το Εθνικό Μέτωπο, τις σχέσεις με τον Γάλλο ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν και τις κουμπαριές με τον τότε γγ του Εθνικού Μετώπου Καρλ Λανγκ βρέθηκε στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Το 2007 και το 2009 εκλέχτηκε βουλευτής με συνοδοιπόρο στην παράταξη τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. Μέχρι που ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τον ενέταξε στη Νέα Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2012 μαζί με τον κ. Γεωργιάδη, για να τον χρίσει στη συνέχεια υπουργό Μεταφορών και κατόπιν υπουργό Υγείας. Παρά τα υπουργικά αξιώματα όμως και την προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει διαφορετικό προφίλ, ο Μ. Βορίδης γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα ότι το παρελθόν δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται. 

Ετικέτες

Documento Newsletter