Οι σκύλοι ρακούν μετέδωσαν τον κορονοϊό; Νέα γενετικά δεδομένα μετά από μελέτη στην αγορά της Γουχάν

Οι σκύλοι ρακούν μετέδωσαν τον κορονοϊό; Νέα γενετικά δεδομένα μετά από μελέτη στην αγορά της Γουχάν
Prue Simmons - Tanuki the `Raccoon Dog`

Μια ομάδα επιστημόνων επιχειρεί να ρίξει φως στο μυστήριο γύρω από την εμφάνιση του κορονοϊού. Μετά από έρευνα κατέληξαν ότι η πανδημία ξεκίνησε με μολυσμένα ζώα που πωλήθηκαν σε αγορά και όχι βάσει άλλων θεωριών, όπως η διαρροή σε εργαστήριο.

Αφού ανέλυσαν γενετικό υλικό από την κινεζική αγορά στην οποία πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid, ανακάλυψαν ότι τα πιο επίφοβα ζώα για την μετάδοση της πανδημίας ήταν οι σκύλοι ρακούν (racoon dogs), η μοσχογαλή γάτα (civet cat) και ένα είδος τρωκτικών που ονομάζονται αρουραίοι-μπαμπού (bamboo rats).

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα μολυσμένα ζώα μεταφέρθηκαν στην αγορά της Γουχάν στα τέλη Νοεμβρίου 2019, κάτι που οδήγησε στην εξάπλωση της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα Μάικλ Γουόρομπει, δήλωσε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιοι υποπληθυσμοί ζώων μετέδωσαν την ασθένεια σε ανθρώπους.

«Οι σκύλοι ρακούν (που βρέθηκαν στην αγορά της Γουχάν), προέρχονται από ένα υπο-είδος που συναντάται στα νότια τμήματα της Κίνας», δήλωσε ο Γουόρομπει. Η γνώση αυτή έχει βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, τόσο ως προς την προέλευση των ζώων, όσο και στις τοποθεσίες που πουλήθηκαν.

Ο σκύλος ρακούν είναι κυνίδης ιθαγενής στην Ανατολική Ασία. Είναι το μόνο υπάρχον είδος στο γένος Νυκτερευτής. Δεν σχετίζεται με τα ρακούν και είναι στενότερος συγγενής των αλεπούδων παρά του κατοικίδιου σκύλου.

Ο Μαρκ Γουλχάους, καθηγητής λοιμωδών ασθενειών στο πανεπιστήμιο του Εδινβούργου, αναφέρει πως η νέα γενετική ανάλυση φανερώνει «τις εξελικτικές ρίζες της πανδημίας μέσα από την αγορά. Είναι εξαιρετικά απίθανο για κάποιον να μολύνθηκε από Covid προτού εντοπιστεί στην αγορά Χουανάν της Γουχάν», τόνισε ο ίδιος.

Μια ομάδα ειδικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατέληξε το 2021 ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανότατα από κάποιο ζώο και πως μια διαρροή σε εργαστήριο ήταν εξαιρετικά απίθανη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ωστόσο ότι μπορεί να μην είναι ποτέ σίγουροι για την ακριβή προέλευση του ιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η πρώτη υποψία για τη μόλυνση από ζώα προκλήθηκε όταν ασθενείς σε νοσοκομεία της Γουχάν που διαγνώστηκαν με μια μυστηριώδη πνευμονία, συνδέθηκαν με την αγορά της Χουανάν. Οι επιστήμονες εξέτασαν του πάγκους, το εσωτερικό των κλουβιών και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την αφαίρεση της γούνας και των φτερών από τα ζώα στο σημείο αυτό.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πέρυσι και τα ακατέργαστα δεδομένα τέθηκαν στη διάθεση άλλων επιστημόνων. Τώρα, μια ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία υποστηρίζει ότι έχουν πραγματοποιήσει ακόμη πιο προηγμένες γενετικές αναλύσεις για να εξετάσουν βαθύτερα τα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τμήματα γενετικού κώδικα –τόσο του DNA όσο και του RNA– για να διαπιστώσουν ποια ζώα και ιοί υπήρχαν στην αγορά τον Ιανουάριο του 2020. «Βλέπουμε τα φαντάσματα DNA και RNA αυτών των ζώων στα δείγματα που διαθέτουμε και μερικά από αυτά βρισκόντουσαν σε πάγκους όπου ανιχνεύτηκε ο κορονοϊός, ανέφερε η καθηγήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας Φλόρενς Ντέμπαρ.

Το ζώο που εμφανίστηκε πιο συχνά στα δείγματα ήταν ο σκύλος ρακούν, ο οποίος μπορεί να προσβληθεί από τον ιό, αλλά και να τον μεταδώσει, όπως έδειξαν πειράματα. Στα άλλα «ύποπτα» ζώα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα πειράματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter