Οι σκιές του Μεταξουργείου κι ενός μαχαιρώματος

Οι σκιές του Μεταξουργείου κι ενός μαχαιρώματος

«Γόνοι», καλλιτέχνες και πολιτικοί σε δύο σκοτεινές υποθέσεις με σοβαρή παραβατικότητα

Δύο σκοτεινές ιστορίες από το παρελθόν που δεν διερευνήθηκαν ποτέ από τις αρχές, όπως τουλάχιστον πρόσταζε η σύνδεσή τους με τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή στάθηκαν οι σοβαρότατες καταγγελίες που έχουν ανοίξει τη σκοτεινή κουρτίνα του καλλιτεχνικού χώρου πίσω από την οποία φέρεται να κρυβόταν εδώ και χρόνια μια ζοφερή και σε πολλές περιπτώσεις βαριά παραβατική πραγματικότητα.

Καταγγελίες που αφορούν βρόμικες ιστορίες βιασμών ακόμη και ανηλίκων που βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, λεκτικής και σωματικής βίας, οι οποίες έρχονται σήμερα να δώσουν άλλη διάσταση σε αυτές τις δύο ξεχασμένες ιστορίες.

Η πρώτη ιστορία συνδέεται άμεσα με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη. Ενας άντρας τον μαχαίρωσε στέλνοντάς τον στην εντατική. Το τι κρυβόταν από πίσω φαίνεται να θάφτηκε τεχνηέντως τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τις αρμόδιες αρχές. Η δεύτερη σχετίζεται με κύκλωμα τράφικινγκ ανηλίκων μεταναστών στο Μεταξουργείο. Στην υπόθεση αυτή φέρεται να είχαν εμπλακεί πολύ γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού αλλά και του πολιτικού χώρου, τα οποία μπαινόβγαιναν στο σπίτι από το οποίο ακούγονταν κλάματα και φωνές παιδιών.

Η είδηση έσκασε για λίγο σαν μετεωρίτης και το μόνο που απέμεινε να θυμούνται οι παλιοί είναι ένα όνομα… Το όνομα που ακουγόταν και τότε στα διάφορα πηγαδάκια. Ενός «γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού»…

Μαχαιριές στην πλάτη

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ένας άντρας μαχαίρωσε τον Δ. Λιγνάδη στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας. Αλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επίθεση που δέχτηκε στον προθάλαμο της εισόδου του σπιτιού του. Ο σκηνοθέτης, όπως γράφεται, δέχτηκε πολλές μαχαιριές στην πλάτη. Αιμόφυρτος έφτασε σε καφενείο της περιοχής και οι θαμώνες φέρεται να κάλεσαν ασθενοφόρο. Ο Λιγνάδης χειρουργήθηκε και έμεινε στην εντατική. Στο πλευρό του, όπως γράφεται, ήταν ο στενός του φίλος και ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Ο Λιγνάδης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «DownTown» το 2017 αναφέρθηκε χωρίς λεπτομέρειες στο περιστατικό, λέγοντας ότι από τότε εκτίμησε πόσο ωραία είναι η ζωή: «Τότε πράγματι κινδύνευσε η ζωή μου. Ημουν χύμα στο πάτωμα του σπιτιού μου. Ετοιμοθάνατος. Ξαφνικά κατάλαβα ότι άνθρωποι της γειτονιάς που δεν τους έδινα καμία σημασία είχαν μαζευτεί γύρω μου και μου φάνηκαν πολύ όμορφοι. Βυθιζόμουν στον θάνατο και τους έβλεπα: ήταν ωραίοι, παντού γύρω μου υπήρχαν ωραία χρώματα. Τελικά γλίτωσα γιατί είχα τεράστια θέληση να ζήσω. Δεν ξέρω άλλες λεπτομέρειες γι’ αυτή την ιστορία, δεν ξέρω τις λεπτομέρειες που ίσως κάποιος ήθελε να ακούσει, ξέρω όμως ότι κινδύνευσε χοντρά η ζωή μου».

Ακόμη και βασικές λεπτομέρειες της υπόθεσης παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το ρεπορτάζ της εποχής έβλεπαν –κατά τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστό το μαχαίρωμα– ως δράστη στενό φίλο και εκείνη την εποχή φερόμενο εραστή του σκηνοθέτη. Αυτές μεταστράφηκαν γρήγορα και μιλούσαν

Δύο ξεχασμένες ιστορίες που παίρνουν άλλη διάσταση μετά τις καταγγελίες για βρόμικες ιστορίες βιασμών ανηλίκων που βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και λεκτική αλλά και σωματική βία πλέον για πατέρα ανήλικου παιδιού το οποίο φερόταν να είχε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ο γνωστός σκηνοθέτης. Ούτε όμως αυτή η πληροφορία επαληθεύτηκε, καθώς η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στη Δικαιοσύνη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η ιστορία έμεινε στο σκοτάδι εξαιτίας των υψηλών διασυνδέσεων που είχε ο Δ. Λιγνάδης ακόμη και με πρόσωπα της τότε κυβέρνησης. Στενή του φίλη βρισκόταν σε υπουργική θέση. Λέγεται επίσης ότι επήλθε άτυπος εξωδικαστικός συμβιβασμός θύτη – θύματος. Κάτι τέτοιο βέβαια θα σήμαινε ότι το θύμα γνώριζε τελικά τον θύτη του.

Από τη μεριά του ο σκηνοθέτης-θύμα, μέσω του δικηγόρου του Ν. Γεωργουλέα, διέψευσε τις πληροφορίες που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας: «Οσοι διακινούν την πληροφορία ότι ο κ. Λιγνάδης μαχαιρώθηκε από πατέρα ανηλίκου με αρχικά Γ.Μ. και κατόπιν μάλιστα επήλθε εξώδικος συμβιβασμός θύτη – θύματος καλό είναι να ξέρουν ότι θα κληθούν να ενημερώσουν τις αρχές για τα στοιχεία που λένε ότι διαθέτουν. Γιατί μιλάμε για τον παρ’ ολίγον δολοφόνο του κ. Λιγνάδη. Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι».

Κύκλωμα τράφικινγκ

Βρισκόμαστε στο 2012. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να λειτουργεί κύκλωμα τράφικινγκ ανήλικων μεταναστών με πελάτες ή μέλη γνωστά πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο. Σε ένα σπίτι στο Μεταξουργείο ακούγονται φωνές, κλάματα και ουρλιαχτά. Ενας γείτονας καταγγέλλει στην αστυνομία όσα ακούει σχεδόν κάθε βράδυ. Στο σπίτι αυτό λεγόταν πως μπαινόβγαιναν διάφοροι «γόνοι» αστικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και ένας γνωστός «ηθοποιός-σκηνοθέτης». Στο κουδούνι υπήρχε το μικρό του όνομα, ενώ όταν θορυβημένοι γείτονες τον ρώτησαν τι συνέβαινε με τα παιδιά που μπαινόβγαιναν (τα περισσότερα από Αφγανιστάν, Ιράκ κ.ά.), αυτός απάντησε ότι ήταν μαθητές του από τη σχολή.

Φαίνεται ότι παρά τις καταγγελίες και τις όποιες έρευνες –οι πληροφορίες μιλάνε για… τριήμερη παρακολούθηση και τέλος– δεν προέκυψε τίποτε ή απλώς η υπόθεση θάφτηκε.

Για την υπόθεση αυτή, αν και σε κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρεται επίσημα το όνομά του, ο Δ. Λιγνάδης θέλησε να απαντήσει μέσω του δικηγόρου του «ταυτοποιώντας» τις φήμες ως προς την ταυτότητα του γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού που αναφέρεται στα ρεπορτάζ. Ειδικότερα, μιλώντας στο Documento ο Ν. Γεωργουλέας δηλώνει: «Εάν έχει υπάρξει έρευνα για τέτοιο κύκλωμα, αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με τον κ. Λιγνάδη. Ο πελάτης μου ούτε έχει κληθεί ποτέ για κάτι τέτοιο ούτε ερευνάται, ενώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό».

Σε προγενέστερες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο Ν. Γεωργουλέας είχε πει ότι «ούτε οι αρχές αξιολόγησαν την πληροφορία και σε εκείνο τον χρόνο και στον παρόντα ως σοβαρή. Γι’ αυτό δεν υπήρξε περαιτέρω έρευνα». Αραγε πώς γνωρίζει ο δικηγόρος τι έπραξε συγκεκριμένα η αστυνομία τον χρόνο εκείνο και για τη συγκεκριμένη περίπτωση;

Ετικέτες

Documento Newsletter