Οι σημαντικές παραστάσεις της νέας σεζόν

Στη γραμμή εκκίνησης της νέας θεατρικής περιόδου –που αναμένεται και αυτήν τη σεζόν πληθωρική, αν όχι μαξιμαλιστική– κάνουμε μια πρώτη διαλογή με τις σημαντικότερες νέες παραστάσεις που θα γεμίσουν ασφυκτικά την ατζέντα του φθινοπώρου.

Ανάμεσά τους κλασικά κείμενα σε σύγχρονη ή και πειραγμένη απόδοση, βραβευμένα έργα σε επίσημη πρώτη στην ελληνική σκηνή, υλικό νέων συγγραφέων και κλείσιμο του ματιού στην κινηματογραφική γοητεία. Στο σύνολό τους δεκατρείς παραστάσεις που αναμένεται να αποσπάσουν το ενδιαφέρον μας.

Ο φάρος

Μια μικρή dream team αρρένων συγκεντρώνεται στη σκηνή του Αθηνών: Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Ψαρράς, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του τελευταίου. Πάνω στο διακεκριμένο θρίλερ του Κόνορ ΜακΦέρσον που έκανε πρεμιέρα πριν από έντεκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας, με σκηνικό έναν παραθαλάσσιο οικισμό του Δουβλίνου και χρονικό τοπίο ένα μυστηριακό βράδυ Χριστουγέννων σπαρμένο με κωμικά ευτράπελα, θα επιχειρήσουν να δώσουν συνέχεια στη σαρωτική επιτυχία των δύο προηγούμενων παραγωγών του θεάτρου, του «Πουπουλένιου» και του «Θεού της σφαγής».

Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου

Πού: Θέατρο Αθηνών

Με δύναμη από την Κηφισιά

Ενα από τα σπουδαιότερα κείμενα του νεοελληνικού θεάτρου, το τελευταίο με την υπογραφή των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά (που ανέβασε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Λευτέρης Βογιατζής το 1995), τροφοδοτεί τη νέα σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην παρθενική του συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στον αριστοτεχνικό διάλογο ανάμεσα σε τέσσερις γυναίκες της αστικής κοινωνίας, έμπλεο από συγκίνηση και χιούμορ, θα πρωταγωνιστήσει μια υψηλών προσδοκιών ομάδα: Λυδία Φωτοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.

Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αμλετ

Στην τρίτη του αθηναϊκή σκηνοθεσία, προσκεκλημένος πάντα του Τάσου Ιορδανίδη, ο διακεκριμένος Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάντζε δοκιμάζει μια ακόμη κλασική τραγωδία, αυτήν τη φορά τη δημοφιλέστερη της σαιξπηρικής εργογραφίας. Το δίλημμα του πρίγκιπα της Δανίας που διαδέχεται τον μυστηριώδη θάνατο του πατέρα του και τον ξαφνικό γάμο της μητέρας του «Να ζει κανείς ή να μη ζει;» γίνεται αφορμή για την επαναδιατύπωση κορυφαίων ζητημάτων γύρω από την εξουσία, την πολιτική και την ανθρώπινη ύπαρξη. Από σκηνής τα ξαναθέτουν ο Τάσος Ιορδανίδης (στον ομώνυμο ρόλο), η Ιωάννα Παππά, η Πέμυ Ζούνη, ο Αρης Λεμπεσόπουλος.

Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου

Πού: Θέατρο Ανεσις

7 χρόνια

Στη σκηνοθεσία δοκιμάζεται δυναμικά φέτος ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (αναλαμβάνει και την «Προδοσία» του Πίντερ για το Μικρό Παλλάς) με τη θεατρική προσαρμογή της ομώνυμης ισπανικής ταινίας αγωνίας που βγήκε στις αίθουσες μόλις πέρυσι. Πρόκειται για το επικίνδυνο παιχνίδι που στήνεται ανάμεσα σε τέσσερις συνεργάτες όταν εμπλέκονται από κοινού σε μια οικονομική απάτη αλλά αποφασίζουν πως ένας εξ αυτών θα αναλάβει την ευθύνη. Στη διάθεσή του έχει έναν νευρώδη, νεανικό θίασο με τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ορφέα Αυγουστίδη, Κωνσταντίνο Ασπιώτη και Γιώργο Χριστουδούλου.

Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου

Πού: Θέατρο Αποθήκη

Καινούργια σελίδα

Με την τρυφερή δραματική κομεντί του Νιλ Σάιμον (στην Αθήνα πρωτοανέβηκε από τους Νόνικα Γαληνέα και Αλέκο Αλεξανδράκη) καταπιάνεται ο Γιάννης Μόσχος της διεισδυτικής και εμπνευσμένης ματιάς. Το υλικό είναι για εκείνον ιδιαιτέρως πρόσφορο, καθώς το έργο αναφέρεται στην προσωπική εξομολόγηση του συγγραφέα όταν, πενθώντας την απώλεια της πρώτης του γυναίκας, αποπειράται να συνεχίσει τη ζωή του με έναν δεύτερο γάμο. Πρωταγωνιστούν οι Ταξιάρχης Χάνος, Μαρία Καλλιμάνη, Αντρή Θεοδότου και Αγγελος Μπούρας.

Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου

Πού: Μικρό Γκλόρια

Heisenberg

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του σκηνοθεσία σε κείμενο του Σάιμον Στίβενς –το «Motortown» του 2007–, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιστρέφει στην εμβρίθεια της ματιάς του Βρετανού συγγραφέα. Αφορμή, το νεόκοπο έργο του για την απροσδόκητη γνωριμία δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων: μιας πληθωρικής, εξωστρεφούς Αμερικανίδας και ενός μοναχικού Ιρλανδού μεσήλικα στο ομιχλώδες Λονδίνο. Κοινωνοί αυτού του σύγχρονου ύμνου στη μοναξιά η Κόρα Καρβούνη και ο Περικλής Μουστάκης.

Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο γλάρος

Οκτώ χειμώνες πριν, ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετούσε τον «Θείο Βάνια» στο Εθνικό Θέατρο για να επιστρέψει φέτος στο δραματολόγιο του Αντόν Τσέχωφ, ίσως με το δημοφιλέστερο (και αυτοβιογραφικό) κείμενό του. Οπως και στα υπόλοιπα έργα του, έτσι και στον «Γλάρο» ο Τσέχωφ ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον και εδώ μάλιστα μέσα από τη ζωή στην τέχνη. Μια διανομή υψηλών αξιώσεων ενισχύει την πρόταση, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Αρκάντινα και τον Νίκο Κουρή ως Τρέπλιεφ και μαζί τους τους Ακύλλα Καραζήση, Δημήτρη Ημελλο, Νίκο Χατζόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου, Δημήτρη Μπίτο, Αννα Καλαϊτζίδου, Αλκηστη Πουλοπούλου, Σύρμω Κεκέ.

Πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν

Η ταινία-έμβλημα στην εργογραφία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –πρώτη στην τριλογία πορτρέτων για τις γυναίκες, μα με βαθύ συμβολικό σαρκασμό για την ιστορική πορεία που διέγραψε η Γερμανία στον 20ό αιώνα– παίρνει θεατρική μορφή από τον Γιώργο Σκεύα. Ο σκηνοθέτης του υπέροχα ρεαλιστικού «Κουκλόσπιτου» και συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή επιστρέφει στο καλλιτεχνικό σπίτι του αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της Μαρίας Μπράουν –μιας κοπέλας που προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο κατά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενδίδοντας στην ολοκληρωτική αλλοτρίωσή της– το πορτρέτο μιας χώρας και ενός λαού. Στον ομώνυμο ρόλο που στιγμάτισε αμετάκλητα η Χάνα Σιγκούλα θα εμφανιστεί η Λένα Παπαληγούρα, πλαισιωμένη από τους Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Νίκο Γεωργάκη, Μάξιμο Μουμούρη, Γιάννη Νταλιάνη, Γιώργο Συμεωνίδη.

Πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου

Πού: Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Αγριόπαπια

Στο κλασικό κείμενο του Ερρίκου Ιψεν, ένα τολμηρό κοινωνικό σχόλιο πάνω στη μοίρα της μεσαίας τάξης, καταφεύγει φέτος ο Δημήτρης Τάρλοου. Η συνάντηση δύο παιδικών φίλων ύστερα από χρόνια και η παρατήρηση της φαινομενικά απλής ζωής μιας τυπικής οικογενειακής εστίας γίνεται η αφορμή για την κατασκευή μιας πικρής ιλαροτραγωδίας με πρωταγωνίστρια μια κοινωνία που τρέφεται από ψεύδη και ψευδαισθήσεις γύρω από το ήθος, τις ιδέες, τα επιτεύγματα και την καταγωγή της. Φορείς αυτού του κόσμου γίνονται οι Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Θέμης Πάνου, Αννα Μάσχα, Αντίνοος Αλμπάνης, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση σε ένα 14μελές σύνολο ηθοποιών.

Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου

Πού: Θέατρο Πορεία

Hommage

Με έδρα τη σκηνή που ταυτίστηκε με τη δράση και το όραμά του, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, οργανώνεται για πρώτη φορά ένα θεατρικό δρώμενο-φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή. Ενα site specific project που μεταμορφώνει –όπως και ο ίδιος Βογιατζής έκανε διαρκώς– το θέατρο σε έναν χώρο μνήμης, δονούμενο από ντοκουμέντα, προβολές, ηχητικό και αρχειακό υλικό, δηλώσεις και συνεντεύξεις του, αποσπάσματα παραστάσεων. Το multimedia θέαμα στελεχώνει μια ομάδα 18 ερμηνευτών που συνδέθηκαν άρρηκτα με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Σπύρου Αλιδάκη· ανάμεσά τους οι Αμαλία Μουτούση, Εύη Σαουλίδου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Σκουλά, Αλεξία Καλτσίκη, Παντελής Δεντάκης, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Ημελλος, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης.

Πρεμιέρα: Μέσα Νοεμβρίου

Πού: Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Πέερ Γκιντ

Μετά την εμπνευσμένη ερμηνεία του ως «Ριχάρδος Γ΄» ο Δημήτρης Λιγνάδης επανακάμπτει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετώντας το σπουδαίο δραματικό ποίημα του Ερρίκου Ιψεν, το πορτρέτο ενός άλλου Δον Κιχώτη, ενός ονειροπόλου και ιδεαλιστή για έναν ιδανικό κόσμο. Ο Λιγνάδης θα επωμιστεί και τον επώνυμο ρόλο, πλαισιωμένος από τη Στεφανία Γουλιώτη και τη Γιουλίκα Σκαφιδά.

Πρεμιέρα: Νοέμβριος

Πού: Εθνικό Θέατρο

Lonely planet

Τρία χρόνια μετά την αλά Ταραντίνο εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» της, η Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει στη Στέγη – και πάλι μέσα από την ανατροπή. Αυτήν τη φορά επιχειρεί να διερευνήσει την κωμωδία μέσα στο υλικό μιας αρχαίας τραγωδίας και δη της ηρωικής Αντιγόνης. Ο μύθος του Σοφοκλή αναποδογυρίζεται με τον σαρκαστικό τρόπο της ηθοποιού και συγγραφέα, καθώς ένας χορός που ακροβατεί ανάμεσα στη φόρμα της τραγωδίας και τις εντυπώσεις της σύγχρονης ζωής αρχίζει να μοιράζεται σημερινά μα και παντοτινά υπαρξιακά αδιέξοδα. Εκεί που η απελπισία, η αγωνία και η άφατη μοναξιά συναντούν το χιούμορ και τη σάτιρα, εκεί θα γεννηθεί η παράσταση της Κιτσοπούλου. Στη σκηνή μαζί της οι Γιάννης Τσορτέκης, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος.

Πρεμιέρα: 14 Δεκεμβρίου

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ακυβέρνητες πολιτείες: Αριάγνη

Ο Γιάννης Λεοντάρης παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την Εφη Θεοδώρου (υπεύθυνη για την ιδέα της σκηνικής τριλογίας) και μετά τη «Λέσχη» σκηνοθετεί το δεύτερο βιβλίο στο τριμερές έπος του Στρατή Τσίρκα, την «Αριάγνη». Η δράση μετατοπίζεται από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο το 1943, όταν, αν και ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η δύναμη της ελληνικής Β΄ Ταξιαρχίας διαλύεται. Στο επίκεντρο της πλοκής παραμένει ο αριστερός διανοούμενος Μάνος Συμωνίδης που τον ερμηνεύει ο Δημήτρης Πασσάς. Τον θίασο του δεύτερου μέρους (που ανεβαίνει σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου) απαρτίζουν ακόμη οι Παντελής Δεντάκης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Θανάσης Δήμου.

Πρεμιέρα: Δεκέμβριος

Πού: Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου 

Ετικέτες