Οι σφαίρες από καουτστούκ δεν είναι ακίνδυνες – Σκοτώνουν έναν στους 37 στόχους

Το ένα στα 37 θύματα των βλημάτων από καουτσούκ, που βάλλονται από ειδικά όπλα για την αντιμετώπιση ταραχών, πεθαίνει εξαιτίας των τραυμάτων που υφίσταται, καταγράφει μελέτη Αμερικανών ερευνητών, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση να περιοριστεί το ταχύτερο η χρήση αυτού του είδους του οπλισμού από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η μελέτη, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open, βασίστηκε στην ανάλυση 26 επιστημονικών άρθρων για συνολικά 1.984 περιπτώσεις τραυματισμών, «κατά πλειονότητα νεαρών ενηλίκων» και ανδρών, από το 1990 ως το 2007 (σε διαδηλώσεις, ταραχές, επεισόδια σε αθλητικές συναντήσεις, ανταρσίες, συλλήψεις…). Εξ ορισμού, αποκλείει ανθρώπους οι οποίοι δεν υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς από τα σφαιρίδια αυτά και όσους δεν εξετάστηκαν από γιατρούς.

Από αυτό το δείγμα, 53 άνθρωποι (3%) «πέθαναν συνεπεία των τραυματισμών τους», με πάνω από τους μισούς να έχουν ανοιχτά τραύματα (56%) και σχεδόν το ένα τέταρτο κακώσεις (23%).

Οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι τραυματίες ήταν εξαιρετικά σοβαρές, συχνά «στα άκρα». Σχεδόν το ένα στα έξι θύματα (15,5%) υπέστη μόνιμη βλάβη ή αναπηρία, ειδικά στις περιπτώσεις που χτυπήθηκε στο κεφάλι, στον λαιμό ή στον θώρακα?σε πολλές περιπτώσεις υπέστη τύφλωση, χρειάστηκε αφαίρεση σπλήνας κ.ο.κ.

Οι τραυματισμοί που μελετήθηκαν καταγράφηκαν σε διάφορες χώρες: στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Τουρκία, στην Ινδία, στο Νεπάλ, στην Ελβετία.

Αυτού του είδους οι σφαίρες διατίθενται από τους κατασκευαστές τους ως μέσα αποτροπής, που προκαλούν μόνο πόνο ή ελαφριά τραύματα, με την προϋπόθεση να βάλλονται από μια ορισμένη απόσταση.

Όμως για τους συντάκτες της μελέτης, τα βλήματα αυτά «δεν μοιάζουν να είναι ένα κατάλληλο μέσο (…) για επιχειρήσεις ελέγχου του πλήθους». «Πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί σε αυτό το είδος βλημάτων (…). Είναι επείγον να καθιερωθούν διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές» ώστε να αποτρέπονται «τραυματισμοί, αναπηρίες και θάνατοι» χωρίς λόγο, τονίζουν οι ερευνητές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες