Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή τη δραστηριότητα μεταξύ Ηλείας και Ζακύνθου (Audio)

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ηλείας και Ζακύνθου με σεισμούς το μέγεθος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 3,5 Ρίχτερ. 

Η προσοχή των σεισμολόγων εστιάζεται στο μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από την συγκεκριμένη περιοχή, στο οποίο είχαν εκδηλωθεί οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953.

«Η σεισμικά διεγερμένη περιοχή που μας δίνει τις τελευταίες ημέρες αυτούς τους μικρούς σεισμούς που γίνεται αισθητοί στην πεδινή κυρίως Ηλείας βρίσκεται εντός του ευρύτερου Γεωτεκτονικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται και το μεγάλο ρήγμα που μας έδωσε τους σεισμούς του 1953. Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου χωρίς βέβαια να κινδυνολογούμε», ανέφερε στον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο και στο Ionion Fm ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Σχετικά με την «σεισμική ησυχία» που παρατηρείται τελευταία στο Ιόνιο, στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης, ο κ. Τσελέντης εξέφρασε τον προβληματισμό του και είπε πως δεν αποκλείεται να έχουμε προσεχώς ένα ισχυρό σεισμό.

«Η περιοχή του Ιονίου, ο Ανατολικός Κορινθιακός, το Βόρειο Αιγαίο και η ΒΔ Κρήτη, είναι οι περιοχές που επιτηρούμε καθημερινά και εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή» – ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας τόνισε ότι οι κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου είναι γερές καθώς έχουν κτιστεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό και διευκρίνισε ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν κτιστεί κυριολεκτικά πάνω στην άμμο στο νησί της Ζακύνθου καθώς και η «αυθαίρετη πολιτεία» σε όλη σχεδόν την ακτογραμμή της Ηλείας.

«Είναι προφανές ότι αν έχουμε ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός στην περιοχή οι συγκεκριμένες κατασκευές θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» – πρόσθεσε και κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σχολαστικά όλα εκείνα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Ετικέτες