Έκθετη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη νέα αναφορά των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με τα πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι.
Η νέα έκθεση της οργάνωσης για την ελευθερία του Τύπου καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να λάβει άμεσα μέτρα και να δώσει εντολή για εκκίνηση έρευνας που θα ρίξει «φως» στην υπόθεση, ενώ παράλληλα αιτείται τη δημιουργία ενός moratorium από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την απαγόρευση χρήσης του εν λόγω κακόβουλου λογισμικού.
«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί κηλίδα στο Δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Οι αρχές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα μία ενδελεχή έρευνα σχετικά με την υπόθεση, σε συνεργασία με τη Europol», επισημαίνει ο Πάβολ Σάλαϊ, επικεφαλής των RSF για θέματα που άπτονται την ΕΕ και τα Βαλκάνια.
«Οι Βρυξέλλες πρέπει να αναλάβουν δράση και να βάλουν τέλος στη χρήση του λογισμικού κατά των δημοσιογράφων. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούμε στο να δημιουργηθεί moratorium για την πώληση, τη μεταφορά και την εξαγωγή του ηλεκτρονικού οργάνου παρακολούθησης», τονίζει η Τζούλι Μάγιερτζακ, εκπρόσωπος των RSF στην ΕΕ.
Στην έκθεση των RSF γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα του Inside Story, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «χειριστεί» τις εν λόγω αποκαλύψεις, από κοινού με τις αντίστοιχες του Documento που στα δύο τελευταία φύλλα της εφημερίδας έχει προβεί σε αποκαλύψεις ονομάτων που καλύπτουν ευρύ φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τα οποία βρίσκονταν υπό το… μικροσκόπιο του «συστήματος Μαξίμου».
«Όχι λιγότεροι από 13 δημοσιογράφοι έχουν καταγραφεί ως στόχοι παρακολούθησης από το Predator. Εκτός του Θανάση Κουκάκη, η υπόθεση του οποίου αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, το Documento αναφέρθηκε σε αντίστοιχες υποθέσεις δώδεκα άλλων δημοσιογράφων στις 6 και 13 Νοεμβρίου», σημειώνει η αναφορά των RSF, που συμπληρώνουν το εξής:
«Οι συνεχόμενες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλέον, έχει καταστεί σαφές το γεγονός πως η παρακολούθηση των δημοσιογράφων έχει απλωθεί σε μεγάλη κλίμακα, επηρεάζοντας αρκετούς…», υπογραμμίζουν οι RSF.
Ο οργανισμός υπενθυμίζει το… κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταγράφοντας την 108η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τον παγκόσμιο «χάρτη» στην ελευθερία του Τύπου. Θέση που αποτελεί τη χαμηλότερη για κράτος μέλος της ΕΕ.