Οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο του Λουχάνσκ, συνεχίζουν για το Ντονέτσκ

Η πλάστιγγα της μάχης για το Ντονμπάς γέρνει υπέρ της Μόσχας, μετά την κατάληψη των «δίδυμων» πόλεων του Σεβεροντονέτσκ (25/6) και του Λισικάνσκ (3/7), οι οποίες βρίσκονται στις δύο όχθες του ποταμού Σιβέρκσι Ντονέστς. Οι ίδιες πόλεις, επίσης, συμπληρώνουν το παζλ για την κυριαρχία στην αποσχισθείσα ΛΔ του Λουχάνσκ, αφού πλέον τα σύνορα της προσιδιάζουν με αυτά που είχε το 2014, δηλαδή πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις στη πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου.

Πλέον, η προσοχή των δύο πλευρών στρέφεται στο Ντονέτσκ όπου το μέτωπο ελάχιστα έχει αλλάξει από τις πρώτες μέρες του πολέμου, πλην την κατάληψη της Μαριούπολης και της Μελιτούπολης. Συνολικά η Μόσχα κατέχει το 75% της περιοχής του Ντονμπάς και πόλεις-κλειδιά όπως το Σιβέρσκ, το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρκ βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των Ρώσων.

Οι τελευταίοι δεν φαίνεται πως προσανατολίζονται σε μια ανάπαυλα, μολονότι οι απώλειες τους είναι μεγάλες. Αντιθέτως, εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις, φέρνοντας το Κίεβο προ τετελεσμένων προτού διεξαχθεί η συνάντηση των G20 στην Ινδονησία τον προσεχή Νοέμβριο.

Στην Ινδονησία θα παρευρεθεί ο Πούτιν, ο Ζελένσκι αλλά και οι δυτικοί ηγέτες. Συνεπώς, η συνέχιση, αν όχι κλιμάκωση των μαχών πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα για αυτή τη συνάντηση προετοιμάζεται συστηματικά από τα τέλη Μαΐου ενώ σχετική αναφορά έχει κάνει και ο Ουκρανός πρόεδρος, λέγοντας πως θέλει να τελειώσει ο πόλεμος έως τον προσεχή χειμώνα. Από τη μεριά του, ο Πούτιν έχοντας εισβάλλει στην Ουκρανία χωρίς να κηρύξει επιστράτευση έχει περιορισμένες δυνατότητες ως προς το χρονικό εύρος του πολέμου.