Προειδοποίηση από τον Pavol Szlai των RSF: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ελευθερία του Τύπου να επιδεινωθεί»
Την αντίδραση των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) προκάλεσε η πρωτοφανής δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε από το Λονδίνο ότι η κατάταξη των χωρών με βάση το επίπεδο ελευθερίας του Τύπου είναι… «σκατά», καθώς θέτει την Ελλάδα στη θέση 108, πίσω από δικτατορίες της Αφρικής.
Οι RSF, μέσω δηλώσεων του Pavol Szlai, υπεύθυνου της διεθνούς οργάνωσης για την ΕΕ και τα Βαλκάνια, αντέδρασε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω δηλώσεων στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Όπως αναφέρει ο Szlai, σχολιάζοντας τη λέξη «σκατά» που χρησιμοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα της ελευθερίας του Τύπου που υπάρχουν σε άλλες χώρες». Όπως αναφέρει, αυτό συνιστά ένα «πραγματικά επικίνδυνο κοτέιλ για την ελευθερία του Τύπου».
Μάλιστα, καυτηριάζει έντονα τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει λάβει κανένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε τον Μάιο», ενώ προειδοποιεί ακόμη και για νέα πτώση στην κατάταξη του 2023: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ελευθερία του Τύπου να επιδεινωθεί».
«Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πλουραλισμού, καθώς η ιδιοκτησία των ΜΜΕ είναι συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων επιφανών επιχειρηματιών», σημειώνει, ενώ σε σχέση με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα τονίζει ότι «οι παρακολουθήσεις είναι ένας λεκές στην ελληνική δημοκρατία που συνεχώς να απλώνει».
Στα αρνητικά ζητήματα που επιδεινώνουν συνεχώς τη θέση της χώρας, τονίζεται ότι «οι τακτικοί εμπρησμοί και βανδαλισμοί κατά ΜΜΕ που θεωρούνται “φιλοκυβερνητικά” είναι επίσης ένα πρόβλημα».
«Σκατά» η κατάταξη της… «ΜΚΟ»
Η απαράδεκτη φρασεολογία που χρησιμοποίησε πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σχετική κατάταξη των RSF, προκάλεσε όπως ήταν λογικό οργή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή του LSE για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα στην Ελλάδα όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου. Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, υπάρχουν πολλά κανάλια. Υπήρχε μία έκθεση από μία ΜΚΟ που είχε την Ελλάδα στην 108 θέση στην Ελευθερία του Τύπου. Το Τσαντ ήταν 105. Συγγνώμη, αλλά η λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι σκατά! Συγχωρέστε με για τη γλώσσα μου».
#Μητσοτάκης: Έχασε τη ψυχραιμία του στο Λονδίνο – «Μπούρδες» λένε οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα #LSE
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://t.co/AQrL19gbSE pic.twitter.com/RbTOZrT9UP
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) November 28, 2022
Υπενθυμίζεται ότι η RSF έχει λάβει καθεστώς Συμβούλου σε θέματα ελευθεροτυπίας για τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Pavol Szlai, σε δηλώσεις του τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα, είχε τονίσει σχετικά με το θέμα της κατατάξης της χώρας στην 108η θέση:
«Πρέπει να ξεπεράσουμε την ιδέα ότι αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να τα πηγαίνουν καλύτερα από ευρωπαϊκές στην ελευθερία του Τύπου. Σε σχέση με το Τσαντ, κανένας δημοσιογράφος δε δολοφονήθηκε στο Τσαντ το 2021. Υπάρχουν άλλα θέματα που φέρνουν το Τσαντ κοντά στη θέση της Ελλάδας».
«Σήμερα η Ελλάδα συγκεντρώνει όλα τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου που υπάρχουν στην Ευρώπη με διαφορετικούς συνδυασμούς. Υπάρχει μόνο μια χώρα όπου πρόσφατα έγινε δολοφονία δημοσιογράφου, δημοσιογράφοι είναι υπό παρακολούθηση, υπάρχουν πολλές υποθέσεις SLAPPs, αστυνομική βία, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν το προσφυγικό, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων ΜΜΕ, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτή τη μακριά λίστα. Υπάρχει μόνο μία χώρα στην κατάταξη του 2022 που συγκεντρώνει όλα αυτά τα προβλήματα»