Οι πυρκαγιές «καίνε» ήδη το νέο αντιπυρικό δόγμα

Οι πυρκαγιές «καίνε» ήδη το νέο αντιπυρικό δόγμα

Η κυβέρνηση ανακοινώνει αγορές και κονδύλια, όμως ουδέν πράττει για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, όπως καταγγέλλουν πυροσβέστες και δασολόγοι

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ και συνολικά 3.734.190 καμένα στρέμματα από το 2019 μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής, χρειάστηκαν για να αναφερθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη σημασία της πρόληψης και της συμβολής της δασικής υπηρεσίας στην πυρόσβεση. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στις 21 Μαρτίου το «νέο επιχειρησιακό δόγμα» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που τόσο έχουν πληγώσει τον φυσικό πλούτο και τους πολίτες. Ούτε 15 μέρες μετά πυρκαγιές κατέκαιγαν εκτάσεις στα Πιέρια όρη και στην Ιεράπετρα. Επομένως το ερώτημα αν πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα απασχολεί επιστημονικούς και υπηρεσιακούς φορείς και παράγοντες. Κι αυτό διότι παρά τις εξαγγελίες Κικίλια για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω του προγράμματος «Αιγίς», τις 650 προσλήψεις στην Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και… τις βασιλόπιτες που κόβει με τους πυροσβέστες, οι κενές θέσεις 3.620 μονίμων στο ΠΣ παραμένουν.

Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρουν στο Documento πρόσωπα με εμπειρία χρόνων σε πυροσβεστική και δασική υπηρεσία σχετικά με το αν είναι πραγματικά προετοιμασμένη η χώρα για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαΐου. «Βάζουμε μπροστά τη δασική υπηρεσία, λέει ο κ. Κικίλιας. Ούτως ή άλλως δεν είναι αρμόδιος αυτός αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει εξαγγείλει ότι παίρνει δασοφυλακή. Ακόμη αναμένουμε» σημειώνει ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Ελευθέριος Σταματόπουλος.

Τον ισχυρισμό του ενισχύει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος Α΄ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), ο οποίος αναρωτιέται: «Τι πρέπει να έχουμε για να είμαστε πραγματικά έτοιμοι πριν από την αντιπυρική περίοδο; Ετοιμους δασικούς δρόμους για τα πυροσβεστικά οχήματα. Ετοιμες δεξαμενές για να μπορεί ένα ελικόπτερο να γεμίσει ανά πάσα στιγμή. Πού είναι το νέο δόγμα; Είναι έτοιμα όλα αυτά;».

Μαζί τους συμφωνεί ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην υπαρχηγός πυροσβεστικής, ο οποίος εξηγεί: «Ξέρουμε ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις πυρκαγιές. Οφείλαμε να ήμασταν προετοιμασμένοι έτσι ώστε να διευρυνθεί η αντιπυρική περίοδος. Τα επιχειρησιακά σχέδια της πυροσβεστικής έπρεπε να είναι έτοιμα από τον Μάρτη. Θεωρώ πως οι περισσότερες περιφερειακές διοικήσεις δεν έχουν καν έτοιμο σχέδιο αυτήν τη στιγμή. Για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός είναι απροετοίμαστος».

 

«Χρειάζονται άτομα»

Ο Β. Κικίλιας με κάθε αφορμή αναφέρεται στα κονδύλια 2,1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Αιγίς» και στους εξοπλισμούς, όμως η πραγματική ουσία της πρόληψης βρίσκεται στην ενίσχυση του προσωπικού της πυροσβεστικής και όχι στα… μπαλώματα. Ο Π. Ανδριόπουλος καταγγέλλει: «Οταν θες να εφαρμόσεις ένα νέο δόγμα με συνεργασία δασαρχείου – πυροσβεστικής χρειάζεσαι άτομα. Εχουν 2.500 εποχικούς που είναι ήρωες το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα δεν τους θέλουν γιατί είναι “μεγάλοι”. Αντί να ζουν με ένα επίδομα εποχικό, μπορούν να προσφέρουν εργασία στα δάση σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Εγώ που έχω δύο παιδιά παίρνω 570 ευρώ. Ο κανονικός μισθός μας είναι 850 ευρώ ή 700 καθαρά, άρα για κάποια ευρώ θα μπορούσαμε να προσφέρουμε όλο τον χρόνο. Υπάρχουν συνταξιούχοι που εργάζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μπορεί να είναι κάποιος 64 ή 67 χρόνων και να υπηρετεί χάρη στον νόμο Αδωνη Γεωργιάδη».

Ερωτώμενος για τους εξοπλισμούς που πολλάκις αναφέρει ο Β. Κικίλιας, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης εξηγεί: «Ολα όσα έχουν ανακοινωθεί θα έρθουν σε τουλάχιστον δύο χρόνια. Τον εξοπλισμό ενός τωρινού διαγωνισμού δεν τον υπολογίζουμε στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τα δεκατρία κινητά επιχειρησιακά κέντρα. Και φέτος θα έχουμε το “Ολυμπος”, η χρήση του οποίου δεν ήταν επιτυχημένη. Τώρα έχουμε δύο κινητά κέντρα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Οταν ξεκινάει κάποιο να πάει σε μια πυρκαγιά, πάει κατόπιν εορτής… Ας πάρουμε τα 13 κινητά, αλλά έχουμε σοβαρότερα προβλήματα συντονισμού. Στη Ρόδο, για παράδειγμα, οι εθελοντές πήγαν μέσα στη φωτιά και δεν τους συντόνιζε κανένας».

 

Πολλά ερωτήματα

Εχουν γιγαντωθεί οι ανάγκες στην πυροσβεστική, όπως αναφέρουν πληροφορίες, καθώς για να βγουν οι βάρδιες οι πυροσβέστες κάνουν υπερεργασία. Οπως σχολιάζουν μεταξύ τους, το νέο «δόγμα Κικίλια» απαιτεί πυροσβέστες σε κάθε περιπολικό με τη συμμετοχή αξιωματικού, αλλά δεν βγαίνουν πια οι αριθμοί.

Ο Ελ. Σταματόπουλος δεν βρίσκει τίποτε νέο στο «δόγμα Κικίλια»: «Μόνο αγορές… Αν επενδύαμε στη διαχείριση των δασών, με τα 145 εκατ. ευρώ που κοστίζουν τα Air Tractor θα είχαμε καλύψει τις ανάγκες των δασών για 20 χρόνια!». Το πραγματικά νέο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «η επαναλειτουργία των ορεινών παρατηρητηρίων, η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με οχήματα και προσωπικό, όπως οι δασοκομάντος, για να μπορούν άμεσα να προχωρούν στο πρώτο πλήγμα της φωτιάς. Μέχρι να συντονιστεί όλη η ιεραρχία του ΠΣ έχει ξεφύγει η φωτιά. Τέλος, και τα drones θα βοηθούσαν στα ορεινά παρατηρητήρια, ειδικά τις βραδινές ώρες, για να γίνεται επιτόπιος έλεγχος».

Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε κρίσιμη αντιπυρική περίοδο το Documento αναζήτησε την άποψη των υπουργών Κικίλια και Σκυλακάκη, αλλά μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις κενές θέσεις πυροσβεστών, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Καθαρισμών Οικοπέδων, την κατάσταση των πυροφυλακίων και τη διάνοιξη των δασικών δρόμων.

Δείτε επίσης: Κλιματική κρίση: Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη από το Copernicus – Aκραία θερμική επιβάρυνση, μεγάλες δασικές πυρκαγιές

Ο Κικίλιας κουνάει το δάχτυλο για τις πυρκαγιές, αλλά δεν βλέπει το δικό του λάθος στην αντιπυρική προστασία

Χτίζει αφήγημα ο Κικίλιας πριν την αντιπυρική περίοδο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter