Οι «Φαροφύλακες» είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί υπογεγραμμένο με το πραγματικό όνομα της Βρετανίδας Έμα Στόνεξ. Πριν από αυτό ήταν επιμελήτρια σε εκδοτικό οίκο μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε για να αφιερωθεί στη συγγραφή μπεστ σέλερ γυναικείας λογοτεχνίας –όπως ατυχώς έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζονται τα ελαφρά μυθιστορήματα που εστιάζουν στις ερωτικές απογοητεύσεις– τα οποία υπέγραφε με ψευδώνυμο.
Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της Στόνεξ υπήρξε η πραγματική ιστορία τριών φαροφυλάκων οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 1900 εξαφανίστηκαν από έναν φάρο στο νησί Έιλαν Μορ των Εξωτερικών Εβρίδων. Κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απέγιναν. Η ιστορία τους τροφοδότησε τους θρύλους της περιοχής, καθώς και τα σενάρια δύο ταινιών, του «Φαροφύλακα» (2018) του Κρίστοφερ Νάιχολμ με τον Τζέραλντ Μπάτλερ και του αριστουργηματικού και πολυεπίπεδου «Φάρου» (2019) του Ρόμπερτ Έγκερς (σε συνδυασμό με το ημιτελές «The lighthouse» του Έντγκαρ Άλαν Πόε).
Η Στόνεξ η οποία όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της πάντα ενθουσιαζόταν με τα άλυτα μυστήρια θέλησε να γράψει με αφορμή την υπόθεση. Από σεβασμό για τους ανθρώπους που χάθηκαν και για τις οικογένειές τους, αποφάσισε να μην χτίσει την αφήγησή της στην πραγματική ιστορία αλλά να τοποθετήσει τους ήρωές της επτά δεκαετίες μετά στην Κορνουάλη.
Η ιστορία εξελίσσεται το 1972 σε έναν φάρο που βρίσκεται στη μέση της θάλασσας. Όταν ένα πλοίο μεταφέρει προμήθειες για τους φαροφύλακες γίνεται αντιληπτό πως κάτι δεν πάει καλά. Τα πάντα είναι στη θέση τους, ωστόσο οι φαροφύλακες λείπουν και κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τι τους έχει συμβεί, καθώς η πόρτα είναι κλειδωμένη εκ των έσω. Η ιστορία συνεχίζεται είκοσι χρόνια μετά όταν ένας συγγραφέας που αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο προσεγγίζει τις γυναίκες των αγνοούμενων. Παρότι οι μαρτυρίες τους πέφτουν σε αντιφάσεις και αλληλοαναιρούνται θα αποδειχθούν ιδιαιτέρως διαφωτιστικές.
Χαρισματική αφηγήτρια η Στόνεξ εναλλάσσει με ωραίο ρυθμό τις εντάσεις, τις σιωπές και τις παύσεις, το φως και το σκοτάδι. Δημιουργεί μια ιστορία μυστηρίου με στοιχεία μεταφυσικού και crime fiction (της σχολής του «κλειδωμένου δωματίου») για να εμβαθύνει στο υπαρξιακό αδιέξοδο, την εμμονή, τα κρυμμένα οικογενειακά μυστικά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη σκληρότητα, την κλειστοφοβία και την παράνοια.
Info
Οι «Φαροφύλακες» της Έμα Στόνεξ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη