Οι πρώτες εκλογικές δαπάνες: «Πράσινο φως» για 13.698.864 ευρώ

Ξεκίνησε ο χορός των δαπανών για τις ανάγκες των επερχόμενων πολλαπλών εκλογών. Μπήκαν οι πρώτες υπουργικές υπογραφές στο …κοστολόγιο του 2019, ως εκλογικής χρονιάς. 

Το στρατηγείο των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε, σήμερα το μεσημέρι, ποσό ύψους 13.698.864 ευρώ για να καλυφθούν δαπάνες προμήθειας εκλογικών φακέλων, δεσμίδων τυπογραφικού χαρτιού ψηφοδελτίων και ειδικών διαχωριστικών (παραβάν). Με τρεις αποφάσεις οι οποίες υπογράφηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση δόθηκε το πράσινο φως για να καλυφθούν δαπάνες εκλογικού υλικού. Αναλυτικότερα, για τις ανάγκες των επερχόμενων εκλογών έτους 2019 εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για:

– ποσό 1.329.032€, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την προμήθεια 77.000.000 τεμαχίων εκλογικών φακέλων

– ποσό 5.701.272 €, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την προμήθεια 107.700 δεσμίδων τυπογραφικού χαρτιού

– ποσό 6.688.560 €, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την προμήθεια 87.000 ειδικών διαχωριστικών (παραβάν).

Η προετοιμασία για τις κάλπες γίνεται με ταχείς ρυθμούς ενώ είναι εκφρασμένη η κυβερνητική επιδίωξη να υπάρξει συγκράτηση των εκλογικών εξόδων Όμως, διαμορφώνονται πιο απαιτητικές διαδικασίες με τις πολλαπλές κάλπες (26 Μαΐου 2019 δημοτικές/ περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές, στις 2 Ιουνίου δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών και ανοιχτή την ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές). Μεταξύ άλλων, έχει τεθεί επί τάπητος η προοπτική να είναι αυξημένος ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, και παρεπόμενα μεγαλύτερο πλήθος προσωπικού, εκλογικών συνεργείων, επιτροπών κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλος Δεκεμβρίου, στο ρεπορτάζ του Documento (Τεύχος 111, 30.12.2018) σχετικά με το κόστος των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, αναφέραμε ότι οι δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσό των 75 εκατ. ευρώ το οποίο έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, εκτιμήσεις ειδικών έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο οι εκλογές να κοστίσουν περισσότερα από 80 εκ. ευρώ συνολικά (τεχνική υποστήριξη εκλογικών διαδικασιών, ειδική αποζημίωση και τα έξοδα οδοιπορικών για αντιπροσώπους δικαστικής αρχής εφορευτικών επιτροπών, συνεργεία εργαζομένων, εκλογικό υλικό κ.ά.).

Ετικέτες