Οι πρώτες δηλώσεις Άσαντ: Η Μόσχα απαίτησε… την απομάκρυνσή μου

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι δεν εγκατέλειψε τη Συρία με προμελετημένο τρόπο, την ημέρα που η πρωτεύουσα Δαμασκός καταλήφθηκε από τους αντάρτες, λέγοντας ότι η Μόσχα ζήτησε την απομάκρυνσή του, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη φυγή του από τη Δαμασκό και την πτώση του καθεστώτος

«Η αναχώρησή μου από τη Συρία δεν είχε προγραμματιστεί ούτε συνέβη τις τελευταίες ώρες των μαχών, σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς», δήλωσε ο Άσαντ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram της προεδρίας. «Η Μόσχα απαίτησε (…) άμεση απομάκρυνσή μου στη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου», είπε ο Άσαντ, τονίζοντας ότι η Συρία βρίσκεται πλέον «στα χέρια τρομοκρατών».

Παράλληλα ο Άσαντ ανέφερε ότι διέφυγε για τη Ρωσία από τη βάση Χμεϊμίμ στη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Ενα σχέδιο της CIA πριν 40 χρόνια «προβλέπει» αυτό που συμβαίνει σήμερα 

Φωτογραφία αρχείου: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) σφίγγει το χέρι του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, Ρωσία, Πέμπτη 17 Μαΐου 2018. Σε απομαγνητοφώνηση της συνάντησης της Πέμπτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Άσαντ ανέφερε ότι η Συρία σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», γεγονός που «ανοίγει την πόρτα στην πολιτική διαδικασία». (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, σημειώνει:

«Η αναχώρησή μου από τη Συρία δεν ήταν ούτε προγραμματισμένη ούτε συνέβη κατά τις τελευταίες ώρες των μαχών, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram τη Δευτέρα.

«Αντιθέτως, παρέμεινα στη Δαμασκό, εκτελώντας τα καθήκοντά μου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου 2024», ανέφερε. «Καθώς οι τρομοκρατικές δυνάμεις διείσδυσαν στη Δαμασκό, μετακινήθηκα στη Λαττάκεια σε συντονισμό με τους Ρώσους συμμάχους μας για να επιβλέψω τις πολεμικές επιχειρήσεις. Κατά την άφιξή μου στην αεροπορική βάση Hmeimim εκείνο το πρωί, έγινε σαφές ότι οι δυνάμεις μας είχαν αποσυρθεί πλήρως από όλες τις γραμμές μάχης και ότι οι τελευταίες θέσεις του στρατού είχαν πέσει».

Ο Άσαντ δήλωσε ότι «ένας κατακλυσμός παραπληροφόρησης και αφηγήσεων που απέχουν πολύ από την αλήθεια, με στόχο να αναπαραστήσουν τη διεθνή τρομοκρατία ως απελευθερωτική επανάσταση για τη Συρία», είχε διαστρεβλώσει την αφήγηση σχετικά με την εκδίωξή του.

Περιέγραψε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, με τη ρωσική βάση να δέχεται επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναγκάζοντας τη Μόσχα να την εκκενώσει αμέσως. Αυτό συνέβη μετά την πτώση του Δαμασκού, «μετά την κατάρρευση των τελευταίων στρατιωτικών θέσεων και την επακόλουθη παράλυση όλων των εναπομεινάντων κρατικών θεσμών».

Ο Άσαντ διαβεβαίωσε ότι «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ ή να αναζητήσω καταφύγιο, ούτε έγινε τέτοια πρόταση από οποιοδήποτε άτομο ή κόμμα. Ο μόνος τρόπος δράσης ήταν να συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση.

Είπε ότι «αρνήθηκε να ανταλλάξει τη σωτηρία του έθνους του για προσωπικό όφελος ή να εκθέσει το λαό του σε αντάλλαγμα για πολυάριθμες προσφορές και δελεασμούς», υποστηρίζοντας ότι «στάθηκε δίπλα στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του στρατού στην πρώτη γραμμή, μόλις μέτρα από τους τρομοκράτες στα πιο επικίνδυνα και έντονα πεδία μάχης».

Ο Άσαντ είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του παρέμειναν στο πλευρό των Σύριων για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία κατά τη διάρκεια 14 ετών εμφυλίου πολέμου.

Καυχήθηκε ότι «ποτέ δεν εγκατέλειψε την αντίσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, ούτε πρόδωσε τους συμμάχους του που του στάθηκαν», δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο που θα εγκατέλειπε τον ίδιο του τον λαό ή θα πρόδιδε τον στρατό και το έθνος στο οποίο ανήκει.

«Ποτέ δεν αναζήτησα θέσεις για προσωπικό όφελος, αλλά πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως θεματοφύλακα ενός εθνικού σχεδίου, το οποίο υποστηρίζεται από την πίστη του συριακού λαού, ο οποίος πίστευε στο όραμά του. Κουβαλούσα μια ακλόνητη πεποίθηση για τη θέληση και την ικανότητά τους να προστατεύσουν το κράτος, να υπερασπιστούν τους θεσμούς του και να υποστηρίξουν τις επιλογές τους μέχρι την τελευταία στιγμή».

«Όταν το κράτος πέφτει στα χέρια της τρομοκρατίας και χάνεται η δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής, κάθε θέση καθίσταται κενή σκοπού, καθιστώντας την κατοχή του χωρίς νόημα. Αυτό δεν μειώνει, με κανέναν τρόπο, τη βαθιά αίσθηση ότι ανήκω στη Συρία και τον λαό της – ένας δεσμός που παραμένει ακλόνητος από οποιαδήποτε θέση ή περίσταση.

Είναι ένα ανήκειν γεμάτο ελπίδα ότι η Συρία θα είναι και πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη».

 

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: «Η Δύση δοκιμάζει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας – Ξεκινάμε μαζική παραγωγή Oreshnik»

Συρία – Fake news: Αξιωματικός πληροφοριών στη Συριακή αεροπορία ο άνδρας που «ελευθέρωσε» το CNN – Το βίαιο παρελθόν του

Ο Καναδός Κομέρ και οι τζιχαντιστές: Πώς η έρευνα ανέδειξε στοιχεία που οδηγούν σε ένα διεθνές σκάνδαλο