Επτά παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης απέστειλαν επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για τη σωτηρία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Είναι γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της εθνικής μας οικονομίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας σε πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα της μεταπολεμικής περιόδου, βαθμό. Η εκ νέου επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας κρίθηκε αναγκαία σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Σεβόμενοι την προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως την ελληνική επιχειρηματικότητα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι επιβάλλεται όσο ποτέ η ανάγκη να υιοθετηθούν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης που να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν την δύσκολη συγκυρία, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιηθούν, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε ότι έχουμε ήδη διανύσει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους κατά περίπου 50%. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία οι επιπτώσεις ήταν ακόμα πιο δυσμενείς, δεδομένου ότι ανεστάλη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που διαχρονικά αποτελεί μια σημαντική οικονομικά περίοδο για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι, εκτός από τα οριζόντια μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν και ειδικότερα μέτρα, τα οποία να μην περιορίζονται μόνο σε κάποιους κλάδους που εξ αντικειμένου πλήττονται περισσότερο, αλλά και στις περιοχές εκείνες που λόγω συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων έχουν πληγεί πολλαπλά σε σχέση με άλλες. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να καθοριστούν εκτός από κλαδικά κριτήρια και γεωγραφικά και με βάση αυτά να υιοθετηθούν μέτρα που να στηρίζουν επαρκώς την πραγματική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις για την στήριξη των ΜΜΕ και των θέσεων εργασίας.
• Αναστολή του πτωχευτικού νόμου μέχρι να ορθοποδήσει η επιχειρηματικότητα.
• Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως σε όλους τους επαγγελματίες που δεν πήραν καμία επιδότηση για όλο το διάστημα που ήταν κλειστοί ή ήταν στους πληττόμενους ΚΑΔ με απόφαση της Κυβέρνησης.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.
• Συνέχιση της επιστρεπτέας προκαταβολής για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, με ελάχιστη καταβολή για όλους.
• Εξάμηνη αναστολή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
• Επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα σε όλους για την διευκόλυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας.
• Αναστολή ρυθμίσεων πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορείες, έως το τέλος της πανδημίας.
• Ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων για δάνεια μέχρι 25.000€, άτοκα η ιδιαιτέρως χαμηλότοκα με 100 % κρατική εγγύηση.
• Πρόγραμμα επιδότησης στο 100% των εργοδοτικών εισφορών των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
• Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.
• Διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών των συναδέλφων σε τράπεζες λόγω της συνεχούς ανακεφαλαίωσης των τραπεζών από το δημόσιο και αφαίρεση του τέλους χρέωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις τράπεζες.
• Διαγραφή οφειλών προς ΟΤΑ που έχουν δημιουργηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.
• Απαγόρευση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να προβαίνουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
• Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και άμεση λειτουργία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.
• Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας.
• Αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ στα 30.000 €.
• Ανάκληση της απόφασης σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκαταστήματα το 2020 δεν μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής τους υπαλλήλους τους, καθώς εμποδίζεται κάθε προσπάθειά τους για ανάπτυξη έστω και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους για την ελληνική οικονομία.
• Παράταση όλων των συμβάσεων μίσθωσης επαγγελματικής στέγης, με απαλλαγή ενοικίου για τις κλειστές με κρατική εντολή αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις για Απρίλιο – Μάιο καθώς επίσης και μειωμένο στο 40% ενοίκιο μέχρι 31.12.2021.
Όσο σημαντική είναι η προστασία της Δημόσιας υγείας, τόσο σημαντική είναι και η προστασία της Ελληνικής οικονομίας αλλά και η βιωσιμότητα των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών.
Ζητούμε τις άμεσες ενέργειές σας για τη σωτηρία της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.
Οι κάτωθι φορείς:
− Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
− Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
− Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
− Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
− Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης
− Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης
− Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης