Οι προτάσεις της εβδομάδας από το Docville

«Οιδίπους επί Κολωνώ» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό και έναν αξιόλογο θίασο ηθοποιών με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Στο τελευταίο έργο του Σοφοκλή, ο άλλοτε κραταιός βασιλιάς της Θήβας Οιδίποδας, γέροντας πια, τυφλός και εξόριστος, φτάνει ύστερα από μακρά περιπλάνηση στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, οδηγούμενος από τη μια του κόρη, την Αντιγόνη. Ο λόγος του Σοφοκλή, δεν διαχωρίζει απόλυτα το καλό απ’ το κακό, το ιερό απ’ το βλάσφημο. Αυτό τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη ζητά να απελευθερώσει η παράσταση.

INFO

4/8 και 5/8, 21.00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

«Tango Acropolis» με φεγγάρι

Την αυγουστιάτικη πανσέληνο θα γιορτάσει το Μουσείο Ακρόπολης με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του μουσείου. Η βραδιά θα ξεκινήσει με χορογραφίες από κορυφαίους και διεθνούς φήμης χορευτές του τάνγκο. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της τριμελούς ορχήστρας «Con

Estilo Tango» με αφιερώματα στους μεγάλους μουσικούς της χρυσής εποχής, όπως οι Αστορ Πιατσόλα, Oσβάλντο Πουγκλιέσε, Χουάν ντ’ Aριένσο και άλλοι.

INF0

1/8, 20.00, Μουσείο Ακρόπολης

Eνα φωτογραφικό λεύκωμα από το Καρλόβασι και πέρα

Η έκθεση «Oπως ήμασταν τότε: Eνα φωτογραφικό λεύκωμα από το Καρλόβασι και πέρα» προέκυψε από τη συνεργασία του εικαστικού καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Γιώργου Σαλαμέ και της Φωτονήσου, μιας κολεκτίβας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα πεδία της τέχνης και του πολιτισμού με έδρα τη Σάμο. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την πλούσια κοινωνική ιστορία του νησιού και να εντοπίσει τα νήματα που τη συνδέουν με το παρόν. Οι αρχειακές εικόνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση ποικίλλουν σε τόνο και θέμα. Συνδέουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτιστικής, εμπορικής και πολιτικής ιστορίας του νησιού από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1980, πριν από την κυριαρχία της ψηφιακής φωτογραφίας.

INF0

Από 3/8, Art Space Pythagorion, λιμάνι Πυθαγορείου, Σάμος

«Ο κήπος των ηδονών» γεμίζει το Ηρώδειο

O Φιλίπ Κεν είναι Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός, γνωστός για τις εικονοπλαστικές και εικονοκλαστικές παραστάσεις του, με τις οποίες έχει συνεπάρει αρκετές φορές το ελληνικό κοινό. Φέτος έρχεται στο Ηρώδειο με μια παράσταση σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, εμπνευσμένη από τον αναγεννησιακό πίνακα «Ο κήπος των ηδονών» (π. 1500) του

Ιερώνυμου Μπος. Το κεντρικό τμήμα τού σχεδόν ψυχεδελικού τριπτύχου απεικονίζει ένα πανόραμα παράδοξων μορφών σε αδιανόητες περιπτύξεις, με φόντο ένα φαντασιακό φυσικό τοπίο, ενώ στα πλευρικά φύλλα απεικονίζονται ο Παράδεισος και οι τιμωρίες της Λόλασης. Ο Κεν δημιουργεί ένα αλληγορικό υπερθέαμα ουτοπίας, δυστοπίας, μακαριότητας και λαγνείας.

INF0

4/8, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Η Χίος της μουσικής

Το 7o Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει δυναμικά. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μουσική αφήγηση «Λουκής Λάρας», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δημήτριου Βικέλα, τη συμμετοχική δράση παραστατικής ανάγνωσης ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ), που έχει σημείο αναφοράς ένα ποίημα του Κ. Π. Καβάφη και συναυλίες μιας ευρείας γκάμας ρεπερτορίου, από κλασική και σύγχρονη μουσική με διεθνούς φήμης σολίστ μέχρι τζαζ, μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και ρεμπέτικο. Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει η συναυλία που θα δώσουν για πρώτη φορά οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

INF0

Από 1/8 σε διάφορες τοποθεσίες της Χίου