Οι προτάσεις της εβδομάδας

Οι προτάσεις του Docville αυτή την εβδομάδα

Το τραγούδι της Φλέρυς

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί την Ελένη Κοκκίδου σε μια παράσταση για τη φωνή -φαινόμενο του ελληνικού τραγουδιού, τη Φλέρυ Νταντωνάκη, στο θέατρο Σταθμός με τίτλο

«Το τραγούδι της Φλέρυς». 1985, Ρωμαϊκή Αγορά, η τελευταία μεγάλη συναυλία της Νταντωνάκη. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα είναι πολύ μεγάλο. Λίγο πριν από την έναρξη παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Η ιδιοφυΐα, το ταλέντο και το τίμημα. Το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου.

INF0: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα. 8 Μαρτίου έως 9 Απριλίου. Τετάρτη στις 19.30, Σάββατο στις 18.15, Κυριακή στις 21.00

Η Λουθ Κασάλ στο Christmas Theater

H μεγάλη ντίβα της Ιβηρικής, η ανεπανάληπτη Λουθ Κασάλ, με μια εντυπωσιακή ορχήστρα σπουδαίων μουσικών αλλά και με τη συμμετοχή της δικής μας Athens Philharmonia Pop Orchestra, έρχεται στην Αθήνα για δύο μοναδικές συναυλίες στο Christmas Theater. Τα θρυλικά πλέον «Piensa en mi», «Un ano de amor», «No me importa nada», «Historia de un amor» και όλες οι μεγάλες επιτυχίες θα ακουστούν σ’ ένα ονειρικά μελωδικό οδοιπορικό με τη χαρακτηριστική, λυρική φωνή της Λουθ Κασάλ σε μια συναυλία που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας.

INF0: Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι. Σάββατο 11/3, ώρα 21.00, Κυριακή 12/3, ώρα 20.00

Ο κόσμος ως ανοιχτό στούντιο

Τι μπορεί να συνδέει τα περίχωρα του Βανκούβερ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 –με τεράστιους κομμένους κορμούς δέντρων από την ακτή Λοκάρνο και τελετές αυτόχθονων πληθυσμών στον Καναδά– με τη φύση δίπλα από την Αττική οδό στην Αθήνα, όψεις διαλογής φρούτων, ηχολήπτες που ηχογραφούν τον ήχο των δέντρων, μια λαϊκή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν; Ολα αυτά μπορεί να φαίνονται ασύνδετα, αποτυπώνονται όμως από το φωτογραφικό βλέμμα του Ελληνοκαναδού Χρήστου Δικαιάκου, σημαντικού καλλιτέχνη της διασποράς, και είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές από φωτογραφικές σειρές των πέντε τελευταίων δεκαετιών του έργου του στην πρώτη αναδρομική του έκθεση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. INF0

MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α΄, λιμάνι Θεσσαλονίκης), έως 4/6

Για τον συνθέτη Γιάννη Χρήστου

Κλείνοντας δέκα χρόνια από την πρώτη του προβολή, το ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (19261970)» παρουσιάζεται ξανά στο κοινό σε ένα νέο κύκλο ειδικών προβολών, πλαισιωμένων από ξεχωριστά συμβάντα: συναυλίες, ακροάσεις, ομιλίες, χάπενινγκ, συζητήσεις, προβολές σπάνιου υλικού και ντοκουμέντων. Η ταινία που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί και έκλεισε άλλα δέκα γυρίζοντας στην Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης θα φιλοξενηθεί σε αγαπημένους χώρους της Αθήνας και όχι μόνο οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με την πορεία της ταινίας και της έρευνας για τον σπουδαίο συνθέτη.

INF0: Πέμπτη 9 Μαρτίου, στις 20.00, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη)

«UNORTHODOX 3B»

Το δυναμικό ντούο του Λαέρτη Κοκολάνη και της Ελένης Νταφέκα κλείνοντας φέτος μια δεκαετία κοινής μουσικής πορείας έρχεται με ένα ανατρεπτικό και άκρως απαιτητικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου. Κόντρα στο αναμενόμενο της φράσης «Τρία B’s», που υποδηλώνει την πρωτοκαθεδρία των Bach, Beethoven, Brahms, η «ανορθόδοξη» επιλογή των Bartok, Bacewicz, Bloch σίγουρα εξερευνά σπάνια ακούσματα. Τα έθνικ μοτίβα του Bartok και η ιδιοφυής μουσική ταυτότητα της Πολωνίδας βιολονίστας Grażyna Bacewicz θα καταλήξουν στην πιο μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός πραγματικά ανορθόδοξου «ποιήματος» του Bloch, που συνδυάζει εβραϊκά θέματα με το γρηγοριανό μέλος.

INF0: Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, 11 Μαρτίου, 20.30

Τηλεόραση

Open: Τετάρτη 8/3, 21.00 Brooklyn

Η ιστορία μιας γυναίκας η οποία αποχωρίζεται τη μητέρα της και την αδερφή της για να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη, στην οποία –αντίθετα με τη ζωή που άφησε– θα έχει ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Αρχικά πιάνει δουλειά σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα, αλλά η νοσταλγία για την οικογένεια και την πατρίδα της την καταβάλλει. Ενα αλησμόνητο γυναικείο πορτρέτο που το υποστηρίζει ιδανικά η Σέρσε Ρόναν.

ΕΡΤ 2: Δευτέρα 6/3 22.00 Ιστορία της Ναχίντ

Η Ναχίντ χωρίζει. Και ενώ σύμφωνα με τον περί διαζυγίου ιρανικό νόμο την επιμέλεια του παιδιού αναλαμβάνει ο πατέρας, εκείνος συμφωνεί να της την παραχωρήσει με τον όρο ότι δεν θα παντρευτεί ξανά. Βραβευμένο στις Κάννες ντεμπούτο για την Ιρανή Ιντα Παναχαντέ, που ακολουθεί πιστά τα πετυχημένα βήματα του συμπατριώτη της Ασγκάρ Φαραντί και τους κανόνες της «ιρανικής άνοιξης».

ALPHA: Τρίτη 7/3, 22.40 Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών

Η δεύτερη περιπέτεια του εκκεντρικού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ) και του συνεργάτη του δρ. Ουάτσον (Τζουντ Λόου) που σκηνοθετεί ο Γκάι Ρίτσι με το ίδιο απαράμιλλα διασκεδαστικό και θεαματικό στιλ. Η ιστορία του νέου φιλμ ξεκινά το 1891, όταν ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη φέρνει τη Γαλλία και τη Γερμανία στα πρόθυρα του πολέμου.