Οι προσωπικές επιστολές στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ίσως στοιχειοθετούν σοβαρά ποινικά αδικήματα

Οι προσωπικές επιστολές στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ίσως στοιχειοθετούν σοβαρά ποινικά αδικήματα

Είναι γνωστό, ότι εργαζόμενοι στα τρένα δια των σωματείων τους, είχαν επανειλημμένως ενημερώσει τους αρμόδιους, όχι απλώς για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και για τους κινδύνους ασφαλείας. Εκτός των απεργιακών κινητοποιήσεων στις οποίες είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι -πολλές από τις οποίες κηρύσσονταν από τη Δικαιοσύνη παράνομες και καταχρηστικές- προκύπτει, όπως αποκάλυψε το Documento, ότι τουλάχιστον δύο φορές είχαν ενημερώσει προσωπικά τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Όσα καταγράφονται σε δύο επιστολές, των οποίων ο κ. Καραμανλής υπήρξε αποδέκτης, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τόσο τον ίδιο, όσο βέβαια και τις άλλες υπηρεσίες που πληροφορήθηκαν για το περιεχόμενο των επιστολών, αφού προκύπτει ότι γνώριζαν από χρόνια τα προβλήματα και παρ’ όλα αυτά, άφησαν απροστάτευτους εργαζόμενους και ταξιδιώτες, έχοντας επίγνωση του κινδύνου πρόκλησης ενός σοβαρού δυστυχήματος όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό, σημειώνουν στο Documento νομικοί κύκλοι, ενδεχομένως και να μπορούσε στοιχειοθετήσει ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα αυτό του ενδεχόμενου δόλου, της ενσυνείδητης αμέλειας ή αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο από τον οποίο προήλθε θάνατος, τόσο για τον υπουργό, όσο και για όσους άλλους έλαβαν τις συγκεκριμένες επιστολές, απέκτησαν γνώση των προβλημάτων και παρ’ όλα αυτά δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε να αποφευχθεί μια τέτοιας έκτασης τραγωδία.

Οι δύο επιστολές

Αναλυτικότερα, στην πρώτη τους επιστολή του προς τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2020, οι εργαζόμενοι περιέγραφαν περιστατικό εκτροχιασμού στη διαδρομή Κιάτο-Αίγιο, ενημέρωναν ότι «στο μεγαλύτερο (πέραν του 90%) μέρος της σιδηροδρομικής υποδομής δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα και η τηλεδιοίκηση, όπως και το σύστημα του συρμού έναντι του ανθρώπινου λάθους (ETCS)» καθώς και ότι «τουνελ στον Προαστιακό της Αθήνας δεν φωτίζονται και εντός αυτών δεν λειτουργούν τα συστήματα επικοινωνίας» και ζητούσαν από τον υπουργό την άμεση εκπόνηση συστάσεων για την πιστή τήρηση των κανονιστικών διατάξεων και την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που θα ελαχιστοποιήσουν τη πιθανότητα επανάληψης παρόμοιου περιστατικού.

Στη δεύτερη επιστολή, η οποία εστάλη στις 29 Οκτωβρίου 2021, οι εργαζόμενοι απαριθμούσαν τα ατυχήματα που είχαν σημειωθεί το 2020 και το 2021, και απεύθυναν έκκληση για συνάντηση ώστε να συζητηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονταν με την ασφάλειά τους. Στη συγκεκριμένη επιστολή ανέφεραν ενδεικτικά μόνο τους εκτροχιασμούς και τις συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο τους τελευταίους 14 μήνες, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα οποία ενημερώθηκε προσωπικά ο υπουργός, σε διάστημα ενός χρόνου και δύο μηνών, σημειώθηκαν οκτώ περιστατικά. Δηλαδή πάνω από ένα περιστατικό ανά δύο μήνες.

Συγκεκριμένα:

-τον Αύγουστο του 2020, είχε εκτροχιαστεί προαστιακή αμαξοστοιχία στο Αίγιο

-τον Οκτώβριο του 2020, είχε εκτροχιαστεί επίσης προαστιακή αμαξοστοιχία στη Σφενδάλη, κοντά στη Μαλακάσα

-τον Ιανουάριο του 2021 είχε εκτροχιαστεί τρένο έξω από τη Θεσσαλονίκη

-τον Φεβρουάριο του 2021, είχε εκτροχιαστεί άλλο τρένο στις Αχαρνές

-τον Αύγουστο του 2021, είχε σημειωθεί σύγκρουση επιβατικού τρένου με μηχανήματα γραμμής στον Δομοκό

-τον ίδιο μήνα είχε εκτροχιαστεί άλλο τρένο στη Λευκοθέα Σερρών

-τον Οκτώβριο του 2021, είχε εκτροχιαστεί τρένο έξω από τη Θεσσαλονίκη

-τον Οκτώβριο του 2021 επίσης είχε εκτροχιαστεί τρένο έξω από την Πάτρα

Παρότι η ενημέρωση των υπευθύνων ήταν τόσο αναλυτική και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παρουσίασαν αδιάψευστα στοιχεία, δυστυχώς δεν εισακούστηκαν ποτέ.

Δείτε αναλυτικά τις δύο επιστολές

Documento Newsletter