Οι πρώην, η υπουργός, το ΚινΑλ και τα συμφέροντα

Οι πρώην, η υπουργός, το ΚινΑλ και τα συμφέροντα

Βυζάντιο έχει καταντήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). Παραμένει ακέφαλος από τις 22 Οκτωβρίου, όπως διαβάσαμε με μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στο kosmodromio.gr. Και είναι περίεργο διότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς διαχειρίζεται τα κονδύλια που εισρέουν από τους αρχαιολογικούς χώρους (εισιτήρια, αναψυκτήρια, πωλητήρια), από εκδόσεις, από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας κ.λπ.
Πώς αξιοποιείται άραγε ένα τέτοιο εργαλείο, πώς εποπτεύεται, καθώς ιδρύθηκε επί τούτου εδώ και σχεδόν έναν χρόνο (νόμος 4761/2020, ΦΕΚ 248/13.12.2020) προκειμένου να διαδεχθεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

Είναι όμως πολλά τα λεφτά, Άρη. Όλες οι κινήσεις έγιναν με άξονα το χρήμα, καθώς τα έσοδα του ΟΔΑΠ υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια. Έτσι έχει εμφανιστεί σμήνος μελισσών γύρω από το μέλι. Το σημαντικότερο έργο του ΤΑΠ ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η υλοποίηση του οποίου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε λάχει στην Αθηνά Χατζηπέτρου, τη νυν πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την οποία καταγγέλλονται πολλά, από εργασιακό bullying μέχρι αγορά πολυτελών αυτοκινήτων με δημόσιο χρήμα και σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση έργου με την κατάτμησή του και την παραχώρησή του σε εταιρείες με «φιλικά» προς την εξουσία πρόσωπα.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία καρπώθηκε την έτοιμη δουλειά της Ασπασίας Λούβη στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, εκδιώχτηκε ύστερα από συγκρούσεις με την τότε ηγεσία του υπουργείου και δη τον υφυπουργό Κ. Στρατή. Με το που ανέλαβε η Λίνα Μενδώνη το χαρτοφυλάκιο, επανήλθε στο ΤΑΠ, με διαβατήριο συν τοις άλλοις την προηγούμενη σύγκρουση και τη σχέση με τη σύζυγο του πρωθυπουργού που τη γνωρίζει από τη Γερμανία, όπως καυχιέται.

Την αντικατέστησε ο Παναγιώτης Νταής. Καλά πληροφορημένοι αναφέρουν ότι διάκειται φιλικότατα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ήταν χρόνια στο υπουργείο, είχε άριστη συνεργασία με τη Λίνα Μενδώνη, διετέλεσε προΐστάμενος στην επιτελική δομή του ΕΣΠΑ και με αξίωμα στο σωματείο «διάζωμα», στο οποίο προΐστατο ο Σταύρος Μπένος και το οποίο κυνηγά ιδιωτικά κονδύλια για πολιτιστικά έργα υποδομής.

Δεν μακροημέρευσε κι αυτός ο πρόεδρος, και το περίεργο είναι ότι δέχτηκε να υποβιβαστεί σε απλό μέλος του ΔΣ προκειμένου να αναλάβει τη θέση του ο πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚινΑλ. Η υπουργός και οι δύο τους προέρχονταν από τον ίδιο χώρο και συμπορεύονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η τελευταία επιλογή ήταν βραχύβια στη θέση του προέδρου, αλλά με φωνή, καθώς βγήκε να δηλώσει παραίτηση, να εκφράσει την άποψή του και να αφήσει τα καρφιά του προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με αναρτήσεις στο facebook.

«Παραιτήθηκα γιατί έπρεπε. Έκανα το μέγιστο δυνατόν σε 40 ημέρες. Δεν θα ήθελα να γίνει έτσι. Ήταν όμως υποχρεωτικό […] πορεύομαι σωστά, έμπρακτα και αποτελεσματικά, σε ζώσα επαφή με την κοινωνία, την εργασία, την ανάπτυξη, την προοπτική της χώρας».

Προ ημερών εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα στο voria.gr που απηχούσε, στην ουσία, την άποψη Κωνσταντινίδη για το τι βίωσε: «Εκείνο που κατάφερα να μάθω είναι ότι η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης που είχε ο Κωνσταντινίδης με την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Όπως πληροφορήθηκα η υπουργός τού εξέφρασε σφοδρά παράπονα και του έκανε παρατηρήσεις για το στυλ διοίκησης που είχε υιοθετήσει ο ίδιος στον ΟΔΑΠ το οποίο η Μενδώνη το έβρισκε υπερβολικά εξωστρεφές, έως και υπερφίαλο.

Την ενόχλησαν, μου λέει πηγή μου στην Μπουμπουλίνας, οι συνεχείς επισκέψεις του Σταύρου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια και κυρίως, κάποιες συναντήσεις που έκανε με σημαντικά πρόσωπα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Σουρνάρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Λογικό το βρίσκω. Η Μενδώνη, μαζί με την πολύ στενή συνεργάτιδά της, δεν έχουν μάθει να μοιράζουν την τράπουλα. Θέλουν τα πάντα να περνούν από τα χέρια τους και να τυγχάνουν της έγκρισής τους.

Οποιοσδήποτε παρεκκλίνει απ’ αυτό, παύεται ή παραιτείται».

Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι μια καμαρίλα βυζαντινού παλατιού έχει διαχυθεί στην ατμόσφαιρα της Μπουμπουλίνας και οι κομματικοί σύντροφοι και πολιτικοί φίλοι χώρισαν τους δρόμους τους. Ο Κωνσταντινίδης επέστρεψε μέσω facebook με τίτλο «Η απαίτηση ως αξιοπρέπεια»: «Μια σύντομη παραίτηση από ένα τιμητικό δημόσιο αξίωμα μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις. Η μια ότι είσαι ρίψασπις και φοβισμένος, η άλλη ότι είναι η έμπρακτη γλώσσα της αξιοπρέπειας και της άρνησης του παραλόγου. Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν τα βάζω κάτω εύκολα, ότι δεν υπήρξα αναχωρητής της ευκολίας ή καλύτερα ότι ποτέ δεν φεύγω από μάχες. Ακόμη ότι είμαι τέρας ορθολογισμού. Για την κ. Λίνα Μενδώνη, δεν θα πω τίποτα. Σέβομαι ως ευπατρίδης τον θεσμό. Ας την κρίνει η πολιτική ιστορία, όχι εγώ. Διαδεχόμενη στον ιστορικό χρόνο μία Μελίνα Μερκούρη, ας βρει τις ισορροπίες που νομίζει. Το βάρος είναι δικό της».

Όπως έγινε και με τον Σπαή και με τη Χατζηπέτρου, κάτι δεν αρέσει στη Λίνα Μενδώνη. Η ίδια φυσικά δεν έχει μείνει μόνη. Όπως γράφει και το kosmodromio.gr, φαίνεται ότι υπάρχει μια εσωτερική διαπάλη συμφερόντων και εξουσιών εντός του υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων που αυτό άμεσα ελέγχει. Μάλιστα στο ΔΣ του ΟΔΑΠ έχει διοριστεί και η σύζυγος του Γιάννη Τσακοπιάκου, Αγγελική Παπανδρέου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η Αγγελική Παπανδρέου, που ανήλθε ταχύτατα στην υπαλληλική και συνδικαλιστική ιεραρχία, είναι πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Διοικητικών Υπαλλήλων στο υπουργείο και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας των εργαζομένων, ενώ έχει διοριστεί από τη Λίνα Μενδώνη και στην ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για την “κινητικότητα” του προσωπικού».

Ο πρώην πρόεδρος του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας και πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού Γιάννης Τσακοπιάκος, σύζυγος της Αγγελικής Παπανδρέου, κατηγορείται για επτά κακουργήματα στην εν λόγω υπόθεση και εκκρεμεί η εκδίκασή της. Στο εδώλιο θα βρεθούν και άλλοι 16 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Σταθουλόπουλος μέλος του ΔΣ του Ταμείου και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΔΑΠ. Μάλιστα είχε στηρίξει εμπράκτως τον Στ. Κωνσταντινίδη μετά την παραίτησή του με ανακοίνωση του σωματείου.

Τι μέλλει γενέσθαι στον ακέφαλο ΟΔΑΠ και γιατί οι συγκρούσεις δεν έχουν τέλος με την εκπαραθύρωση τριών επικεφαλής χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια με τη Λίνα Μενδώνη στο τιμόνι του υπουργείου;

Πηγές: kosmodromio.gr, voria.gr, newscenter.gr

Documento Newsletter