Οι Πράσινοι σε ρόλο… μαγνήτη για αυτόνομο οικολογικό πόλο στις επόμενες κάλπες

Οι Πράσινοι σε ρόλο… μαγνήτη για αυτόνομο οικολογικό πόλο στις επόμενες κάλπες
Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος

Την πολιτική (και εκλογική) τους παρουσία προωθούν με κάθε τρόπο, το τελευταίο διάστημα οι Πράσινοι. Παλιά στελέχη του οικολογικού χώρου αλλά και παράγοντες από άλλες πολιτικές δυνάμεις που ενώθηκαν με άξονα τις «πράσινες, οικολογικές, δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες» ίδρυσαν το 2020 το κόμμα Πράσινοι.

Σήμερα προτάσσουν την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας και στοχεύουν στη «δίκαιη αλλαγή της κοινωνίας» μέσα από την ανάπτυξη ενός δυναμικού πράσινου πόλου. Φιλοδοξούν να συμμετέχουν ενεργά στο αναπτυσσόμενο πράσινο κύμα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι Πράσινοι αναλαμβάνουν ρόλο …εκλογικού μαγνήτη για αυτόνομο οικολογικό πόλο στις επόμενες κάλπες.

Πρωτοστατούν γνωστά στελέχη της πολιτικής Οικολογίας, με εμπειρία , όπως οι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος . Δίπλα τους βρίσκεται και ο Θανάσης Γούναρης (Συνεκπρόσωπος), ιδρυτικό μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, και πρόεδρος της διοικούσας του επιτροπής. Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται στελέχη όπως τα μέλη του Συμβουλίου των πρασίνων Έφη Δόδουρα, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Πηνελόπη Πετροπούλου ( πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών). Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και οι πολιτικές απαντήσεις στην αντιμετώπισή τους βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με περιοδείες τους σε όλη την Ελλάδα, οι Πράσινοι προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο για τις θέσεις τους. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην η 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2021) ως ευκαιρίας για να διευρύνουν το ακροατήριό τους, με παρεμβάσεις τους.

Παραθέτουν συνεχώς προτάσεις, επιδιώκοντας να συμμετέχουν έμπρακτα στη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός αυτόνομου οικολογικού πόλου, με κοινωνικές ευαισθησίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, οι Πράσινοι σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες αλλά και με μέλη των τοπικών κοινωνιών, κατάρτισαν ένα συνεκτικό σχέδιο για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών στην Β. Εύβοια και την ανάκαμψη της περιοχής, με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εκεί. Μάλιστα, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον Σταύρο Μπένο, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Οι Πράσινοι προτάσσουν την ανάγκη να μην εγκαταλείψουν οι άνθρωποι του δάσους τον τόπο τους και να διατηρήσουν τις δεξιότητές τους, με μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Παράλληλα υψώνουν ασπίδα προστασίας απέναντι σε συμφέροντα εξορύξεων, ζητώντας «να μείνουν στα σημερινά τους όρια τα υπάρχοντα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι». Επίσης, οι Πράσινοι τονίζουν ότι η αποκατάσταση και ανάκαμψη οφείλει να βασιστεί σε σχέδια ανά περιοχή σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Στις 40 προτάσεις τους για την βόρεια Εύβοια (https://prasinoi.eu/wp-content/uploads/2021/09/Prasinoi-Protaseis.gia_.B.Evoia-13.9.2021.pdf) δίνεται έμφαση στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και τα κτίρια, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις, την εκπαίδευση για τα πράσινα επαγγέλματα, την κάλυψη των κενών σε απαραίτητες υποδομές, αλλά και την ενεργειακή μετάβαση με έλεγχο της τοπικής κοινωνίας και για δικό της όφελος.
Θεωρούν σημαντικό να αξιοποιηθούν για τα επόμενα χρόνια οι δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις των δασικών επαγγελμάτων, για βιώσιμη διαχείριση και στα πευκοδάση γύρω από τη Βόρεια Εύβοια: Σποράδες, Νότιο Πήλιο, Αταλάντη. «Σε όσους από τους δασεργάτες ενδιαφέρονται, να προσφερθούν συμβάσεις για ρητινοσυλλογή, ξυλοκάρβουνο και μελισσο- κομία στα δάση των απέναντι περιοχών, με κάλυψη των μετακινήσεων και των εξόδων φιλοξενίας, εγγυημένες τιμές για τη ρητίνη, αλλά και με υποχρέωσή τους να εκπαιδεύσουν εκεί νέους δασεργάτες που θα αναλάβουν τα δάση των περιοχών τους όταν ολοκληρωθεί η αναγέννηση και ωρίμανση των δασών στη Βόρεια Εύβοια», επισημαίνουν.

Μεταξύ άλλων προτείνουν πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές ως «μονοπάτια αναγέννησης του δάσους», συνδυασμένα με εκστρατείες για ελληνικό και διεθνή Τουρισμό Αλληλεγγύης. Παράλληλα, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις δράσεις για την μετάβαση των νέων καλλιεργειών σε βιολογική γεωργία. Επιπλέον καλούν σε ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας αλλά και αξιοποίηση της εμπειρίας από Βόρεια Ευρώπη και Ανατολική Ασία για πιλοτική ανάπτυξη παράκτιας συγκοινωνίας με ηλεκτρικά / κλιματικά ουδέτερα σκάφη στον Βόρειο Ευβοϊκό και στα στενά του Αρτεμισίου, τόσο με τις απέναντι ακτές όσο και μεταξύ των παραλιακών οικισμών της Εύβοιας.

Κρίνουν απαραίτητο να διερευνηθούν οι δυνατότητες να αξιοποιηθεί η γεωθερμία στα Λουτρά Αιδηψού και για εφαρμογές γεωργίας και τηλεθέρμανσης. Επίσης, στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων εστιάζουν σε ΑΠΕ μικρής κλίμακας με φωτοβολταϊκά στις στέγες και «αγροβολταϊκά» (που λειτουργούν παράλληλα με την αγροτική παραγωγή), αξιοποίηση τυχόν γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων για πέλετς. Οι Πράσινοι προτείνουν ριζική αλλαγή πολιτικής για τις ΑΠΕ, «με επιμερισμό των απολύτως αναγκαίων εθνικών στόχων ανά περιφέρεια και νομό, όπου η ήδη μεγάλη επιβάρυνση της Νότιας Εύβοιας θα συνυπολογίζεται για όλο τον νομό».

Ετικέτες

Documento Newsletter