Οι πληγέντες από την πλημμύρα στην Εύβοια καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδια

Οι πληγέντες από την πλημμύρα στην Εύβοια καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδια

Για κοροϊδία καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι κάτοικοι του Ληλαντίου στην Εύβοια καθώς τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες έρχονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική αδιαφορία καθώς οι υποσχέσεις του περασμένου Αυγούστου, όπως επισημαίνουν, δεν υλοιποιήθηκαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου

Όταν η πλημμύρα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σου, όταν καταστρέφει το σπίτι σου, όταν διαλύει την επιχείρησή σου ή το χωράφι σου, όταν προκαλεί ζημιές στη γειτονιά σου και στο χωριό σου, σίγουρα σε πιάνει η οργή απέναντι σε όσους εκλεγμένους τόσα χρόνια σιωπούσαν γνωρίζοντας την απειλή. Η οργή δε σβήνει όταν 3 μήνες μετά την καταστροφή βλέπεις έμπρακτα την αδικία της πολιτείας που εγκαταλείπει κατοίκους χωρίς εισόδημα ή τους πετάει ψίχουλα να επιβιώσουν. Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση συνένοχοι στο έγκλημα. Οι πρώτοι πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στους δεύτερους. Και οι δεύτεροι ισχυρίζονται ότι δεν τους δίνουν λεφτά οι πρώτοι. Η ανάγκη για επιβίωση μας ένωσε σε μία συνέλευση κατοίκων να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα για 100% αποζημίωση της καταστροφής που πάθαμε και να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα τώρα για να προστατεύσουν τη ζωή μας και το βιός μας.

Οι «υποσχέσεις» του Αυγούστου

Από την επόμενη της καταστροφής ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τους πληγέντες :«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά είτε μιλάμε για επιχειρήσεις».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε ότι για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οικονομικά από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, θα ακολουθηθεί εξατομικευμένη διαδικασία. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι άμεσα «θα πληρωθούν τα 600ευρα, η πρώτη αποζημίωση και για τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες των ανθρώπων που πάθανε ζημιές». Δεσμεύθηκε ότι «από την ημέρα που θα μου πείτε ότι έχει τελειώσει η καταγραφή των σπιτιών που καταστράφηκαν και οι επιτροπές εισηγούνται την αποζημίωση για τις οικοσκευές, την επόμενη ημέρα το πρωί τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων σας, για να πληρώσετε αμέσως τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές».

Ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωνε τα παραπάνω με χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν και επίσης υποσχέθηκε την χορήγηση πρόσθετων ποσών για την ενίσχυση των υποδομών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε ότι κλιμάκια μηχανικών πραγματοποίησαν μέχρι τις 26 Αυγούστου ελέγχους σε 2.475 κτίρια στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων. Εξ αυτών, τα 2.044 έχουν υποστεί ζημιές χωρίς δομικές βλάβες, τα 43 έχουν υποστεί ζημιές με σοβαρές δομικές βλάβες. Εκ των 2.044 κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές χωρίς δομικές βλάβες, τα 1.348 είναι κατοικίες, τα 139 επαγγελματικοί χώροι, τα 142 δημόσια κτίρια και ιεροί ναοί και τα 415 άλλα κτίρια (αποθήκες κλπ). Εκ των 43 κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές με σοβαρές δομικές βλάβες, 22 είναι κατοικίες, 3 είναι επαγγελματικοί χώροι και 18 είναι άλλα κτίρια (αποθήκες κ.λπ.).

Η πραγματικότητα 3 μήνες μετά

Εξαγγέλθηκαν 3 επιδόματα για πληγείσες κατοικίες. Το έκτακτο των 600 ευρώ και το επίδομα έως 6000 ευρώ για οικοσκευή που χορηγεί ο Δήμος. Και τρίτον η εφάπαξ ενίσχυση των 5000 ευρώ που χορηγεί το Υπουργείο Υποδομών που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Στο Δήμο Χαλκιδέων έχουν κατατεθεί 995 συνολικές αιτήσεις. Από αυτές: 286 είναι δεύτερης κατοικίας και δεν αποζημιώνονται. 205 είναι υπόγεια και αποθήκες και επίσης δεν αποζημιώνονται. Πληρωμένες αιτήσεις για τα ποσά των 600 ευρώ είναι 351. Από τους 351, οι 245 έχουν πληρωθεί τις μέχρι 6.000 ευρώ αποζημιώσεις σε συνολικό ποσό 647.311 ευρώ. Εν τέλει τα 2/3 των κατοίκων δεν αποζημιώθηκαν από το Δήμο.

Η κυβέρνηση άφησε έξω από τα δύο επιδόματα τους αγρότες-κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες. Αλλά ούτε και η Δημοτική αρχή τα διεκδίκησε, παρά το γεγονός ότι ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν υπερψηφίσει τα αιτήματα των κατοίκων για αποζημίωση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μάλιστα, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κατοίκων να απαλλαχθούν οι πληγέντες από το λογαριασμό νερού και τα δημοτικά τέλη, η ΔΕΥΑΧ αποφάσισε απαλλαγή από νερό μόνο για τις πληγείσες κατοικίες και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο απαλλαγή από Δημοτικά τέλη μόνο για τα μη κατοικήσιμα κτίρια. Έτσι, απέρριψαν τη συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο τα ασφαλισμένα κεφάλαια στους αγρότες. Δεν τους εξαίρεσε ούτε από την καταβολή εκτιμητικών τελών ζητώντας τους να πληρώνουν 1-2 ευρώ για κάθε αίτηση. Δόθηκε μεν η δυνατότητα στους παραγωγούς να υποβάλουν δήλωση για ζημιές οι οποίες δεν αποζημιώνονται όπως π.χ. σε μοτέρ, γεωτρήσεις, επιχωματώσεις κ.λ.π., δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υλοποιηθούν δε.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς προσπάθησε να περάσει την αποκατάσταση από την πλημμύρα εκτός ημερήσιας διάταξης και χωρίς εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3 Σεπτέμβρη. Κάτω από την πίεση των Επιτροπών Κατοίκων Καστέλλας και Ληλαντίου, ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκε ότι χωρίς αμφιβολία το Περιφερειακό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα αιτήματα των κατοίκων εξ ολοκλήρου αν και απέφυγε τη ψήφιση στο τέλος της συνεδρίασης. Οι ενέργειές του μέχρι σήμερα δε δείχνουν αυτή την πρόθεση. 3 μήνες μετά την πλημμύρα, τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη λάσπη/άμμο για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Τα μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εργασίες εντός των ποταμών επιβραδύνονται αντί να επιταχύνονται. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον επικείμενο χειμώνα είναι πρόχειρα και προσωρινά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας μας έδωσε χρονοδιάγραμμα που μιλάει για ολοκλήρωση της μελέτης το πρώτο τρίμηνο του 2021 αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν ή ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Δήμος Χαλκιδέων έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν γίνεται να επικαλούνται τη γραφειοκρατία! Διαδικασίες όπως έκδοση υπουργικών αποφάσεων, περιβαλλοντικών αδειών και δημοπράτηση εργολαβιών καθυστερούν την έναρξη των έργων. Οι μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και ρεμάτων υπάρχουν εδώ και χρόνια, επικαιροποιούνται κατά καιρούς και ξαναμπαίνουν στο συρτάρι. Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας !

Εκτός από τις τρεις γέφυρες των Φύλλων, του Αφρατίου και του Βασιλικού οι ζημιές στην οδοποιία ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι ζημιές είναι πολλές: το οδικό δίκτυο κατεστραμμένο σε πολλά σημεία, ο φωτισμός ανεπαρκής, παιδικές χαρές καταστράφηκαν κά.

Απαιτούμε

1. να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα σχέδια από τη μελέτη να περιλαμβάνουν και την ορεινή και την πεδινή κοίτη των ποταμών. Η κυβέρνηση μπορεί με διαδικασίες κατεπείγοντος να αποταμιεύσει κονδύλια και να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θέλουν να προστατεύσουν τις ζωές μας και τις περιουσίες μας; Ή θα μας αφήσουν απροστάτευτους σε επόμενη καταιγίδα;

2. την αποζημίωση όλων στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να επανεξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές οι οικείες που δεν αποζημιώθηκαν. Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες-κτηνοτρόφοι και οι επιχειρηματίες.

3. να δοθούν άμεσα τα επιδόματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Να συμπεριληφθούν σε αυτά αγρότες-κτηνοτρόφοι-επιχειρήσεις.

4. να απαλλαγούν από λογαριασμό νερού και δημοτικά τέλη ΟΛΟΙ οι πληγέντες.

Ετικέτες

Documento Newsletter