Οι πιο δύσκολες και σύνθετες διαπραγματεύσεις

Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες και σύνθετες διαπραγματεύσεις, στα επτά και πλέον χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους. Αθήνα και δανειστές αναζητούν μια οριστική συμφωνία η οποία θα ανάψει το πράσινο φως στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να προχωρήσει στην εξειδίκευση του δημοσιονομικού μονοπατιού μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Η δυσκολία της, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνολικό πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα αντίμετρα ώστε ο τελικός λογαριασμός αφενός να είναι «ουδέτερος» για τους πολίτες, «ειδικά εκείνους που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», αφετέρου να άρει τις όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει με ένα δικό του πρόγραμμα.

Κι όλα τα παραπάνω την ώρα που η περίφημη πλέον «γάτα των Ιμαλαΐων» άκουσε τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει επί λέξη «Εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης» και στο συγκρότημα του Φαλήρου ανακάλυψαν εντός της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας.

Τι συμβαίνει πραγματικά με τον Ευκλείδη

Φυσικά τίποτε από τα δύο δεν ισχύει πλην του ίστρου των συστημικών ΜΜΕ να αποδημήσουν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Τσακαλώτος έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι δεν μεταβαίνει στις διαπραγματεύσεις έχοντας λευκό χαρτί, αλλά με βάση συλλογικές αποφάσεις και εντολές από το Μαξίμου όπως συμβαίνει σε όλα τα φυσιολογικά κράτη του κόσμου.

Και αυτήν τη φορά με απόφαση της κυβέρνησης στα λεγόμενα αντίμετρα θα έχει λόγο και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. θα προτείνει δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα που θα «ελαφρύνουν τον τελικό λογαριασμό». Όπως και το τελική κείμενο (staff level agreement), με απόφαση του πρωθυπουργού, θα περάσει από την «κρισάρα» της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αποφάσεις αυτονόητες για κάθε Δημοκρατία.

Στο διά ταύτα οι επικεφαλείς των Θεσμών και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί θα πρέπει από σήμερα να «κλείσουν» τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, που αφορούν στις αλλαγές στα εργασιακά, στον τομέα της ενέργειας, όπως και το δημοσιονομικό κενό για το 2018. Επίσης να συναποφασιστούν τα πρόσθετα μέτρα για το 2019-2020 που έχει ζητήσει κυρίως το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να προσδιοριστούν τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Πρώτος το κατώφλι του Χίλτον θα περάσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (10:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε). Στις 12:00 τη σκυτάλη παίρνει ο Γ, Σταθάκης (Ενέργεια). Αργά το απόγευμα θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση των θεμάτων και η μέρα θα κλίσει με το δύσκολο πακέτο των δημοσιονομικών.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου να παραστεί στο Χίλτον, πράγμα το οποίο και θα κάνει στις 19.00, ώστε να συζητηθούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.