Κομματικές προαγωγές και ευνοιοκρατία στην Τράπεζα της Ελλάδος διά χειρός ενός τεχνοκράτη διοικητή.
Τι κι αν είναι τεχνοκράτης και έχει διατελέσει σε σημαντικά πόστα στον τραπεζικό τομέα της χώρας μας; Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι λειτούργησε ευνοιοκρατικά υπέρ στελεχών της ΠΑΣΚΕ στις προαγωγές εργαζομένων της ΤτΕ. Κάτι που δεν συνάδει με το τεχνοκρατικό προφίλ που ο ίδιος έχει χτίσει προσεκτικά εδώ και χρόνια.
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναστάτωση στο εσωτερικό της ΤτΕ. Αιτία; Οι προαγωγές στελεχών που ενέκρινε ο διοικητής της τράπεζας Γ. Στουρνάρας, οι οποίες φέρουν τη «σφραγίδα» της ΠΑΣΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας ότι ο κ. Ιωάννης Λεβέντης τοποθετείται ως διευθυντής του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή χαρακτηρίζεται «εκδικητική» από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της ΤτΕ. Ο κ. Λεβέντης από την περίοδο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές επέδειξε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ταμείων μια στάση η οποία έδειχνε να είναι κοντά στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ήταν ο άνθρωπος που τασσόταν κατά της εκροής των καταθέσεων από τις τράπεζες και προσπάθησε με συνετή διαχείριση να επιτύχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Στη θέση του κ. Λεβέντη τοποθετήθηκε το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Τιμολέων Καρακούσης, ο οποίος είναι παράλληλα και επικεφαλής της Διεύθυνσης του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ).
Ψιθύρους έχει προκαλέσει ακόμη μία τοποθέτηση, αυτή του κ. Ελευθέριου Παπανδρέου, ο οποίος είχε διαφωνήσει έντονα με στέλεχος της ΠΑΣΚΕ για θέματα διοίκησης σε ό,τι αφορά το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο στέλεχος θέλησε κάποια στιγμή να έχει λόγο σε θέματα διοίκησης στην τράπεζα και η ΠΑΣΚΕ, αν και δεν είχε ούτε τον βαθμό αλλά ούτε και τα σχετικά προσόντα. Κατά συνέπεια πολλοί στο εσωτερικό της ΤτΕ χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου υποβάθμιση.
Οι προαγωγές του Νοεμβρίου
Ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας όμως φαίνεται ότι έκανε το χατίρι της ΠΑΣΚΕ και πριν από λίγους μήνες. Στις 28 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώθηκαν οι προαγωγές εργαζομένων της ΤτΕ στους ανώτερους βαθμούς του εντεταλμένου τμηματάρχη και του υποδιευθυντή. Σύμφωνα με αυτές, 50 εργαζόμενοι προήχθησαν στο βαθμό του τμηματάρχη και άλλοι 21 στον βαθμό του υποδιευθυντή. Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι της τράπεζας στη συνέχεια, ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να επιφύλαξε και τότε διακριτική μεταχείριση σε στελέχη της ΠΑΣΚΕ.
Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας προήγαγε στον βαθμό του υποδιευθυντή τον πρόεδρο της ΠΑΣΚΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας (ΣΥΤΕ) Βαγγέλη Γερανιωτάκη. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην ανακοίνωση με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΤτΕ, ο κ. Γερανιωτάκης έχει μόλις 19 χρόνια υπηρεσίας στην ΤτΕ, εκ των οποίων τα τέσσερα τελευταία είναι αποσπασμένος στον Σύλλογο Υπαλλήλων όπου ασκεί τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τους εργαζομένους, ο κ. Γερανιωτάκης προήχθη στον βαθμό του υποδιευθυντή με μόλις 15 χρόνια υπηρεσίας στην ΤτΕ, ενώ φέρονται να αγνοήθηκαν άλλοι συνάδελφοί του με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν είναι απλός συνδικαλιστής. Είναι ο αρχισυνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2013 είχε τοποθετηθεί ως τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, όταν ήταν πρόεδρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ο κ. Γερανιωτάκης θα έπρεπε κανονικά από τη στιγμή που προήχθη στον βαθμό του υποδιευθυντή να διακόψει την απόσπασή του και να ξεκινήσει να εργάζεται, δεν το έχει πράξει ακόμη.
Τα όσα καταγγέλλει το επιστημονικό και όχι μόνο προσωπικό της ΤτΕ αφήνουν έκθετο τον κ. Στουρνάρα. Ως επικεφαλής της ΤτΕ, ενός θεσμικού φορέα με εποπτεία στην τραπεζική αγορά, εμφανίζεται να διοικεί με κομματικά και ρουσφετολογικά κριτήρια που παραπέμπουν σε εποχές περασμένων δεκαετιών.