Οι παρεμβάσεις Αδωνη στον καθορισμό τιμών φαρμάκων – Τι είχε αποκαλύψει το Documento τον Απρίλιο του 2019

Οι παρεμβάσεις Αδωνη στον καθορισμό τιμών φαρμάκων – Τι είχε αποκαλύψει το Documento τον Απρίλιο του 2019

Ακόμη μία εμφάνιση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στον προσφιλή του ΣΚΑΙ για να υπερασπιστεί την θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Αφορμή το πρωτοσέλιδο της Αυγής ότι ο υπουργός καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων.

Η απάντησή του βέβαια περί άλλων τυρβάζει καθώς έκανε λόγο για πανικό του ΣΥΡΙΖΑ και «Ραν Ταν Πλαν». «Όποιος υπέδειξε κάτι στον ‘’Μάξιμο Σαράφη’’ θα πάει φυλακή» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι κατά την άποψή του η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα δείχνει άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.

«Μέχρι την ώρα που πηγαίναμε να εξετάσουμε τους προστατευόμενους ψευδομάρτυρες όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε μια αδιαφορία για την (Προανακριτική) Επιτροπή και είχαν εγκαταλείψει στην ουσία τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μόλις πλησιάσαμε τον ‘’Μάξιμο Σαράφη’’ ξαφνικά όλο το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ηλεκτρίστηκε, με τον κ. Τσίπρα πρώτο να βγαίνει μπροστά και να υπερασπίζεται έναν φυγά από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει άμεση εμπλοκή Τσίπρα. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Αν αποδειχθεί ότι κάποιος υπέδειξε κάτι στον Σαράφη θα πάει φυλακή οποίος και να είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αδωνης Γεωργιάδης.

Ο Αδωνης Γεωργιάδης δεν απάντησε επί της ουσίας του δημοσιεύματος. Οπως δεν έχει απαντήσει ποτέ και στο δημοσίευμα του Documento εδώ και έναν χρόνο περίπου, από τις 15 Απριλίου 2019 όπου αποκαλύπτεται η κατάθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς του Κωνσταντίνου Ράνου, πρώην μέλους της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας από το 2011 έως και το 2014.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Ο  κ. Ράνος είναι «φωτιά» για τον Αδωνη Γεωργιάδη, αφού σκιαγραφεί ευθείες, αδιανόητες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού στο έργο της επιτροπής, που θεωρητικά θα έπρεπε να εκτελεί ανεπηρέαστα το έργο της: «Το έτος 2014 επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη είχε ληφθεί απόφαση να μη γίνει αύξηση κανενός φαρμάκου σε επικείμενη τότε έκδοση δελτίου τιμών. Κατά τη συνεδρίαση εγώ ως μέλος της ΕΤΦ διατύπωσα τις ενστάσεις μου καθώς αντιλήφθηκα ότι υπήρχε εισήγηση για αύξηση τιμών σε 30 φάρμακα παρά την απόφαση που είχε ληφθεί».

Στα εν λόγω τριάντα φάρμακα στα οποία αναφέρεται ο κ. Ράνος φαίνεται πως συγκαταλέγονται και τα δέκα που αναφέρονται στο περιβόητο Harvard Project, μια διαδικασία προώθησης των φαρμάκων της Novartis μέσω των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών που βρίσκονταν στην επιρροή της, τους οποίους αποκαλεί «engaged», δηλαδή μισθωμένους ή εμπλεκόμενους μαζί της. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι σε διάστημα δέκα μηνών το ελληνικό υπουργείο Υγείας έπρεπε να βάλει στην ελληνική αγορά (παρά τις απαγορεύσεις πάντα) δέκα νέα φάρμακα.

Ο κ. Ράνος πρότεινε να μη συμπεριληφθούν τα επίμαχα τριάντα φάρμακα στην απόφαση «και ζήτησα ψηφοφορία για αυτό. Εγινε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων) έγινε δεκτή η άποψή μου».

Κι ενώ το θέμα έπρεπε να τελειώσει εκεί, έγινε κάτι πρωτόγνωρο: «Τη στιγμή εκείνη ένας σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας από ό,τι θυμάμαι ο Χαράλαμπος Καραθάνος, ο οποίος δεν ήταν τότε μέλος της ΕΤΦ, επικοινώνησε προφανώς με τον υπουργό και στην ουσία τον ειδοποίησε να κατέβει».

«Ρεζιλεύεις την επιτροπή»

Κι όντως κατέβηκε: «Αμέσως κατέβηκε ο υπουργός και εισήλθε στον χώρο όπου συνεδρίαζε η ΕΤΦ. Ο υπουργός κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της επιτροπής και ζήτησε να μάθει από τον πρόεδρο τι έγινε και αφού ενημερώθηκε για το θέμα που είχα θέσει σε ψηφοφορία, απευθύνθηκε σε όλα τα μέλη της επιτροπής λέγοντας ότι επιθυμεί να περάσει το συγκεκριμένο δελτίο τιμών αυτούσιο ως είχε παρουσιαστεί στην επιτροπή διότι την επομένη όπως ισχυρίστηκε είχε συνάντηση με την τρόικα και δεν ήθελε καμία εκκρεμότητα. Ο υπουργός γνώριζε το θέμα της αύξησης των τιμών γι’ αυτά τα 30 φάρμακα περίπου. Τον ενημέρωσα και εγώ και ο πρόεδρος ότι έγινε σχετική ψηφοφορία και είχε ληφθεί ήδη απόφαση για τη μη αύξηση των 30 αυτών περίπου φαρμάκων».

Και αν δεν έφτανε η παρουσία του υπουργού στην επιτροπή, όπως και το γεγονός ότι αυτή σύμφωνα με τον ίδιο πραγματοποιήθηκε προκειμένου να μην έχει εκκρεμότητες με την τρόικα –η οποία όμως ήθελε μείωση των τιμών των φαρμάκων και όχι αύξηση όπως ήθελε στην προκειμένη περίπτωση ο Αδωνης–, υπήρξε και ευθεία παρέμβασή του, που είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη της ψηφοφορίας: «Ο υπουργός τότε είπε “θα ξαναψηφίσουμε”. Του είπα ότι ρεζιλεύει την επιτροπή και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του έκανα παρατήρηση γιατί δεν αντιδρούσε. Τότε ο υπουργός είπε “ψηφίζουμε πάλι, ποιος είναι με τον Ράνο και ποιος είναι με εμένα;”. Τότε όλα τα μέλη της επιτροπής εκτός από εμένα ψήφισαν υπέρ της άποψης του υπουργού».

Διαβάστε επίσης

Novartis_Gate: O μάρτυρας που καίει Λοβέρδο και Άδωνη (έγγραφα)

Στόχος ΝΔ και ΚΙΝΑΛ η παραδειγματική εξόντωση των προστατευόμενων μαρτύρων

Documento Newsletter