Δημόσιο χρήμα 4,5 εκατ. δολάρια σε μια αμφιβόλου κύρους θεολογική σχολή με μαύρη τρύπα στα οικονομικά της
Με χρήματα του ελληνικού λαού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να… κλείσει την τεράστια μαύρη τρύπα πολλών ετών στα οικονομικά της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης στις ΗΠΑ. Μέσα σε δύο χρόνια –και μάλιστα το πρώτο αναδρομικά για το 2019– η Ελλάδα θα χορηγήσει σχεδόν 5 εκατ. δολάρια σε ένα αμφιβόλου κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα που «φτιάχνει» παπάδες και βρίσκεται υπό επιτήρηση από τις αμερικανικές αρχές ακριβώς για τα επισφαλή οικονομικά του.
Ολα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός κόβει από την ελληνική κοινωνία παροχές, κατακρεουργεί κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα, μειώνει κονδύλια στην παιδεία, καταργεί υπό ίδρυση πανεπιστημιακές σχολές και γενικά χτίζει ένα σκληρό «γαλάζιο» κράτος στο οποίο βολεύονται ημέτεροι.
Καμαρώνει ο Διαματάρης
Ο παραιτηθείς υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης με το δήθεν πτυχίο από το Columbia, που έγραφε σύνταγμα και νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας του (από την οποία δεν αποχώρησε ποτέ, όπως αποκαλύψαμε), καρπώνεται ως επιτυχία τη χορηγία. Την είχε εισηγηθεί, προωθήσει και επιτύχει, όπως γράφεται στον «Εθνικό Κήρυκα». Μάλιστα ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη είναι τόσο περήφανος, που τουίταρε περί επένδυσης της Ελλάδας στο μέλλον του ελληνισμού και της ομογένειας στις ΗΠΑ. Τα μόνα που εισέπραξε βέβαια ως απάντηση είναι οργή και ειρωνεία.
«Η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει οικονομικά τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη» δήλωσε περίτρανα ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ο πρωθυπουργός. Ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε και το τεράστιο ύψος της επιχορήγησης. «Θα ήθελα να αναγνωρίσω τη βαρυσήμαντη επένδυση της Ελλάδος στη θεολογική μας σχολή, μια ετήσια χορηγία 2 εκατ. ευρώ, αρχίζοντας από πέρυσι».
Η εφημερίδα του Διαματάρη «Εθνικός Κήρυξ» προβάλλει ως σωτήρα της σχολής τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Αντιθέτως, σε πολλά ρεπορτάζ της αποδίδει ευθύνες στην πρώην ηγεσία της Αρχιεπισκοπής (Δημήτριος) και της σχολής που «είχαν εξανεμίσει τα αποθεματικά κεφάλαια, γνωστά ως endowment fund».
Ιερείς… υπό επιτήρηση
Οι αμερικανικές ακαδημαϊκές αρχές της Μασαχουσέτης έχουν θέσει υπό καθεστώς επιτήρησης το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή εξαιτίας της μεγάλης μαύρης τρύπας στα οικονομικά της. Οπως γράφεται σε σχετική επίσημη επιστολή του υπουργείου Παιδείας της πολιτείας της Μασαχουσέτης, η σχολή δεν τηρεί συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου περί οικονομικών πόρων. Στο έγγραφο-κόλαφο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το σχολείο λειτουργεί από το 2011 με ελλείμματα, έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια που πήρε ως δάνεια από τα κληροδοτήματα, έχει αυξήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, ενώ αν και ισχυρίζεται πως έχει στρατηγική για να μειώσει ή να εξαλείψει το έλλειμμα, δεν υπάρχει λεπτομερές και αξιόπιστο σχέδιο διαθέσιμο επί του παρόντος και στην πραγματικότητα «το σχολείο έχει αποτύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό για σχεδόν οκτώ χρόνια».
Σημαντικό δείγμα της κακοδιαχείρισης, όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, είναι και ότι τη στιγμή που τα έσοδα από τους φοιτητές μειώνονται, όπως και ο αριθμός τους (δεν ξεπερνούν τους 70), το κόστος μισθών, ημερομισθίων, μπόνους και φόρων μισθωτών υπηρεσιών ξεπερνά το μισό του συνολικού ετήσιου μπάτζετ του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Εν τω μεταξύ τα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι μαθητές αγγίζουν τις 22.000 δολάρια.
Ποιο το σχέδιο Μητσοτάκη;
Πολλά δημοσιεύματα στον ομογενειακό Τύπο μιλούν για μια θεολογική σχολή με φοιτητές μετρημένους στα δάχτυλα, που δεν μαθαίνουν γρι ελληνικά. Για παρελθόντα λάθη, κακοδιαχείριση, διαφθορά και παντελή έλλειψη σχεδίου. Προτάσσουν ως μοναδική βιώσιμη λύση τη διάλυση της σχολής και την πώληση του ακινήτου της (240.000 τ.μ.) αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το Documento απέστειλε σχετικά ερωτήματα στους υπεύθυνους της σχολής αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας.
Παρ’ όλα αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης έρχεται ως από μηχανής θεός τη στιγμή που οι αμερικανικές αρχές θέτουν υπό επιτήρηση για δυο χρόνια τη Σχολή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της προσφέρει απλόχερα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο (2,2 εκατ. δολάρια). Ποσό που αποτελεί γερή βάση για να καλυφθεί το ετήσιο λειτουργικό κόστος της σχολής. Σημειώνεται ότι η Αρχιεπισκοπή έδινε άλλοτε περί το 1,5 εκατ. δολάρια ετησίως ενώ αργότερα 1 εκατ. δολάρια.
Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, «2 εκατ. ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για τη λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ» έγραψε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλ. φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από 2 εκατ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό» έγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψωνίζει ομογενειακές ψήφους, έτσι νομίζει, με τα λεφτά της πτωχευμένης Ελλάδας. Και καλύπτει τις μαύρες τρύπες της Αρχιεπισκοπής Β. Αμερικής. Την ίδια ώρα φθίνουν ιστορικές έδρες ελληνικών σπουδών σε σημαντικά ακαδημαϊκά κέντρα ανά την υφήλιο» σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.
Αραγε γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που μειώνουν κονδύλια για πανεπιστημιακή έρευνα, για συγγράμματα, για σίτιση φοιτητών και εστίες, για κοινωνικές παροχές σε μαθητές και φοιτητές, επιλέγει να δώσει σχεδόν 5 εκατ. δολάρια στη Βοστώνη; Τα χρήματα τελικά θα πάνε στη σχολή ή την Αρχιεπισκοπή;