Οι παγίδες των νέων φορολογικών δηλώσεων

Οι παγίδες των νέων φορολογικών δηλώσεων

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς, εν προκειμένω του 2018, και συγκεκριμένα στο τέλος Μαρτίου.

 Μέχρι το τέλος Ιουνίου –όπως είναι ο στόχος– που πρόκειται να μείνει ανοιχτή η ειδική εφαρμογή του Taxis για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκριθούν στο ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με υπ’ αριθμόν ένα SOS τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων ή συντρόφων.

Σε κάθε περίπτωση, «ο κύβος ερρίφθη» και φέτος μέσω είτε κοινής είτε ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό από την εφορία, θα εισπράξει μεμονωμένα την επιστροφή φόρου που του αναλογεί ή θα κληθεί να πληρώσει τον πρόσθετο φόρο.

Από την άλλη, τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά εκείνοι που παίρνουν ένα χαρτζιλίκι από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους μέσω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Και τούτο διότι τα εισοδήματα του 2018 μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών.

Πώς θα υποβάλουν δήλωση τα ζευγάρια

Η ανατροπή που φέρνει η φορολογική διοίκηση για φέτος είναι η έκδοση δύο εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την εφορία για τους συζύγους, ανεξάρτητα από το εάν θα υποβάλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.

Το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι το ατοΟι

μικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τους συζύγους, αφού το νέο έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν φέτος οι φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περυσινό. Σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

Στην περίπτωση υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός από τους συζύγους. Κι αυτό γιατί τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος με την ξεχωριστή δήλωση τεκμήρια που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην καλύπτονται από τον κάθε σύζυγο μεμονωμένα. Οπότε θα υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτό τον γονέα.

Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση που ενημερώσουν το μητρώο της εφορίας μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

Τα εισοδήματα από Airbnb θα δηλωθούν στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2.

Δεν αποκλείεται απόφαση για χαλάρωση προθεσμιών

Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση της ΑΑΔΕ για τον τύπο και το περιεχόμενο των νέων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ορίζεται πως το χρονοδιάγραμμα των δόσεων δεν αλλάζει και πως ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα υπουργική απόφαση που να χαλαρώνει τις προθεσμίες. Δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα για μηνιαία καταβολή του φόρου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ορατός ο κίνδυνος, με την ξεχωριστή δήλωση, τεκμήρια που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην καλύπτονται από τον κάθε σύζυγο μεμονωμένα

Documento Newsletter