Οι Ουκρανοί πιέζουν για περισσότερη διαφάνεια μετά από κραυγαλέα σκάνδαλα διαφθοράς

Οι Ουκρανοί πιέζουν για περισσότερη διαφάνεια μετά από κραυγαλέα σκάνδαλα διαφθοράς

Αντιδράσεις προκαλούν στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν οδηγήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθαιρέσει ακόμα και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ολέξι Ρέζνικοφ.

Όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν υπογράψει μέσα σε τρεις μέρες ένα αίτημα (petition) που αναρτήθηκε διαδικτυακά ζητώντας διαφάνεια σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία δημόσιων αξιωματούχων, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στη διαφθορά σε καιρό πολέμου.

«Αυτή την ώρα, το να κρύβουμε τις δηλώσεις αυτές (τα πόθεν έσχες) από τους Ουκρανούς ισοδυναμεί με το να καλύπτουμε τη γενικευμένη διαφθορά στη χώρα», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Αναρτημένο στον ιστότοπο της προεδρίας που αφορά στις πρωτοβουλίες των πολιτών, συγκέντρωσε περισσότερες από 83.000 ψήφους, πολύ περισσότερες από τις 25.000 που απαιτούνται προκειμένου ο αρχηγός του κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απαντήσει.

Τον καλούν να αναπέμψει ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, χάρη στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Το πρόβλημα είναι μια τροπολογία, που εγκρίθηκε την Τρίτη από τους βουλευτές σε δεύτερη ανάγνωση, η οποία υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά ουσιαστικά διατηρεί το απόρρητο για ένα επιπλέον έτος.

Όμως οι υπογράφοντες, που υποστηρίζονται από ΜΚΟ, ζητούν άμεση δημόσια πρόσβαση, ώστε η κοινωνία των πολιτών να μάθει ενδεχόμενους περιπτώσεις αθέμιτων πλουτισμών.

«Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ένα εργαλείο ελέγχου των αποφάσεων των αντιπροσώπων του κράτους που παραμένει η κύρια εξασφάλιση κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), το 89% των Ουκρανών θεωρούν πως η διαφθορά είναι σοβαρό πρόβλημα. Είναι μάλιστα η δεύτερη κύρια ανησυχία τους, πίσω μόνο από την εισβολή της Ρωσίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα σε καιρό πολέμου, όταν βλέπουμε όλα τα σκάνδαλα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και αφορούν διαμερίσματα, σπίτια στο εξωτερικό και πολυτελή αυτοκίνητα», εκτίμησε η AntAC, μια ειδική μη κυβερνητική οργάνωση.

Με ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7, ο πρόεδρος Ζελένσκι δίνει εγγυήσεις σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα τους τελευταίους μήνες.

Χθες, Πέμπτη, ένας πρώην σύμμαχος, ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Κολομόισκι, παραπέμφθηκε σε δίκη ως ύποπτος υπεξαίρεσης κεφαλαίων από τράπεζα την οποία είχε ιδρύσει.

Και στα τέλη Αυγούστου, τουλάχιστον 200 στρατολογικά κέντρα ερευνήθηκαν εξονυχιστικά προκειμένου να ξεριζωθεί ένα σύστημα που επέτρεπε στους στρατεύσιμους να πληρώνουν για να διαφύγουν τη στράτευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter