Μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο είναι οι όροι που θέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε συνέντευξή της σε δημοσιογράφους των ευρωπαϊκών εφημερίδων Le Figaro, El Pais και Le Soir, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: “Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό, δεδομένων όλων αυτών που έχει περάσει η οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε αστήρικτα μακροικονομικά πλαίσια”, σημείωσε η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα.
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Ταμείου επεσήμανε: “Το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αν νομοθετηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να υλοποιηθούν, και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί ώστε να ταιριάζει στη δική μας ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ. Επομένως, είναι πιθανό. Και έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος”.
Για την κυρία Λαγκάρντ η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν εξαντλείται στο ποσό που θα συνεισφέρει αλλά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “είναι περισσότερο η πειθαρχία μας, η ακεραιότητά μας και η τεχνογνωσία μας” που στην πραγματικότητα “έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους”.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως “αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα”. Υπογράμμισε σκόμα πως με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα κριθεί το πόσο χρέος πρέπει να αναδιαθρωθεί, όμως “δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μας ότι σε κάποιο βαθμό είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση χρέους”.
Όσο για τους λόγους που το ΔΝΤ καθυστερεί τόσο να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: “Επειδή θέλουμε ‘δύο πόδια’ για το πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και πλησιάζουμε: η ομάδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί, να τελειοποιήσει, να βάλει πράγματα επί χάρτου, ώστε να είναι μία δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών. Επομένως, χρειαζόμαστε ισχυρές μεταρρυθμίσεις – και χρειαζόμαστε χρέος που να είναι βιώσιμο. Και γι’ αυτό, η αναδιάθρωση θα χρειαστεί. Δεν το έχουμε ακόμα αυτό, και η συζήτηση πάνω σε αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί”.