Η Ρωσία θα προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της επίθεσης, αν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις περιοχές της χώρας, υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας την Παρασκευή 14/6.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος ζητάει την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει επίσης εδάφη που δεν έλεγξε ποτέ η Μόσχα κατά τη διάρκεια της διετούς και πλέον εισβολής της, ή από τα οποία αποχώρησε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes (FT) οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου, ήταν οι πιο συγκεκριμένοι όροι που έθεσε ο Πούτιν για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.
Η Ουκρανία, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι απίθανο να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν, οι οποίοι θα έδιναν ουσιαστικά στη Ρωσία τον έλεγχο των παραπάνω περιοχών.
Οι G7 δίνουν στην Ουκρανία 50 δισ. από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Ομάδας της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία συμφώνησαν σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της για επιβίωση.
Οι οικονομικοί αυτοί πόροι προκύπτουν από τους τόκους των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, που δεσμεύτηκαν μετά την έναρξη του πολέμου το 2022 και παραμένουν «παγωμένα» σε δυτικές χώρες.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη, είναι το αν αυτά τα χρήματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της σύγκρουσης, που πλέον μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Τα χρήματα μπορεί να «φτάσουν» στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επιβεβαίωσε τη συμφωνία την Τετάρτη 12/6 πριν από την επίσημη ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής όπως μεταδίδει το Associated Press.
Πούτιν: «Η κλοπή των περιουσιακών στοιχείων μας δε θα μείνει ατιμώρητη»
Οξεία ήταν η αντίδραση του Ρώσου προέδρου για τα σχέδια των δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τόκους από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Είναι κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη», διαμήνυσε ο ίδιος.
Ο Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα ενός παρόμοιου δυτικού «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων. «Παρά όλη τη ραθυμία, η κλοπή σίγουρα θα παραμείνει κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
«Τώρα γίνεται φανερό σε όλες τις χώρες, εταιρείες και τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους δεν είναι καθόλου ασφαλή τόσο με τη νομική, όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Προειδοποίηση ΟΗΕ: Η μάχη κατά των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων απειλείται
Liberation: «Η γαλλική Αριστερά συμφώνησε για νέο Λαϊκό Μέτωπο»
G7: Σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το δικαίωμα στην άμβλωση
G7: Ο Μπάιντεν πάλι «χάνεται στο κενό» – Το video που κάνει το γύρο του κόσμου
Κολομβία: Προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε παιδιά που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα