Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν στον Σολτς για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν στον Σολτς για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου από τη συνάντηση Πούτιν Σολτς το 2022 (Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συνομιλία μίας ώρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σολτς «καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να τον τερματίσει και να αποσύρει τα στρατεύματά του», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Γερμανός καγκελάριος «προέτρεψε την Ρωσία να εμφανιστεί πρόθυμη για διαπραγμάτευση με την Ουκρανία με στόχο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ενώ τόνισε την αδιαφιλονίκητη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για όσο διάστημα χρειαστεί», προσθέτει η ανακοίνωση.

Προηγουμένως ο καγκελάριος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα μιλήσει μαζί του εκ νέου μετά την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, διευκρινίζει η καγκελαρία.

Οι τρεις όροι του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, έθεσε τους όρους του για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε στον Σολτς ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, να βασίζεται στη «νέα εδαφική πραγματικότητα» και να αντιμετωπίζει στη ρίζα τις αιτίες της σύγκρουσης.

Επί της ουσίας, η Ρωσία ζητάει την παράδοση από την Ουκρανία των εδαφών που έχει καταλάβει, περίπου το 20% της Ουκρανίας, τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική ουδετερότητά της. Πρόκειται για τα πάγια αιτήματα της Μόσχας, η οποία φαίνεται πλέον να εδραιώνει τη θέση ισχύος που επιδίωκε στο δρόμο προς πιθανές διαπραγματεύσεις.

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Σολτς «τόνισε ότι η αποστολή βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για πολεμικές αποστολές κατά της Ουκρανίας συνδέεται με μια σοβαρή κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προκαλώντας ανησυχίες στην Ευρώπη ότι μια τέτοια συμφωνία θα φέρει σε μειονεκτική θέση την Ουκρανία και πιθανώς να παγιώσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ και έχει υποσχεθεί πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πούτιν: Η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει την ενεργειακή συνεργασία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες εάν το Βερολίνο ενδιαφέρεται, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό».

Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές σταμάτησαν μετά την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας το 2022.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερθείς στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, είπε ότι έδειξε βαθιές διαφωνίες για την Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι μίλησαν ήταν εξαιρετικά θετικό.

«Υπήρξαν αρκετά λεπτομερείς συζητήσεις, πρώτα απ’ όλα για το ουκρανικό θέμα, ειλικρινείς συζητήσεις… Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σύμπτωση απόψεων εδώ.. υπάρχουν αρκετά βαθιές διαφωνίες, αλλά το ίδιο το γεγονός του διαλόγου είναι εξαιρετικά θετικό».», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Ουκρανία: Τα τηλεφωνήματα με τον Πούτιν δεν έχουν καμία αξία στην προσπάθεια για ειρήνη

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφεραν καμία προστιθέμενη αξία στην πορεία προς την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία, μετά τη συνομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο ηγέτη.

«Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις μακροσκελείς συνομιλίες σαν μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του. Επί του παρόντος, οι συνομιλίες δίνουν στον Πούτιν μόνο την ελπίδα να αποδυναμωθεί η διεθνής απομόνωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι.

Διαβάστε επίσης:

Pfizergate: Η επικοινωνία για τα εμβόλια μεταξύ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άλμπερτ Μπουρλά στο μικροσκόπιο του Γενικού Δικαστηρίου

Περού: Η Κίνα έφτιαξε μεγαλιμάνι και διευρύνει την επιρροή της στην Λατινική Αμερική

ΗΠΑ: Αθωώνεται μετά από 16 χρόνια φυλακή μία μητέρα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για παιδοκτονία

Documento Newsletter