Οι ομολογίες διάπραξης αδικημάτων

Οι ομολογίες διάπραξης αδικημάτων

Σάλο προκάλεσε η δηµόσια παραδοχή του Αδ. Γεωργιάδη για τους λόγους που η Θεσσαλονίκη γιόρτασε ξέγνοιαστα την εορτή του Αγίου ∆ηµητρίου. «Τότε κάποιοι λοιµωξιολόγοι µας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου ∆ηµητρίου. Εµείς από σεβασµό στην παράδοση, την ορθοδοξία και την πίστη δεν βάλαµε καραντίνα πριν από τη γιορτή του Αγίου ∆ηµητρίου» οµολόγησε ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας.

Τα λόγια του εξέθεσαν τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τα µέλη της επιτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική αλλά και σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε δηλώσει ότι ουδέποτε υπήρξε σχετική εισήγηση των ειδικών για την επιβολή lockdown νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης σε διαδικτυακή εκποµπή είχε αποδώσει τα αίτια της εκθετικής αύξησης στους «ανοιχτόκαρδους» και «εκδηλωτικούς» Θεσσαλονικείς.

Με τον επικεφαλής της επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα να παρατηρεί σιωπηλός τις εξελίξεις, ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε το µέλος της επιτροπής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης µε τη Ν∆ το 2015 Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Υπήρξε µια συζήτηση έγκαιρα, όπου όσοι θέλαµε τη λήψη µέτρων ήµασταν µειοψηφικοί. Αρα η επιτροπή δεν ζήτησε µέτρα επισήµως από την κυβέρνηση» δήλωσε, µε τον Αδ. Γεωργιάδη να παίρνει αµέσως τη σκυτάλη στα social media προκειµένου να διαψεύσει για άλλη µία φορά τον εαυτό του και να αποδείξει τη… συλλογική παρανόηση. «Ουδέποτε αναφέρθηκα σε εισήγηση της επιτροπής των λοιµωξιολόγων. Αναφέρθηκα σε κάποιους λοιµωξιολόγους, αυτούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά δίκτυα και εισηγούντο αυστηρότερα µέτρα. Είναι αυτονόητο ότι εισήγηση της επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου ∆ηµητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση» είπε και έστρεψε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα.

Το αβίαστο ερώτηµα που προκύπτει είναι γιατί απολογήθηκε ο υπουργός αφού δεν υπήρχε σχετική εισήγηση; Εξ όσων γνωρίζουµε τηλεπωλητής ήταν, όχι µέντιουµ. Κι αν κάποιος αντιτείνει πως αναλογίστηκε το πολιτικό βάρος των χιλιάδων νεκρών, τότε σίγουρα θα έχει ξεχάσει τους on air πανηγυρισµούς του στον Σκάι ακριβώς την περίοδο που στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση βρισκόταν εκτός ελέγχου. Με βάση τα προαναφερθέντα, δεν υπάρχει ισχυρότερη απόδειξη για την επιτακτική ανάγκη κατάθεσης και δηµοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής.

Ο αναρµόδιος, οι συσκέψεις και το «σεντράρισµα»

Η έκλαµψη φιλαληθείας του αντιπροέδρου της Ν∆ επανέφερε στην επιφάνεια την απόπειρα του πρωθυπουργού να διαχύσει την ευθύνη στους δηµάρχους κεντρικής Μακεδονίας. Από το βήµα της Βουλής και όχι µόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσθέσει στο κάδρο και τους τοπικούς άρχοντες, ισχυριζόµενος ότι ουδέποτε ζήτησαν αυστηροποίηση των µέτρων πριν από τον εορτασµό του Αγίου ∆ηµητρίου. Ακολούθησε η ανακοίνωση του δηµάρχου Αµπελοκήπων – Μενεµένης Λάζαρου Κυρίζογλου, ξεδιαλύνοντας πλήρως το τοπίο.

«Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να µην πραγµατοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριήµερου εορτασµού του Αγίου ∆ηµητρίου και να µην πραγµατοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των µέτρων. Ο γράφων και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης ∆ήµων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ∆ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτεζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενηµέρωση των δήµων για τα επιδηµιολογικά στοιχεία της περιοχής τους» αντέταξε ο Λάζ. Κυρίζογλου σε σχέση µε όσα εκτυλίχθηκαν στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επ’ αυτού, ο τοµεάρχης Περιβάλλοντος και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάµελλος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, µε τον τελευταίο να δηλώνει αναρµόδιος για να απαντήσει. «Αποδείχθηκε µε τραγικό τρόπο ότι η Ν∆ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζονται µε κοµµατική σκοπιµότητα τις αποφάσεις της επιτροπής επιδηµιολόγων, ενώ αποκρύπτουν τα πρακτικά της.

Την πολιτική υποκρισία απέδειξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς δηλώνοντας εγγράφως στη Βουλή “αναρµόδιος” για τη διαχείριση της πανδηµίας και για συσκέψεις που ο ίδιος προήδρευε!» αναφέρει στο Documento ο Σωκρ. Φάµελλος και συµπληρώνει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε προληπτικά µέτρα, ενώ την ώρα της κρίσης δεν στήριξε τη Θεσσαλονίκη και τις δοµές υγείας. «Οδήγησε σε ανεπάρκεια των ΜΕΘ και υγειονοµικών ενώ ακόµη και τώρα δεν προχωρά ο γενικευµένος έλεγχος µε τεστ.

Από τη µία µετέτρεψαν τον εµβολιασµό σε ρουσφέτι για στελέχη της Ν∆, ακυρώνοντας εµβόλια σε υγειονοµικούς, και από την άλλη συνεχίζουν τις παλινωδίες σε σχολεία, τις εκκλησίες τα Θεοφάνια, το click away κ.λπ.» στηλιτεύει και καταλήγει προαναγγέλλοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Νοέµβριο έχει αναδείξει το θέµα και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. ∆εν θα επιτρέψουµε να κουκουλωθούν οι ευθύνες και οι λανθασµένες επιλογές, ως ελάχιστο µέτρο δηµοκρατίας και σεβασµού στη ζωή και την υγεία, αλλά και ως µέτρο πίεσης για να ληφθούν έστω και τώρα µέτρα για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά για την πανδηµία. Και η συζήτηση αυτή µε αποκαλύψεις θα µεταφερθεί σύντοµα και στην αίθουσα της ολοµέλειας».

Στα τυφλά βαδίζουν οι δήµαρχοι

Το Documento επικοινώνησε µε δηµάρχους της κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόµενη νέα έξαρση του ιού µετά τα όσα έλαβαν χώρα στον εορτασµό των Θεοφανίων, ενώ αρκετοί εξ αυτών καυτηριάζουν ότι δεν έχουν στα χέρια τους τα απαιτούµενα επιδηµιολογικά στοιχεία προκειµένου να καταρτίσουν τον απαιτούµενο σχεδιασµό.

«Είµαστε καµένοι στον χυλό και φυσάµε και το γιαούρτι» σχολιάζει ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, µε φόντο όσα διαδραµατίστηκαν την Τετάρτη, επικρίνοντας το γεγονός ότι παρά το «βεβαρυµένο» επιδηµικό παρελθόν, στα χέρια τους φτάνουν µόνο οι εβδοµαδιαίες αναφορές του ΕΟ∆Υ. «Είχα ζητήσει να έχω τον αριθµό των τεστ που γίνονται στον δήµο, τα αποτελέσµατα και την κατανοµή τους ανά περιοχή. ∆εν αρκεί να δίνεται σε έναν δήµο µε τόσο µεγάλη έκταση ο συνολικός αριθµός και µόνο» τονίζει και καταλήγει λέγοντας: «Μέχρι στιγµής εκείνο που µου δίνεται είναι κάποιες εβδοµαδιαίες καταγραφές ενεργών κρουσµάτων, πόσοι νοσηλεύονται και πόσοι είναι σε κατ’ οίκον περιορισµό. Με αυτά τα στοιχεία θα µπορούσαµε να δράσουµε ανάλογα».

Ακόµη πιο αποκαλυπτικός είναι ο δήµαρχος Λαγκαδά. Ο Γιάννης Ταχµατζίδης υποστήριξε πως δεν λαµβάνει ούτε τις καθιερωµένες επιδηµιολογικές εκθέσεις, καυτηριάζοντας την αδιαφορία του ΕΟ∆Υ για τη διεξαγωγή εκτεταµένης δειγµατοληψίας στον δήµο του. «Επειδή είχαµε µεγάλο επιδηµιολογικό φορτίο µε αρκετούς θανάτους, είχα ζήτησα να έρθει συνεργείο του ΕΟ∆Υ για να κάνει τεστ στον πληθυσµό. Αλλά δεν ήρθε. Εχει τουλάχιστον µία εβδοµάδα από τότε που έκανα το αίτηµα και δεν επικοινώνησε κανένας µαζί µας» δηλώνει και αποδοκιµάζει όσα σηµειώθηκαν τα Θεοφάνια: «Κι εγώ θρησκευόµενος είµαι, αλλά εδώ έχουµε να κάνουµε µε ένα τεράστιο πρόβληµα. Η γνώµη µου είναι ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν οι εκκλησίες και σε προγενέστερο χρόνο τα µέτρα θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρά γιατί θα είχαµε αποφύγει πολλά».

Ο δήµαρχος Θέρµης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανησυχεί σφόδρα για το λάθος σήµα που δόθηκε την Τετάρτη, κρίνοντας ότι ο αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχουν συνεννοηθεί για να αποφευχθεί αυτή η «ανεπίτρεπτη εικόνα». «Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να φτάνουµε ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Αυτά λύνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και δεν αφήνουµε την κοινωνία µας να σπαράσσεται κατ’ αυτό τον τρόπο» υπέδειξε. Σχετικά µε την απόπειρα του πρωθυπουργού να διαχύσει την ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση απάντησε: «∆εν ξέρω σε ποιους τοπικούς άρχοντες αναφερόταν. Εµάς δεν µας ζητήθηκε ποτέ η άποψή µας και δεν µας φώναξε ποτέ κανείς». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα εβδοµαδιαία στοιχεία του ΕΟ∆Υ, ενώ ξεκαθαρίζει πως πριν από περίπου δύο µήνες ο δήµος δεν λάµβανε καµία έκθεση για την πορεία των κρουσµάτων στην περιοχή.

Ικανοποιηµένος µε τα δεδοµένα που λαµβάνει από τον ΕΟ∆Υ δηλώνει και ο δήµαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος δικαιολογεί και την αδυναµία των αρµόδιων αρχών να παράσχουν τα εν λόγω στοιχεία κατά το προηγούµενο διάστηµα που επήλθε και η «έκρηξη» του κορονοϊού. «Ο αντίλογος ήταν ότι αν υπήρχε έξαρση, η πολιτική προστασία θα επικοινωνούσε και θα µας ενηµέρωνε καθώς υπήρχε ο φόβος πως τυχόν δηµοσιοποίηση θα προκαλούσε ένταση και πανικό στους δήµους» ήταν τα λόγια του. Ως προς τον εορτασµό των Θεοφανίων, εξήγησε ότι κάθε δραστηριότητα που µπορεί να αποτελέσει πηγή αύξησης κρουσµάτων µοιραία προκαλεί ανησυχία. «Αυτό βέβαια θα το δούµε σε 15 µε 20 µέρες από τώρα. Η εικόνα που έχω για τον δικό µου δήµο είναι ότι δεν παρατηρήθηκε συνωστισµός των πιστών. Βέβαια, καθετί που παρεκκλίνει από τα περιοριστικά µέτρα µπορεί να δηµιουργήσει επιπλέον πρόβληµα» κατέληξε.

Documento Newsletter