Οι Ολλανδοί μεγαλοεπενδυτές και πελάτες του κυρίου Δένδια

Οι Ολλανδοί μεγαλοεπενδυτές  και πελάτες του κυρίου Δένδια

Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή… 

Να έχεις γείτονες μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου: την οικογένεια των γνωστών μεγαλοτραπεζιτών Ρότσιλντ –που συμβουλεύουν και την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους– και την οικογένεια Βέσελς, που σύμφωνα με το «Forbes» είναι η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια της Ολλανδίας με περιουσία που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μάλιστα δίπλα από το σπίτι σου. Δίπλα… τρόπος του λέγειν. Στο νησί σου, όμως, την Κέρκυρα… Για την ακρίβεια, οι Ρότσιλντ έχουν μια εκπληκτική βίλα στην Κερασιά, κοντά στην Κασσιόπη, στο ομορφότερο σημείο του νησιού. Και κάπου εκεί κοντά και οι Ολλανδοί της οικογένειας Βέσελς.

Και ο… Ελληνας γείτονας στην πόλη. Ομως ο Κερκυραίος δικηγόρος και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας μάλλον είναι άνθρωπος που ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Να, για παράδειγμα, μόλις με 22.000 ευρώ –ψιθυρίζουν στην Κέρκυρα– αγόρασε ένα εξαιρετικό σκάφος πολλαπλάσιας αξίας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Η συνεργασία του δικηγορικού γραφείου του κ. Δένδια με τη Rothschild είναι γνωστή εδώ και καιρό. Ομως ο κύκλος φαίνεται να κλείνει με τη νέα φάση. Αυτήν της συνεργασίας των δύο με την οικογένεια Βέσελς ή για την ακρίβεια με τους κληρονόμους του Ντικ Βέσελς.

Ετσι λοιπόν, μέσω ενός οικογενειακού (family) fund, του Reggeborgh, που χρησιμοποιεί ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη Rothschild και ως νομικό σύμβουλο το γραφείο του Νίκου Δένδια, έχουν ήδη κάνει σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στον ελλαδικό χώρο. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο επικεφαλής της ΝΔ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα επειδή η κυβέρνηση υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα με την πολιτική της ειδικά στο μέτωπο της φορολόγησης..

Εξαγορές και απόπειρες

Πριν από έναν μήνα περίπου γινόταν γνωστό ότι ο εκ των βασικών μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Νίκος Κάμπας πούλησε σημαντικό τμήμα της συμμετοχής του (το 9%) στη Reggeborgh Invest, η οποία κατ’ αυτό τον τρόπο γίνεται ο τρίτος μέτοχος – μετά τη York Global Finance που διαθέτει 15,66% και τον Γιώργο Περιστέρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, που διαθέτει ποσοστό 13,9%. Η ολλανδική εταιρεία δαπάνησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτή την εξαγορά.

Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες απόπειρες. Η μία αφορούσε εξαγορά του ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία Ελλάκτωρ η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα και η άλλη διεκδικεί τη χρεοκοπημένη Forthnet από τις Vodafone – Wind σε συνεργασία με το βασικό ανταγωνιστικό σχήμα.

Από πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα υπήρξε καθολική άρνηση. Στην περίπτωση της Forthnet οι Ολλανδοί ζήτησαν τον έλεγχο του 51% στο υποψήφιο σχήμα αλλά η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή και αποχώρησαν από το σχήμα διεκδίκησης.

Με αξιώσεις φαίνεται να μπαίνουν οι κληρονόμοι της οικογένειας Βέσελς και στη διεκδίκηση του 51% των ΕΛΠΕ, μια μάχη που αναμένεται να κριθεί σε επίπεδα που πιθανώς θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ: οι Ολλανδοί είναι συνεταίροι της Vitol –που εμφανίζεται ως διεκδικητής του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων και εκδήλωσε ήδη το σχετικό ενδιαφέρον– στην εταιρεία διυλιστηρίων και αποθήκευσης καυσίμων Varo. Πληροφορίες θέλουν το ολλανδικό οικογενειακό fund να εξετάζει και άλλες επενδυτικές κινήσεις.

Από τέσσερις υπαλλήλους… μεγαλοκατασκευστές

Η ιστορία των Ολλανδών πελατών του επιφανούς στελέχους της ΝΔ και δικηγόρου Ν. Δένδια είναι κλασική ιστορία αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών.

Ο ιδρυτής της ολλανδικής δυναστείας Ντικ Βέσελς δούλευε το 1960 στην ομώνυμη οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, την οποία ο πατέρας του, Αρεντ, ξεκίνησε το 1933. Πατέρας και γιος είχαν μόλις τέσσερις υπαλλήλους. Το 1968 ανέλαβε την επιχείρηση από τον πατέρα του. Μαζί με τον αδελφό του, Χέρμαν Βέσελς, ο οποίος προσχώρησε στην εταιρεία το 1974, αναπτύχθηκαν σημαντικά στις κατασκευές και η εταιρεία τους έφτασε να απασχολεί περίπου 1.250 υπαλλήλους το 1990.

Μέσα από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και εξαγορές δημιουργήθηκε η πολυεθνική Volker Wessels με 120 θυγατρικές και 16.000 υπαλλήλους.

Τα χρήματα που κέρδισε η Wessels επενδύθηκαν στην εταιρεία επενδύσεων Reggeborgh, η οποία ιδρύθηκε το 1991. Αυτή είναι πλέον που κάνει και τις επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του 62χρονου Χένρι Χόλτερμαν, γαμπρού του αποβιώσαντος τον Νοέμβριο του 2017 Ντ. Βέσελς.

Η οικογένεια έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως και με το ποδόσφαιρο και ελέγχει την Τβέντε, μια από τις πιο γνωστές ολλανδικές ομάδες.

Documento Newsletter