Οι οικιακές συσκευές εκτόξευσαν την Public Group

Με τετραπλάσια λειτουργικά κέρδη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τζίρο άνω των 500 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 ο Ομιλος Public.

«Το 2023 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές όλων των εποχών για την Public Group» επισήμανε ο Ρόμπι Μπουρλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κατά την ετήσια ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας τη χρονιά που πέρασε, καθώς, όπως επισήμανε, χάρη στο νέο μοντέλο μετατροπής των καταστημάτων Public σε Public + home και τις πάνω από δώδεκα συνεργασίες με καινοτόμες εταιρείες, η Public Group αύξησε τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 20 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ πέρσι και πέτυχε πωλήσεις 515 κατ. ευρώ, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρσι, ξεπερνώντας το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ.

Γεγονός της χρονιάς για την εταιρεία υπήρξε η δημιουργία της νέας γενιάς καταστημάτων Public + home, στα οποία ο όμιλος ενσωμάτωσε την γκάμα προϊόντων της MediaMarkt υπό το brand της Public και με τα οποία πραγματοποίησε την είσοδό του στις λευκές συσκευές, οι οποίες έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Στο πλαίσιο αυτό εντός του 2023 15 καταστήματα του ομίλου μετατράπηκαν σε Public + home και η Public Group άντλησε το 27% του τζίρου της από τις λευκές συσκευές, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Επεκτάθηκε σε νέες υπηρεσίες

Για να ενισχύσει την εμπορική του συνταγή ο Ομιλος Public επέκτεινε συν τοις άλλοις μέσα στην περασμένη χρονιά τις υπηρεσίες που προσφέρει στον τομέα των πληρωμών και της παράδοσης, ακολουθώντας τις νέες τάσεις στο παγκόσμιο λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα, ενισχύοντας την ευελιξία των πληρωμών τα Public προχώρησαν στην επέκταση της υπηρεσίας Public Now, Pay Later με Klarna και στα φυσικά καταστήματα, ενώ πρόσθεσαν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω ApplePay και GooglePay στο public.gr. Επιπλέον, ο όμιλος αποτέλεσε τον μοναδικό retailer στην αγορά που δίνει τη δυνατότητα άτοκων δόσεων χωρίς πιστωτική κάρτα. Παράλληλα, λάνσαρε το νέο loyalty πρόγραμμα Public +, που περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων στο PublicWallet των πελατών και μακροπρόθεσμα επιβράβευση με ελκυστικά προνόμια.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί από τα Public, περιλαμβάνουν τη γρήγορη επισκευή smartphones, laptops και tablets μέσω της iRepair, τη next-day παράδοση σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα σε συνεργασία με τις BoxNow και SVUUM, την εγκατάσταση οικιακών συσκευών μέσω της πλατφόρμας douleutaras.gr, ενώ παράλληλα προσφέρονται νέες υπηρεσίες στο κομμάτι των πληρωμών μέσω συνεργασιών με την Klarna και τη Revolut. Επίσης, με την υπηρεσία secondgo τα Public βρέθηκαν το 2023 στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών για την αγορά πιστοποιημένων μεταχειρισμένων smartphones.

Επενδυτικό σχέδιο ύψους €10 εκατ.

Για το 2024 και σε βάθος τριετίας ο Ομιλος Public θα εφαρμόσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση του δικτύου φυσικών καταστημάτων Public + home από 59 που είναι σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο στα 70, την εγκατάσταση των iRepair μέσα σε όλα τα καταστήματα Public, αλλά και τη δημιουργία 24 shops-inshop με τη Vodafone, ανακοίνωσε ο Ρ. Μπουρλά.

Τέλος, μέσα στη χρονιά η Public Group θα προσθέσει στα καταστήματά της και την Apple, δημιουργώντας το μεγαλύτερο AppleShop της Ελλάδας στο Σύνταγμα.