Oι Νοσηλευτικές Ενώσεις ζητούν από τον ΟΗΕ δράση για την άρση της πατέντας των εμβολίων – Μιλούν για «εμβολιαστικό απαρτχάιντ»

Oι Νοσηλευτικές Ενώσεις ζητούν από τον ΟΗΕ δράση για την άρση της πατέντας των εμβολίων – Μιλούν για «εμβολιαστικό απαρτχάιντ»

Νοσηλευτικές ενώσεις από όλο τον κόσμο καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για  να κάμψει την αντίσταση μερικών πλούσιων χωρών σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων εν όψει του νέου κύματος κορονοϊού. Ενώσεις από 29 χώρες ανά την υφήλιο έχουν κάνει επίσημη έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν αποστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την άρνηση της ΕΕ, Βρετανίας, Νορβηγίας και Σιγκαπούρης να αναστείλουν τις πατέντες των εμβολίων λέγοντας ότι αυτή η άρνηση «παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας» και έχει τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η επιστολή διαμαρτυρίας «για τα εγκλήματα των πλούσιων χωρών» που εστάλη την Δευτέρα στην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην Υγεία, Τλαλένγκ Μοφόκενγκ, υπογράφεται από την ένωση Global Nurses United και την Προοδευτική Διεθνή που εκπροσωπούν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Υγεία. Στην επιστολή αυτή κατηγορούν τις πλούσιες χώρες ότι έχουν αντισταθεί στην προσωρινή αναστολή των εμπορικών πατεντών των εμβολίων (TRIPS) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι νοσηλευτές από χώρες-επίκεντρα της πανδημίας όπως η Βραζιλία και η Ινδία έχουν βιώσει από πρώτο χέρι την σφοδρότητα της πανδημίας που έχει προκληθεί από «πολιτική αδράνεια», γράφουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι. Αποκαλούν «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» την κατάσταση που έχει προκύψει από την αντίσταση των ανεπτυγμένων χωρών να ανασταλούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, αφού οι πλούσιες χώρες έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 7 δις. δόσεις ενώ ο αναπτυσσόμενος κόσμος μετά βίας έχει 300 εκατ. δόσεις.

Μια τέτοια ανισοκατανομή δεν είναι μόνο «κατάφωρα άδικη», αναφέρει η επιστολή, αλλά η αχαλίνωτη μετάδοση του κορονοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες αύξησε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών, όπως η Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στη Νότια Αφρική και η οποία ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να αυστηροποιήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλους κανόνες.

Η Νότια Αφρική, μαζί με την Ινδία, πίεσαν ήδη από το 2020 τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια, αναστέλλοντας την πολυεθνική συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια (TRIPS).

Μια προσωρινή απαλλαγή από την ΤRIPS για τα εμβόλια, λένε οι υποστηρικτές της πρότασης, θα επέτρεπε την ευρύτερη κατασκευή τους, βελτιώνοντας την παγκόσμια διανομή των εμβολίων. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τα μέλη του ΠΟΕ να κάνουν αυτό το βήμα μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter