Οι νέες μπίζνες του Mr Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Επικαιροποίηση-Αθωώθηκε)

Οι νέες μπίζνες του Mr Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Επικαιροποίηση-Αθωώθηκε)

Πως θα σας φαινόταν ότι ο Βασίλης Μηλιώνης ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power δραστηριοποιούνταν και πάλι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Απολύτως φυσιολογικό θα μου πείτε, καθώς από τη στιγμή που έχει αθωωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, έχει κάθε δικαίωμα άσχετα εάν από το σκάνδαλο αυτό ζημιώθηκε το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το energypress.gr, ο Βασίλης Μηλιώνης φέρετα να έχει ενεργό εμπλοκή στο project δημιουργίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.

Την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έλαβε η εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» από την ΡΑΕ για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα  Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία, η οποία φαίνεται να είναι ισραηλινών συμφερόντων και να ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ.

Ο Βασίλης Μηλιώνης, ενώ αρχικά κατείχε τη θέση του προέδρου της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ., έδωσε την θέση στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin, ενώ για τον εαυτό του κράτησε τη θέση του συμβούλου στο project.

Σημειώνεται ότι πρωτόδικα ο Μηλιώνης είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση. Σε δεύτερο βαθμό όμως αθωώθηκε.

Σε ότι αφορά το ποσό της υπεξαίρεσης των Energa – Hellas Power το αρχικό κατηγορητήριο το ανέφερε ότι ανέρχεται  236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους , δημόσιο , ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ για να τα πάρουν οι Δήμοι.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Μηλιώνης, διατηρούσε στενές οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που είχε τεκμηριωθεί μέσα από την κατάθεση του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι  «Μου ζήτησε (σ.σ.: ο Δημητριάδης) να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε τον Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον κ. Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη».

Επικαιροποίηση

Κατόπιν αίτησης του επιχειρηματία, Αριστείδη Φλώρου, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, και αποστολής των επικαλούμενων απ’ αυτόν αθωωτικών αποφάσεων, η παρούσα ανάρτηση επικαιροποιείται, σύμφωνα με τις Αρχές της ακρίβειας και της αναλογικότητας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος, ο οποίος αποτελεί ιδιαίτερα προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο, ως εξής:

  • Ο Αριστείδης Φλώρος, διά της υπ’ αριθμ. 575/11-04-2024 αποφάσεως του Β΄ Ποινικού Τμήματος Διακοπών του Αρείου Πάγου, υπό την σύνθεση των Χρήστου Νάστα (Προεδρεύοντος Αρεοπαγίτη και παράλληλα Εισηγητή), Τριανταφύλλης Δρακοπούλου και Σταύρου Μάλαινου, και εκπροσωπούμενος από τους Δικηγόρους, Ανδρέα Γαβαλά και Ευσταθία Σαλμά, κρίθηκε αθώος των αξιόποινων πράξεων της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τις οποίες είχε καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, απορριφθείσης αιτήσεως για αναίρεσή της. Το Β΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, προέβη σε επανάληψη της ποινικής διαδικασίας υπέρ του αμετάκλητα καταδικασθέντος, και έκρινε ότι αναδύθηκαν νέα γεγονότα που δεν ήταν γνωστά στους δικαστές που τον είχαν καταδικάσει αμετάκλητα, και συγκεκριμένα ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τόσο δε ουσιώδη και συντριπτικά που έκρινε ότι δεν απαιτείται καν η αποστολή της δικογραφίας στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για νεότερη κρίση, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας.
  • Ο Αριστείδης Φλώρος, διά της υπ’ αριθμ. 124, 177/02-05-2024 αποφάσεως του Α΄ Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε αθώος της αξιόποινης πράξης της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε βάρος του Δικηγόρου, Γεώργιου Αντωνόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι ο αθωωθείς κατηγορούμενος δεν είχε καμία σχέση με την τέλεση του σε βάρος του εγκλήματος και ότι είχε παραπλανηθεί από αναφορές συγκατηγορουμένων του.

Το αίτημα του Αριστείδη Φλώρου, για διαγραφή των επικαλούμενων απ’ αυτών αναρτήσεων των ιστοσελίδων www.documentonews.gr και www.koutipandoras.gr, παρά την κατάθεση αγωγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, δεν γίνεται δεκτό για τους εξής λόγους:

  • Η υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί αμετάκλητα ο κατηγορούμενος, γνωστή ως Energa-Hellas, αποτελεί μία υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, που απασχολεί ακόμη το αναγνωστικό κοινό, όπως άμα και κάθε έτερη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη.
  • Ο εν λόγω αθωωθείς κατηγορούμενος, για τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, εν συνεχεία καταδικάστηκε τελεσίδικα για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, τις οποίες εξασφάλισε για την αποφυλάκισή του.
  • Οι πληροφορίες που αφορούν στον αιτούντα, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, είναι πλέον απολύτως ακριβείς και είναι αναγκαίες, καθόσον αφορούν στον επαγγελματικό του βίο και διαγωγή.
  • Η επικαιροποίηση των αναρτήσεων είναι απολύτως αναλογική και πληροί τα κριτήρια του GDPR2016 και του Ν. 4624/2019.
  • Τυχόν διαγραφή των αναρτήσεων παραβιάζει υπέρμετρα την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως όταν στην παρούσα υπόθεση έγινε επανάληψη της ποινικής δίκης υπέρ του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, και κρίθηκε ότι ήταν εξαρχής αθώος πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, για τις οποίες είχε κρατηθεί προσωρινά, είχε καταδικαστεί αμετάκλητα, και πλέον δικαιούται ακόμη και αποζημίωσης από το Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τυχόν ευθύνες δικαστικών λειτουργών.

 

Documento Newsletter