Οι μυστηριώδεις ομπρέλες του Τσίπρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Harvard  αν κρίνω από όσα γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Φυσικά δεν έχω τις γνώσεις για να αξιολογήσω πόσο σημαντικό ήταν το ταξίδι, αλλά πιστεύω τον ίδιο τον Τσίπρα και φυσικά εκείνον τον καθηγητή ο οποίος δήλωσε σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης, ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε πολύ καλές εντυπώσεις κυρίως με τα Αγγλικά του. Όσο και αν η συγκεκριμένη δήλωση σχολιάστηκε αρνητικά και πικρόχολα με σχόλια του τύπου «πήγε στο Χάρβαρντ για να αποδείξει ότι φοίτησε επιτυχώς στα «Αγγλικά-Γαλλικά Στρατηγάκη»», το καλό πρέπει να λέγεται. Τώρα γιατί έχει αυτή την επιμονή να μιλάει Αγγλικά (ακόμη και την περίοδο που έτρωγε την καμήλα και την ουρά της) ενώ μεγάλοι ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Ερντογάν ή ο Μακρόν, δεν έχουν μιλήσει ποτέ Αγγλικά σε επίσημες συναντήσεις, είναι μάλλον θέμα καθαρά ψυχολογικό.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθεί αντάξια δίπλα στον Κώστα Μπακογιάννη, που έκανε πρώτος το tour Αθήνα- Χάρβαρντ αλλά και τον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος είχε και αυτός την μικρή ιστορία του στο ιστορικό ίδρυμα (κοιμήθηκε μάλιστα στον ξενώνα Κένεντυ αν θυμάμαι καλά).

Η παρουσία ωστόσο του Τσίπρα στο αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, διαφημίστηκε πολύ από τον ίδιο. Κάθε μέρα πόσταρε στα social media φωτογραφίες με προσωπικότητες με αντίστοιχο κείμενο στο οποίο επιχειρούσε να αποδώσει τη δέουσα σημαντικότητα της συνάντησης. Σε βαθμό παρεξηγήσεως μάλιστα, αφού άνθρωπος του νυν Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, σχολίαζε με κακεντρέχεια, ότι τον συγκινεί ο Τσίπρας γιατί «μου θυμίζει τη θεία μου τη Μαρίτσα, η οποία όταν πήγε στην Αστόρια, έστελνε γράμματα με φωτογραφίες που την εμφάνιζαν δίπλα στον παπά της ενορίας, έναν σύμβουλο της ΑΧΕΠΑ αλλά και αυτόν ακόμη τον Χρήστο με τη θρυλική χασαποταβέρνα στην 23η οδό». Γι αυτή τη χασαποταβέρνα, παρεμπιπτόντως, λέει τα καλύτερα και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ωστόσο η τελευταία ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού από το Χάρβαρντ, μου έκανε εντύπωση γιατί ενώ έχει πλήθος φωτογραφιών με τις προσωπικότητες που τον αποχαιρέτησαν, έχει και δύο που τον εμφανίζουν να κοιτάει ένα πλήθος με ομπρέλες. Η φωτογραφία δεν έχει από κάτω επεξήγηση και αρχικώς φαντάστηκα ότι αποτελεί ίσως έναν συμβολισμό για την πάλαι ποτέ φράξια της Ομπρέλας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι του τύπου «δεν είναι μόνο ο Τσακαλώτος με τις Οξφόρδες του, είμαι και εγώ με το Χάρβαρντ» αλλά μετά θυμήθηκα ότι ο πρώην πρωθυπουργός  αν ήθελε να υπονοήσει κάτι θα έδινε αμέσως διαρροή στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, οπότε για να μην υπάρχει κάτι σχετικό, μάλλον δεν επρόκειτο περί συμβολισμού.

Επειδή όμως με έφαγε η περιέργεια έψαξα να δω τι είναι αυτή η φωτογραφία. Και στάθηκα τυχερή, όπως κάθε άνθρωπος που ψάχνει. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν, ατενίζει από μακριά τις διαδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στο Χάρβαρντ, μετά την απόφαση του Τραμπ να κόψει 2,2 δις δολάρια χρηματοδότηση γιατί το Πανεπιστήμιο «δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον αντισημιτισμό». Ο Τραμπ φυσικά λέγοντας αντισημιτισμός, αναφέρεται στην ελευθερία που υπάρχει στο Χάρβαρντ να εκφράζονται καθηγητές και φοιτητές κατά των εγκλημάτων στη Γάζα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Τραμπ και ξεκίνησε διαμαρτυρίες. Σας παραθέτω μάλιστα μια φωτογραφία των διαδηλώσεων, όπου φαίνονται τα συνθήματα κατά του Τραμπ και της προσπάθειας λογοκρισίας τα οποία δεν φαίνονται στις φωτογραφίες του Τσίπρα.

Θα μου πείτε, καλά ο Αλέξης της Αριστεράς και της προόδου, ήταν στο Χάρβαρντ τις μέρες που φλεγόταν και δεν έγραψε δυο λέξεις για αυτό αλλά απαθανάτισε πονηρά όσα συνέβαιναν σε φωτογραφία για ένα μελλοντικό «ήμουν κι εγώ εκεί»; Τι να σας πω. Επ’ αυτού δεν μπορώ να απαντήσω. Ίσως να σκέφτηκε πως κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε. Δεν είναι εποχές να τα βάζεις με τον Τραμπ. Οπότε είναι πιο χρήσιμο να βάζεις φωτογραφία με ομπρέλες και να γράφεις για την «ανάγκη πυξίδας ενάντια στην ακροδεξιά» παρά να υπογράφεις πολιτική διακήρυξη ενάντια στον Τραμπ.

ΥΓ: Επειδή ο συμπαθής πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιεί συχνά τον όρο «Πυξίδα», πιθανολογώ ότι αποτελεί σκέψη για ένα μελλοντικό όνομα κόμματος ή κινήματος που πιθανόν θα δημιουργηθεί υπό την ηγεσία ή την επίβλεψή του. Δεν το βρίσκω αρκετά πετυχημένο για αυτό που θα εκφράζει. Προτείνω έναν άλλο ναυτικό όρο τον «Μετζαβόλτα». Για όσους δεν γνωρίζουν, έτσι ονομάζεται η κατάσταση σε ένα πλοίο όταν μπλέκουν οι άγκυρες.

Διαβάστε επίσης:

Μια ΑΑΔΕ θέλει και ο Τραμπ να λυγίσει το Χάρβαρντ!

Ντόναλντ Τραμπ: «Μαχαίρι» και στον προϋπολογισμό για την υγεία – Τι αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο

Τραμπ vs Χάρβαρντ: Κλιμακώνει την επίθεση ο Λευκός Οίκος με νέες απειλές – Τι απαντά το πανεπιστήμιο

Πέτρος Ανδρεάκος: Με κακούργημα στην πλάτη ο βασιλόφρων δήμαρχος – Η απάντησή του στο Documento

Champions League: Η Άρσεναλ αποκαθήλωσε τη Ρεάλ, πρόκριση θρίλερ για Ίντερ – Τα ζευγάρια στα ημιτελικά

Νέες ταινίες: Το Κακό που κρύβεται στα σκοτάδια του Μισισιπή

 

Ετικέτες