Οι μαχαιροβγάλτες συνεχίζουν να… παίζουν μπάλα

Μόλις την προπερασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή τακτική του να μιλάει χωρίς να λέει απολύτως τίποτε σε θέματα που απειλούν τη χώρα σε πολλά επίπεδα, δήλωσε ότι θα είναι αμείλικτος με τους χούλιγκαν των γηπέδων (για νεοναζί ούτε λόγος) και γι’ αυτό τον λόγο ανακοίνωσε ως μέτρο ότι κλείνει τους… χιλιοκλεισμένους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών κι έτσι γρήγορα, εύκολα κι απλά έκλεισε το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Για να καταλάβετε δε πόσο πολύ φοβήθηκαν από τα «μέτρα» Μητσοτάκη οι συμμορίες που έχουν παρεισφρήσει στα γήπεδα αρκεί να πούμε πως από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής στη Νέα Φιλαδέλφεια και μέχρι την περασμένη Κυριακή, δηλαδή μέσα σε 12-13 μέρες, έχουν συλληφθεί έξω από τέσσερα γήπεδα, λίγο πριν να ξεκινήσουν ισάριθμοι αγώνες –εκ των οποίων ο ένας ήταν ο τελικός του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ–, δώδεκα άτομα που είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, φωτοβολίδες και ναρκωτικά.

Η αρχή έγινε σε λιγότερο από 48 ώρες μετά τη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ, όταν η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκός – Μαρσέιγ. Στον έλεγχο που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν πάνω στους συλληφθέντες μαχαίρι και φωτοβολίδες.

Εξωστρέφεια…

Μία βδομάδα μετά (16/8) η αστυνομία συνέλαβε έναν 23χρονο Αλγερινό πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Σεβίλλης έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης». Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των προελέγχων έξω από τη θύρα 1 του γηπέδου βρέθηκε στην κατοχή του 23χρονου μαχαίρι και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Το συμβάν έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των… αυστηρών μέτρων του πρωθυπουργού για τα οποία πανηγύριζαν και προπαγάνδιζαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Τρεις μέρες μετά είχαμε ένα ακόμη περιστατικό έξω από την OPAP Arena εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας του αγώνα-ρεβάνς της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (19/8). Οι αστυνομικοί έπειτα από έλεγχο συνέλαβαν έναν 17χρονο οπαδό της ΑΕΚ ο οποίος είχε πάνω του μαχαίρι. Συνελήφθησαν ακόμη ένας 45άχρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε φωτοβολίδα, για παράβαση της νομοθεσίας περί αντιμετώπισης της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και περί φωτοβολίδων, και ένας 21χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ποσότητα κάνναβης.

Την περασμένη Κυριακή (20/8) στην Τούμπα συνελήφθησαν πέντε άτομα πριν από τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας 56άχρονος εκπαιδευτικός που έφερε επάνω του σουγιά! Οι συλληφθέντες, ηλικίας 56, 34, 20, 44 και 42 ετών, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα αντικείμενα στο γήπεδο. Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά περίπτωση για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες στο πλαίσιο αθλητικών εκδηλώσεων, παράβαση του νόμου περί όπλων και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων.

Ανένδοτος ήταν και πάει

Πέρα όμως από τις συλλήψεις και τα υποτιθέμενα μέτρα, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι ΠΑΕ έδωσαν ανένδοτο αγώνα για να διώξουν την αστυνομία από τα γήπεδα επειδή τη θεωρούσαν αιτία του κακού και των επεισοδίων και ανέλαβαν την ευθύνη να περιφρουρούν οι ίδιες τα… σπίτια τους. Και έρχονται τώρα οι ίδιες ΠΑΕ και ζητούν να επιστρέψει η αστυνομία στα γήπεδα και να αναλάβει τους ελέγχους στις εξέδρες των οργανωμένων οπαδών! Να βγάλει δηλαδή η αστυνομία τα κάστανα από τη φωτιά και να της μεταθέτουν πάλι τις ευθύνες σε τυχόν επεισόδια.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο της θύρας 14 της Λεωφόρου για ελέγχους δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από κουκουλοφόρους οπαδούς του Παναθηναϊκού λίγο πριν να ξεκινήσει το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με τον Ιωνικό. Οι χούλιγκαν τους επιτέθηκαν με μπουνιές και κλοτσιές, όπως κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του γηπέδου. Το αποτέλεσμα ήταν τέσσερις αστυνομικοί να μεταφερθούν για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Συγχρόνως, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών αλλά λίγες μέρες μετά η ποινή… έπεσε στην επιτροπή εφέσεων.