Οι μαθητές εξερευνούν και φωτογραφίζουν τις Πρέσπες

Οι μαθητές εξερευνούν και φωτογραφίζουν τις Πρέσπες

«Presplorers» (Prespa + explorers) είναι το όνομα της ομάδας μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Λαιμού Φλώρινας, που συμμετέχει στις δραστηριότητες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds.

Πρόκειται για περίπου 15 παιδιά που συμμετέχουν σε περιπάτους και ποδηλατάδες στη φύση, φωτογραφίζουν, γράφουν άρθρα στο δικό τους blog, παίζουν διαδραστικά παιχνίδια στην ύπαιθρο με στόχο να ανακαλύψουν την χλωρίδα και την πανίδα της Πρέσπας, να ευαισθητοποιηθούν για τις ανάγκες της περιοχής και να γίνουν οι ίδιοι «μικροί επιστήμονες».

Με αφορμή, μάλιστα, την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, εγκαινιάζεται στις 6 το απόγευμα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαιμού, η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας νέων της Πρέσπας, με τίτλο «Το τοπίο (μας) αλλάζει», όπου αποτυπώνουν, μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό, τις αλλαγές που έφερε ο χρόνος στο περιβάλλον της Πρέσπας.

Όπως αναφέρει η Ειρήνη Κουτσερή, συντονίστρια του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds, που έχει αναλάβει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, «οι αλλαγές στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας, αν και σταδιακές και μακροχρόνιες, είναι πλέον εμφανείς, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες των παιδιών».

«Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, ανθρωπογενείς και φυσικούς. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο οικοσύστημα της λίμνης Μικρή Πρέσπα αποτελούν έναν βασικό προβληματισμό, καθώς τα ενδεχόμενα σενάρια για χαμηλά επίπεδα στάθμης και για τη συχνότητα εμφάνισης φαινομένων ξηρασίας καταδεικνύουν σοβαρές απειλές, τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες», προσθέτει η κ. Κουτσερή.

To LIFE Prespa Waterbirds – LIFE15 NAT/GR/000936 έχει ως σκοπό τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας στη Μικρή Πρέσπα, με έμφαση στην ορνιθοπανίδα και ειδικότερα σε 9 είδη υδρόβιων πουλιών. Το πρόγραμμα διερευνά σημαντικά ζητήματα, που επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία του οικοσυστήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις που μπορεί να έχει στο οικοσύστημα, αλλά και η προσαρμογή του σε αυτές. 

Επίσης, μέσω του προγράμματος επιδιώκεται να προκύψουν άμεσα οφέλη όχι μόνο για το οικοσύστημα, αλλά και για την τοπική κοινωνία,. Στην πενταετία 2017-2021, σχεδιάζεται να εκπονηθούν μια σειρά ερευνητικών δράσεων, διαχειριστικών παρεμβάσεων αλλά και ενεργειών ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στην έκθεση με τίτλο «Το τοπίο (μας) αλλάζει» συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι Σταυρούλα Γκώγκου, Λάζαρος Δέλκος, Λευτέρης Δέλκος, Αντιγόνη Ιωαννίδου, Ζωγραφία Μιχαηλίδου, Γρηγόρης Ναλπαντίδης, Αναστασία Ντίτουρα, Σοφία Πετράκου, Νίκος Πετρίδης και Μιχάλης Ριζόπουλος.

Ετικέτες

Documento Newsletter