Σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ προχωρά μετά τη συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων καθώς ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή. Οι προβλέψεις του οργανισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στις ΗΠΑ.
Κοκτέιλ κορονοϊού και λοιμώξεων
Το κοκτέιλ κορονοϊού και λοιμώξεων έχουν εκτοξεύσει τις νοσηλείες στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας μόνο την Τετάρτη, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με κορονοϊό ενώ και στα παιδιατρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι ασφυκτικά γεμάτα, καθώς «θερίζουν» οι ιογενείς λοιμώξεις.
Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, «δείχνοντας» περαιτέρω εκτίναξη κρουσμάτων μετά τις γιορτές.
Πανσπερμία ιώσεων
Βήχας, υψηλός πυρετός, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκος και κορονοϊός ταλαιπωρούν γιορτινές μέρες τα παιδιά, με τους γονείς τους να τρέχουν στα εφημερεύοντα.
«Υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω, σε ένα ποσοστό 60-70% να γλιτώναμε τις νοσηλείες» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Με μάσκα οι ευπαθείς ομάδες
Για τον κορονοϊό ανέφερε: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1λ.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα αν δεν συνταγογραφούν τα αντιικά για τον κορονοϊό. Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα. Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του, συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.
Πηγή: healthreport.gr